48u in Scheldeland

We beleven een warme zomer. Eentje met volle zon en temperaturen die voluit boven de 25 graden steken. Als je geen vliegticket hebt naar de andere kant van de wereld is een ‘staycation’ misschien iets voor jou. Op vakantie dichtbij huis. Waarom niet?!

Geen vakantie voor mij, deze zomer werk ik aan één stuk door, wanneer het weekend is heb ik tijd nodig voor mezelf en mijn vrienden. Opnieuw kunnen ademen en de batterijen opladen voor een nieuwe werkweek. Om dit te vinden moet je zelfs niet opvallend ver gaan zoeken.

Tussen Gent en Brussel vind je de Schelde, een rivier die langs heel wat prachtige steden en gemeenten loopt, waar ik wel al van gehoord had, maar nog nooit eens specifiek bezocht heb. Laat staan een weekendje weg.

Ik smijt mijn koffer in de auto, pik een van mijn beste vrienden op en rij samen met Matthias op minder dan een half uur van het Waasland naar Scheldeland, waar we een weekend de streek van Wetteren mogen ontdekken en proeven van hun gastvrijheid.

Scheldeland, natuurlijk.

View this post on Instagram

Find some charming places. 🍀

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Rustig wakker worden in de natuur. Het ideaalbeeld van een zaterdagochtend. Op wandelafstand van de Schelde vind je de Wetterse Watertuin. Het is eigenlijk de grote tuin van de Familie ‘Van Durme’, waar je een vrij bezoek aan kan brengen.

Je wandelt langs grote en kleine vijvers, met op de achtergrond het geluid van heel wat dieren. Je hoort de fluitende vogels en tsjirpende krekels. Tussen de dierengeluiden door ontdek je heel wat planten. In de watertuin vind je zelfs meer dan honderd verschillende (water-)planten.

Na je verkenning in de Watertuin, kan je met al je vragen terecht bij Marc, die met plezier een babbeltje slaat, wanneer hij de planten even niet aan het verzorgen is.

Om in de natuur te blijven, trekken we even later naar rozenkwekerij Van Sante. Wanneer we door de rozenvelden wandelen krijgen we maar liefst vijfhonderd verschillende soorten rozen te zien. Gele, roze en de typische rode rozen. Allemaal verschillende vormen, maten en kleuren.

View this post on Instagram

Take a breath and smell the flowers. 🌹🌺

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

De warme temperaturen maken het de bloemen niet makkelijk om hun schoonheid te behouden, gelukkig hebben ze op deze kwekerij een goed systeem uitgedokterd waarmee ze de bloemen van voldoende water voorzien.

Tijdens onze wandeling langs de rozenstruiken, vertelt Carl ons hoe rozen hier gekweekt worden en wat hier allemaal bij komt kijken. Nooit gedacht dat het kweken van rozen zo’n bijzonder en langdurig proces was.

Verder kan je in Scheldeland heel wat wandelen. Zo verkenden Matthias en ik De Warandeduinen en provinciaal domein Den Blakken terwijl de zon rustig onder ging. Een prachtige omgeving voor een stevige avondwandeling op het wandelpad naast de Schelde. Op zoek naar de perfecte wandeling? Bestel nu het gratis Scheldeland Vakantieboek en ontdek de mooiste wandelroutes.

View this post on Instagram

🐄

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

View this post on Instagram

Meet me at the sunset.

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Scheldeland, smaakt.

Omdat wij Belgen bekend staan als echte bourgondiërs en we graag de benen onder tafel schuiven voor een lekkere maaltijd, zijn onze streekproducten en –gerechten begeerd. Ook in Scheldeland vind je er heel wat terug.

Wetteren heeft zijn eigen vlaaien, die vooral tijdens de kermisdagen overal terug te vinden zijn. In de winter laten mensen zich verleiden door het Lam Godsstoofpotje dat gemaakt wordt met lamsvlees en Lam Godsbier. Verder heb je ook nog enkele Wetterse bieren die je kan proeven op een terrasje in de zon.

Foodies kunnen ook hun hart ophalen in Wetteren. Je vindt er meer en meer nieuwe, hippe zaken. Vlakbij de grote markt heb je Bistro Gustaaf. Hier kan je terecht voor een snelle lunch of voor een gezellig etentje in de avond. Het interieur is instagram-waardig , het personeel leeft voor hun job en het eten is lekker. Wat uiteraard het belangrijkste is. Probeer zeker eens de vegetarische Portobello burger, enkel als je je duimen en vingers wilt aflikken ten minste.

View this post on Instagram

Turn down for lunch. 💡@bistrogustaaf

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wat dacht je van een etentje met uitzicht op de Schelde? Het kan in Wichelen, een buurgemeente van Wetteren. Bij The Bayou geniet je op het terras aan de oever van de Schelde, van een vier- of vijf gangen menu.

View this post on Instagram

Dinner for two?🍴

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Laat je verrassen door de smaken van de gerechten. Waarschijnlijk valt je oog meteen op het bord, waardoor je meteen begint te watertanden van de bordschikking. Je zal elke keer opnieuw verrast worden in The Bayou, doordat de kaart vaak wijzigt.

View this post on Instagram

Do you like oysters? 😛

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

View this post on Instagram

🥗🍴

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

View this post on Instagram

I’m in for a veggie lunch! 🍴

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Naast het culinaire gegeven, vind je in Scheldeland ook heel wat plekjes waar je kan genieten van een verfrissend drankje. Maar hoe die drank eigenlijk op tafel komt weet meestal niemand. Ikzelf ben een echte Ginliefhebber, al wist ik tot mijn bezoek aan Stokerij Rubbens niet hoe gin eigenlijk gestookt werd.

Stokerij Rubbens vond je sinds 1817 terug in hartje Zele, waar er jenever gestookt werd op basis van graan en mout. Intussen is de stokerij verhuisd naar Wichelen, waar er ook andere dranken gestookt worden, aan de oever van de Schelde.

Er is meer dan enkel de stokerij, zo huist ook de bekende Heirmansklok in de gebouwen van Rubbens, een imposant stukje erfgoed om te bezichtigen. Naast de klok, vind je er ook een Brasserie terug die volledig is opgebouwd door ‘upcycling’. Bij de verhuis van de stokerij werd er een oproep gedaan naar de mensen in de buurt, om een oude stoel mee te brengen omdat de brasserie nog meubilair zocht. Tot de dag van vandaag brengen nog veel mensen hun oude stoelen mee, wat zorgt voor een bijzonder karakter in de brasserie.

Tijdens de rondleiding vertelt Dirk ons gepassioneerd over hoe de dranken bij Rubbens gestookt worden. Van ingrediënt tot het eindproduct. Als je vreest dat je in slaap valt tijdens een saaie en voorgekauwde rondleiding, ben je verkeerd. Je hangt voor onbepaalde duur aan Dirk’s lippen en wordt meegenomen in de wereld van de stokerij. De tijd is nog nooit zo voorbij gevlogen als tijdens deze rondleiding. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden met heel wat tastings, bekijk hun website voor meer informatie en boekingen.

Na de rondleiding zetten we ons aan tafel waar we de gins proeven die gestookt worden bij Rubbens. Vergeet geen BOB aan te duiden voor het begin van de tasting. Mijn favoriete gins van Rubbens zijn zonder twijfel de Papaver en de Happy gin. De fles van de D-Day gin is dan weer een collector’s item.

View this post on Instagram

I need a good gin tonic with this weather. 🍸

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Scheldeland, ontvangt.

Ergens overnachten is altijd bijzonder. Je thuis voelen, zonder thuis te zijn. Ik mocht verblijven bij De Stuifduinen , de nieuwste B&B in Wetteren. Op 25 km van Gent en 15 km van Dendermonde adem je hier rust in en vind je de juiste plek om je echt te ontspannen tijdens een weekendje weg. De B&B ligt vlakbij het provinciaal domein Den Blakken en De Warandeduinen.

View this post on Instagram

🏠

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Bij onze aankomst bij De Stuifduinen worden we hartelijk verwelkomd en geeft Charlotte ons alle nodige informatie voor we onze spullen op de kamer leggen. Je vindt twee kamers terug in de B&B; ‘Ochtend- en Avondzon’. Ik sliep samen met Mathias in ‘Avondzon’. Beide kamers hebben een terras, waar je kan ontwaken of kan bekomen na een dag Scheldeland te verkennen. Het spreekt voor zich wanneer welke kamer de zon op het terras heeft.

Zo konden wij genieten van de ondergaande zon en ’s ochtends genieten van een uitgebreid ontbijt met verse fruitsappen en lokale producten, in de schaduw onder de blauwe hemel. Weekend op zijn best.

View this post on Instagram

Breakfast in the morning sun. ☀️🙏🏻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Voor tien euro huur je bij De Stuifduinen een fiets waarmee je op pad kan om Scheldeland te verkennen. Samen met Matthias, maakte ik een tocht langs heel wat velden met boomgaarden en verrassend mooie dorpjes. Zin in een fietstocht? Bestel dan zeker het gratis Scheldeland Vakantieboek voor inspiratie.

View this post on Instagram

🚲

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Deze trip is een samenwerking met Toerisme Scheldeland, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.

Ik hoop je met mijn tips benieuwd gemaakt te hebben om een weekend te verblijven in Scheldeland. Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de Scheldeland-vlog hieronder.

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Evelyne schreef:

    Toch eventjes dit: het streekgerecht heet vlaaiEN, niet vlaai, dat zijn de taarten uit Limburg.

    De Wetterse vlaaien zijn iets heel anders dan een taart (zie de link op de gemeentelijke website: http://www.wetteren.be/product/512/default.aspx?_vs=0_N&id=833 ).

    1. glenndeschrijver schreef:

      Hi Evelyne, bedankt voor je tip. Ik pas het meteen aan in de blogpost! Fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *