Op roadtrip door de Algarve

Portugal, een prachtig land met heel wat leuke steden om te bezoeken. In 2017 trok ik een week naar twee van de mooiste steden die meteen mijn hart gestolen hebben. Porto en Lissabon zijn al fantastisch, maar is de Portugese natuur ook de moeite waard? Ik huurde vorige maand een auto en reed vijf dagen door het zuiden van Portugal in de Algarve. Na mijn reis naar Marrakech had ik nood aan rust. Verwacht dus niet de musea en veel bezochte plekken, maar eerder de rustige en mooiste plekken in de Algarve. Je leest er alles over in deze blogpost.

Algarve?

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal aan de Spaanse grens en de Atlantische oceaan. Het meest zuidelijke Portugese district is dan ook een bestemming dat het hele jaar door aantrekkelijk is. In de wintermaanden zijn er veel zonnige dagen terwijl je in de zomer kan genieten van een aangenaam, verkoelende Atlantische bries.

Langs de kilometers lange kustlijnen spot je uitzichten, rotsen en de golven van de Atlantische oceaan. Wanneer je het binnenland intrekt ontdek je de kleinste dorpjes, berglandschappen en boomgaarden met heel wat sinaasappel- en olijfbomen.

De Algarve staat bekend als een populaire en goedkope vakantiebestemming. Ondanks het toerisme, heeft de streek zijn eigenheid nog kunnen behouden en kan je er rust opzoeken. Uiteraard is het in het hoogseizoen wel druk in sommige gebieden.

Je trip plannen naar de Algarve

Met vier à vijf dagen heb je zeker voldoende tijd om de hele streek te verkennen. Het hangt er vanaf of je meer tijd wilt nemen om enkele steden uitgebreid te bezoeken, of je het bij een korte stop houdt.

Na het plannen van je trip boek je je vliegtickets. Je vliegt hiervoor het best op Faro. Er zijn vluchten vanuit Brussels Airport, maar het goedkoopst vlieg je uiteraard vanop Charleroi met Ryanair. In de wintermaanden zijn de tickets opvallend goedkoop en vlieg je al voor zo’n twintig euro (zonder bagage), terwijl je in de zomermaanden veruit tien keer meer betaalt.

In de Algarve kan je op heel wat plekken overnachten. Zowel hotels, Airbnb als hostels zijn ter beschikking. Kies wel voor een locatie die jouw trip het best uitkomt. Ik sliep in Faro, wat ongeveer in het midden van de Algarve ligt. Je kan budget-gewijs zeker goede prijzen scoren. Zo sliep ik bij Hostellicious, in het midden van de stad, voor zo’n tien euro per nacht.

Je huurauto

Bij je aankomst in Faro kan je meteen je huurauto oppikken. Deze reserveer je best op voorhand om er zeker van te zijn dat je een huurauto tot je beschikking hebt. Ik boekte mijn wagen bij Sunnycars, een Nederlands bedrijf dat samenwerkt met lokale partners. In het laagseizoen zijn de prijzen voor een huurauto uiteraard lager. Zo betaalde ik ongeveer vijftig euro voor vier dagen. Ik gebruikte hiervoor ook wel mijn abonneekorting van Columbus Magazine.

Let er wel op, wanneer je de wagen oppikt, dat je sowieso je rijbewijs, paspoort, creditcard (op naam van de hoofdbestuurder) meebrengt. De mee te brengen zaken kunnen verschillen per verhuurbedrijf. Maar de bovengenoemde zaken zijn wel vrij essentieel.

Je stapt je auto in en kan meteen de Algarve verkennen. Let er wel op dat je taksen betaalt wanneer je gebruikt maakt van de snelwegen. Hierrond vraag je best wat info bij je verhuurbedrijf. Zij voorzien een apparaatje in je wagen dat automatisch registreert wanneer je auto onder een nummerplaatscanner rijdt. Het aangerekende bedrag gaat na je reis automatisch van je creditcard.

De mooiste plekken van de Algarve

Met een huurauto ben je vrij om te gaan. Je kiest zelf op welke plekken je even stopt en waar je dingen gaat bezichtigen. Op het kaartje hieronder heb ik mijn favoriete plekken opgelijst die zeker een stop waard zijn.

1. Estói

In Estói vind je een prachtig paleis, wat intussen veranderd is in een luxehotel. Gelukkig is iedereen hier welkom en kan je gratis de prachtige tuinen van het paleis bezoeken.

2. Prachtige natuur

In het kleine dorpje, Cala Vahela heb je van bovenuit een prachtig uitzicht op de oceaan. Je kan er het kasteel bezoeken of door de duinen richting het strand wandelen.

3. Prachtige stranden

In de Algarve vind je heel wat mooie kustlijnen. De mooiste heb ik opgelijst op het kaartje hierboven en hieronder zie je enkele foto’s.

4. Het meest gefotografeerde plekje van de Algarve

Bij Benegal vind je een strand wat in een grot ligt. Het strand in de grotten is enkel toegangkelijk per boot, waarvoor je dus een excursie moet boeken. Ik probeerde op eigen houtje bij het strand te geraken, maar kon enkel het bekende gat in de rotsen spotten aan de bovenkant. Geen eigen foto dus, van het meest gefotografeerde plekje in de Algarve.

5. Rotsformaties aan de oceaan

Je vind ook heel wat rotsen terug die de moeite waard zijn en je kunnen verrassen. Zo vind je aan het uiteinde van enkele grotten een geweldig mooi uitzicht, of spot je de meest impressionante zichten aan de oceaan.

Ik hoop je met deze (iets anders dan normale) blogpost, geïnspireerd te hebben om een roadtrip te maken in de Algarve. Binnenkort trek ik er een weekendje op uit naar Utrecht, wat je uiteraard even later ook hier leest. Intussen ben ik ook al volop de volgende reizen aan het uitwerken, waarover je binnenkort alles te horen krijgt, want ook in 2019 gaat het weer hard en staat er nog heel wat leuks op de planning. Je volgt het hier en op de sociale media vanop de eerste rij. En bedankt om Reistebrij nog steeds zo trouw te volgen.

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!