De Hoge Kempen

In mijn vorige blogpost kon je lezen dat ik onlangs op roadtrip ging naar Limburg. Ik moet toegeven dat ik echt fan geworden ben van een staycation, dit omdat er ook zo vele mooie plekken zijn in eigen land. Ik was dus heel blij om te mogen ontspannen tijdens het eerste septemberweekend in de stilte van De Hoge Kempen. In deze blogpost lees je hoe mijn weekend er aan toe ging.

Fietsen in De Hoge Kempen

1 september, ik trok samen met Wouter naar Limburg, met Maasmechelen als bestemming om de streek te verkennen tijdens de Nationale heidedagen.  Vlakbij het winkeldorp van Maasmechelen village, pikten we bij het toeristisch punt onze fietsen op en startten we aan een fietstocht van meer dan 30 km door Nationaal Park Hoge kempen.

Het park is zo’n 5700 hectare groot en is beschermd natuurgebied dat verspreid ligt in Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Bos wordt afgewisseld met heide, die vaak paars bloeit. Door de voorbije hete zomer was dit minder, hopelijk herstelt de natuur zich snel. Vele watervlaktes zorgen voor ontspannende stilte en op de heuvels krijg je een adembenemend uitzicht.

View this post on Instagram

• Sunny mornings • ☁️🌱

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Ik had massa’s mensen verwacht, horden toeristen. Boven mijn verwachtingen kwamen we op de fiets slechts enkele andere mensen tegen. Zo konden we toch genieten van de rust en de natuur tijdens onze fietstocht. Genieten van de uitzichten en een stralende zon die alle planten nog meer kleur geeft. Perfect om uit te blazen en tot rust te komen. In elk seizoen valt er volgens mij wel iets te zien. Tijdens onze fietstocht stopten we ook bij 2 rangers van het park, die ons ook een woordje informatie hebben gegeven over de natuurverschijnselen. 2 mensen met een hart voor de natuur, zo veel was duidelijk.

Rond de middag kwamen we aan op de Mechelse Heide, waar een heel Heideterras stond opgezet. Hier kon je langs tal van standjes lopen, een Italiaanse pasta eten en proeven van het Kompelbier, dat in de streek gebrouwen wordt.

View this post on Instagram

Botox en pintjes zijn nodig op uw 27. 🎉 #bijna30

A post shared by Glenn (@glenndeschrijver) on

Beleven in De Hoge Kempen

Nadat we onze fietsen opnieuw ingeleverd hadden, stapten we opnieuw de wagen in en reden we verder naar Zutendaal, op zo’n twintig minuten rijden van Maasmechelen. We parkeerden en gingen te voet verder naar de Lieteberg, een van de poorten van het Nationaal park, waar we een bijzondere middag tegemoet gingen.

In de Entamopolis (het insectenmuseum) kom je alles te weten over de kleine diertjes. Vooral een aanrader wanneer je de Lieteberg met kinderen bezoekt. Op een speelse manier leren kinderen er alles over de insecten.

Waar ikzelf het meest naar uit keek, was zonder twijfel het Blotevoetenpad. Tijdens een tocht in de natuur van zo’n drie kilometer krijgen je voeten heel wat verschillende prikkels, doordat de ondergrond afwisselend is. Nat, droog, zacht, hard, .. een hele belevenis. In de vlog zie je hoe Wouter en ik dit beleefd hebben.

View this post on Instagram

👣

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Na je voeten afgespoeld te hebben en een drankje op het terras, kan je ook nog een kijkje nemen in de Vlinderkoepel. Het vlinderseizoen loopt naar de herfst toe ten einde en aangezien het gaat om een natuurlijke serre en geen tropische serre, zijn er dan minder vlinders te bewonderen. Gelukkig konden wij tijdens ons bezoek wel nog enkele vlinders spotten.

Dineren in De Hoge Kempen

Na een actieve dag kan je voor een lekkere, eerlijke maaltijd terecht bij Kapelanij, in het hart van Zutendaal. Het restaurant is gelegen in de oude pastorij en werkt samen met een voorziening van mensen met een beperking. Samen zorgen ze dus voor het eten op je bord. De keuken is vrij uiteenlopend en de prijzen vallen heel goed mee. Zo eet je al een avondmaal vanaf 10,90 EUR.

Slapen in De Hoge Kempen

Na het restaurantbezoek rijden we door Zutendaal richting onze slaapplek. Wouter en ik sliepen tijdens ons weekend in De Hoge Kempen bij de Crijbohoeve. Een kleine, gezellige B&B in Zutendaal. We worden vriendelijk ontvangen met een drankje, krijgen onze kamer te zien en kunnen genieten van de stilte op het hof. De B&B is een soort van boerderij en manege, waar je niet meteen paarden ziet rondlopen, maar waar er wel heel wat stallen zijn. De B&B staat er voor bekend een paardvriendelijke logeerplek te zijn, dus als je een weekendje weg wilt met je paard, dan kan je hier zeker terecht.

Na onze nacht in een van de vier kamers, mochten we onze voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk en uitgebreid ontbijt, dat klaargemaakt werd door Viviane en haar man. Je ontbijt samen met de andere gasten uit de B&B. Het perfecte moment om leuke plekken in de omgeving onder elkaar uit te wisselen. Wanneer je denkt dat je genoeg gegeten hebt, komt er ten slotte nog een verrassing vanuit de keuken.

View this post on Instagram

Coffee please .. ☕️🙏🏻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wandelen in De Hoge Kempen

Zondag, de zon schijnt. Is er iets beter dan ontspannend te wandelen in de natuur? Wouter en ik trokken onze wandelschoenen aan voor een tocht van zo’n 12 kilometer. We reden naar de toegangspoort Pietersheim (Lanaken), van het Nationaal park. Hier ligt een waterburcht die je ook kan bezoeken in combinatie met de wandeling. Wij gingen meteen het bos in voor een lange wandeltocht. Smartphone uit, en genieten van de stilte. We kwamen zonder enige twijfel, volledig ontspannen terug aan onze wagen.

Lunchen in De Hoge Kempen

Als je op een zondag in een prachtige omgeving wilt gaan eten moet je naar La Butte aux Bois Bistro gaan. Deze bistro ligt op een domein waar je ook nog een hotel, wellness, .. terug kan vinden. Wouter en ik genoten hier van de Quick Lunch, waar je al een menu van enkele gangen hebt vanaf 30 EUR pp. We hadden geluk met het weer zodat we buiten op het terras konden lunchen in de rust van de omgeving. De lunch heeft gesmaakt, vermoedelijk omdat ze in de keuken weten waar ze mee bezig zijn. De zaak kreeg namelijk al een hoog cijfer van Gault Millau.

View this post on Instagram

🍽

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Deze trip is een samenwerking met Nationaal Park Hoge Kempen & Toerisme Limburg, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.

Ik hoop je met mijn tips benieuwd gemaakt te hebben om een weekend rust te gaan opzoeken in De Hoge Kempen. Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de vlog hieronder.

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!