Het rommelt boven Brussels Airport

Alle vluchten van Ryanair die vertrekken tussen 6 en 7 uur morgenochtend vanop Brussels Airport, zullen uitgesteld vertrekken. Dit is het gevolg van een beslissing die de Brusselse regering maakte. Vanaf middernacht schrijven ze boetes uit aan luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen niet respecteren. 

Wie een vlucht bij Ryanair boekte die morgen voor 7 uur ’s ochtends zou vertrekken, zal morgen dus later dan verwacht vertrekken. Ryanair verplaatst alle vroege vluchten om te ontsnappen aan de geluidsboetes die zij kunnen krijgen van de Brusselse regering. De boetes zouden op kunnen lopen tot 5000 euro per vlucht. Hierdoor loopt Ryanair de kans om verlieslatende vluchten te krijgen. 

Niet makkelijk, Ryanair zal op zoek moeten gaan naar nieuwe tijdsloten om te kunnen vertrekken vanop Brussels Airport en aan te kunnen komen op de bestemming. 

Andere vliegmaatschappijen zoals TUI en Thomas Cook blijven momenteel wel tussen 6 en 7 uur ’s ochtends vliegen. Zij hebben al jarenlange tijdslots op tal van luchthavens en kunnen hier niet zomaar van afwijken. 

Er wordt gevreesd dat door de inperking van de ochtendvluchten er heel wat jobs op de helling komen te staan en dat dit geen goed nieuws is voor de (medewerkers van) luchtvaartmaatschappijen. Ook voor reizigers die een vlucht boekten blijkt dit een opdoffer te kunnen zijn. 

In juni vlieg ik met Ryanair naar Porto voor mijn trip door Portugal. Toen ik mijn vlucht boekte, stond het vertrek ingepland om 6u35 ’s ochtends. Intussen checkte ik de vertrektijd vanavond opnieuw. Deze blijkt dus ook al preventief gewijzigd te zijn naar de namiddag. Mijn vlucht komt aan om 14u50 (indien er geen vertraging is). Dit betekent dat ik zo’n 7 uur tijd verlies in Porto doordat mijn vlucht een dagdeel later vertrekt. Mijn trip zal dus indien de vluchten zo ingepland blijven, 7 kostbare uren verliezen. Donderdagavond trek ik al door naar Lissabon, dus worden het zo’n 48 uur in Porto. Het kortste stadsbezoek ooit voor Reistebrij.  

img_0442img_0439

Benieuwd wat de komende weken nog zullen brengen. Het worden spannende tijden boven en op Brussels Airport. 

Ik blijf het voor jullie en Reistebrij volgen. 

Glenn 

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!