Hue & Ninh Binh

Een maand backpacken lijkt lang. Maar dat vliegt zo voorbij. Het gevoel dat ik net begonnen ben aan de langste backpacktrip tot nu toe verandert een beetje in het angstige gevoel dat ik al in de helft zit van mijn reis door Vietnam. In de helft qua tijd, maar ook qua stops. Na Saigon, Dalat en Hoi An reis ik verder door naar het noorden en hou ik halt in Huế en Ninh Binh. Over deze twee plekjes lees je alles in deze blogpost. Ik geeft je de must-do’s mee en vertel je eerlijk welke zaken je echt (niet) gezien of gedaan moet hebben.

Huế?

Huế is een stad in centraal Vietnam en telt meer dan 350.000 inwoners. Aan het begin van de 19e eeuw was de stad nog de hoofdstad van Vietnam. Tijdens de oorlog tussen de VS en Vietnam gebeurden in deze streek de meest heftige conflicten.

Naar Huế

Vanuit Hoi An reisde ik door naar Huế met een dagbus. De rit van bijna 150 kilometer laat je de mooiste landschappen zien in zo’n 3 uur rijden. Een busticket kost je nog geen 10 euro, dus is spotgoedkoop. Ben je meer avontuurlijk aangelegd? Dan kan je de Hai Van Pass rijden. Deze route wordt wel eens de mooiste kustlijnroute genoemd en wordt door heel wat backpackers zelf gereden op een brommer/moto. Wil je liever meerijden? Dan zijn er ook heel wat easyriders die je graag achterop hun moto nemen. Vraag zeker informatie over de Hai Van Pass bij je slaapplek.

Slapen in Huế

Ik boekte vrij nonchalant een kamer, samen met Holly en Max. We leerden elkaar even geleden kennen in Dalat en Hoi An. Het Vietnam Backpackers Hostel* in Huế zou voor deze stop onze thuishaven worden. Nu, dit was echt het eerste hostel waar ik het niet bij voelde. In een ontzettend drukke straat, naast de clubs waar de muziek tot een kot in de nacht te horen is en waar het meer draait rond wat er gebeurt bij de bar, dan in de stad. Totaal niet mijn ding dus. Al is het personeel van het hostel wel goed om je te helpen bij het boeken van treintickets, je advies te geven om plekjes te ontdekken in de stad … Als je van een partyhostel houdt, moet je hier zeker heen, maar niets voor mij. (*VBH zit over heel Vietnam, in alle grote steden.)

Wat te zien/doen in Huế?

Huế is niet de mooiste of gezellige stad van Vietnam, laat me daar meteen duidelijk over zijn. Huế is wel een stad om het lange traject tussen Hoi An en Ninh Binh te doorbreken en zo nog een beetje meer van Vietnam te zien. Met 1 volledige dag in deze stad kom je al ver.

De tientallen pagoda’s bewonderen, een boottocht op de 80 kilometer lange Perfume river, een bezoek aan de Imperial City of wandelen op een lokale markt. In Huế kan het allemaal. Ik liet de grote zaken aan mij voorbij gaan en koos er voor om meer te zien buiten het stadscentrum, omdat de stad écht mijn ding niet was.

Neem een taxi en ga op ontdekking buiten Huế. Daar ontdek je een verborgen plekje. In de Vietnamese ‘jungle’ vind je er een gigantisch verlaten waterpark. Nu, er gaan verschillende verhalen rond. Sommigen beweren dat het park nooit geopend is, anderen zeggen dan weer dat het park snel na de opening opnieuw gesloten werd. Een mysterieuze plek, als je het mij vraagt.

Glijbanen zijn overwoekerd door takken en bladeren, de zwembaden staan vol groen water. Koeien lopen op de grasvlaktes waar normaal zonnende mensen lagen. De draak in het midden van het opgedroogde meer staat vol graffiti en ligt er vol puin (glasscherven, houten balken …). Beklim de draak langs de binnenkant en krijg een geweldig uitzicht over het park.

Een hele dag ga je niet nodig hebben in het park. Met 1,5 uur kom je al ruim aan je trekken om alles te zien. Normaal is het park ook niet toegankelijk, maar voor minder dan 1 euro laat de bewaker je het park binnen, nadat je de veiligheidsvoorwaarden gelezen hebt. Tenzij zijn bazen er zijn, dan wordt bezoek niet toegelaten aangezien het park normaal verboden terrein is.


Ninh Binh?

Ninh Binh heeft een korte Wikipediapagina. Het is een stad in Noord-Vietnam met zo’n 40.000 inwoners, meer informatie valt er niet te rapen op de encyclopedie van het wereldwijde web. Gelukkig staat Ninh Binh bij de gemiddelde backpacker wel bekend om de adembenemende omgeving met tempels, grotten en rijstvelden. Ninh Binh wordt wel eens Halong Bay op het land genoemd en terecht. Eén van de prachtigste streken van mijn reis door Vietnam.

Naar Ninh Binh

Vanuit Huế reis ik door naar Ninh Binh. Deze keer neem ik de nachttrein, aangezien het wel wat kilometers zijn en de nachtbussen niet de meest comfortabele manier zijn om te reizen voor mensen die groter zijn dan de gemiddelde Vietnamees. Een treinrit van zo’n 600 kilometer brengt je in 12 uur van Huế naar Ninh Binh. Vergelijk de prijzen van de treinrit online, maar bevraag ook zeker locals (of je slaapplek), omdat zij meestal goedkopere tickets kunnen kopen voor jou.

Verder kan je er voor kiezen om in 2e klasse te slapen (dit is het goedkoopst), maar dit is minder comfortabel, aangezien je dan met 6 personen in 1 cabine slaapt. Geef je een beetje meer uit, slaap je in 1e klasse met 4 personen in een cabine en heb je meer plek. Let er wel op dat de treinen niet echt ideaal zijn met grote backpacks, want er is weinig stockageruimte. Een nachttrein is volgens mij wel een veilige manier om mee te reizen. Er gaan veel urban legends de ronde dat er veel wordt gestolen, maar dat is mij nooit overkomen.

Slapen in Ninh Binh

In Huế raakte ik een beetje overprikkeld. Eén van de belangrijke punten van een slaapplek voor mij is sowieso rust. Soms krijg je heel bruikbare tips van mensen die je pad kruisen onderweg en die tips kunnen soms héél handig zijn. Tanja, een Nederlandse die ik ontmoette in Dalat vertelde me over een magische slaapplek, tussen bergen en aan een meer. Moest ik uitproberen, toch?!

Vanuit Ninh Binh rij je in 10 kilometer van de grote wegen af, door hobbelweggetjes en kom je aan in het midden van de natuur, in een omgeving dat enkel rust en vrede uitstraalt. Ik sliep bij Trang An Riverview Homestay. Een plek waar je sowieso moet slapen wanneer je Ninh Binh op je reisplanning hebt staan. Vraag maar aan de mensen die ik er intussen al heen stuurde en minstens even verwonderd als mij waren.

Het personeel van de homestay is de vriendelijkheid zelve. Ze helpen je bij het plannen van je dag, doen voor geen geld je vuile was en geven je een hartverwamende service. Na een actieve dag in de streek kom je helemaal tot rust aan het zwembad en val je in een diepe slaap in de dorms of privé-kamers. Je slaapt hier vanaf 6 euro per nacht. Korting krijg je hier.

Wat te zien/doen in Ninh Binh ?

De streek rond Ninh Binh is perfect om het een paar dagen rustig aan te doen en op je eigen tempo te ontdekken. Ik pauzeerde even mijn heftige reistempo en verlengde mijn verblijf, omdat ik hier echt opnieuw rust kon vinden. Blijf er minstens 3 dagen/2 nachten.

Je huurt best een scooter om de streek rondom Ninh Binh te verkennen. De stad zelf heb ik eigenlijk links laten liggen, omdat hier alles écht te beleven valt buiten de stad. Een scooter huur je voor zo’n 10 euro per dag en is echt veilig. In de streek rond Ninh Binh is er opvallend weinig verkeer en kan je gerust veilig de baan op.

Ga voor een boottocht in Trang An en kies 1 van de 3 vaarroutes. Je ziet prachtige grotten (waar je door vaart), vaart door valleien in een adembenemend landschap met als hoogtepunt Skull Island, waar één van de King Kong-films werd opgenomen.

Neem de scooter en rij door naar Tam Coc, een bezig dorpje waar je wat kan rondwandelen en even buiten het centrum de Bich Dong Pagoda vindt.

Het letterlijke hoogtepunt is de Mua Cave, met een impressionant uitzicht over de rijstvelden en rivieren. Een klim van zo’n 500 treden moet je er wel voor over hebben. Met de hevige warmte doe je dit best vroeg of heel laat op de dag. En aandachtige lezers hebben deze plek misschien wel al gezien tijdens de ketting-opdracht in De Mol. Wanneer de trap zich opsplitst, volg je best mee naar links, aangezien je dan het hoogste punt bereikt. Genoeg energie? Doe ze dan allebei. Neem zeker water mee, want de waterprijs op de trappen is bijna het vierdubbele van de gewone prijs.


Dit was het verslag over mijn verblijf in Huế en Ninh Binh. In de volgende Vietnam-blogpost lees je meer over Hanoi als uitvalbasis richting Cat Ba en Sapa.

Bekijk hieronder de vlog van mijn verblijf in Huế en Ninh Binh.


Deze blogpost werd geschreven uit eigen ervaring tijdens mijn reis door Vietnam. In deze blogpost staan er enkele links, deze links zijn spontaan gekozen en zijn geen samenwerking met eender welk merk.

Glenn

Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!