Łódź

Łódź werd onlangs verkozen tot tweede best-value bestemming door Lonely Planet. De derde grootste stad van Polen heeft deze benoeming uiteraard niet zomaar verkregen. De stad van de industrie is in een snelvaart veranderd, heeft ontelbaar veel te bieden en wordt niet voor niets het Manchester van het oosten genoemd. Oude gebouwen worden omgedoopt tot de nieuwste, hippe plaatsen waar je een koffie bestelt of jonge kunstenaars hun werk aan het publiek tonen. Kortom, de stad die je in 2019 bezocht moet hebben. Rechtstreekse vluchten zijn er jammer genoeg (nog) niet vanuit België, maar met een vlucht op Warschau sta je met de trein op een uurtje in Łódź.

Stad van de cultuur

In Łódz vind je heel wat musea. Een van de meest indrukwekkende, is zonder twijfel het EC1. De gebouwen waren vroeger een fabriek dat na de oorlog werd omgebouwd tot een warmtecentrale. Nu vind je er het modernste planetarium van Polen en het nationale centrum voor de filmcultuur, strips en interactieve vertelling. Sinds 2008 is het centrum voor wetenschap en technologie geopend met meer dan 8500 meter aan expositieruimte over energieverwerking. Vanop de toren heb je trouwens een prachtig uitzicht over de stad.

View this post on Instagram

☁️☁️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Łódz heeft geen centraal marktplein. Het hart van de stad ligt bij Manufaktura, een oud terrein van de voormalige Izrael Poznański fabriek. Na een vierjarige restauratie van de gebouwen is dit een van de meest bezochte plekken in de stad. Meer dan 300 winkels, restaurants, .. liggen rond een plein met fonteinen waar vaak concerten en evenementen plaatsvinden. In de zomer heb je er zelfs een strand! Je kan er het fabrieksmuseum bezoeken en meer te weten komen over de weverijen of moderne kunst gaan spotten bij MS2.

View this post on Instagram

Sunday in the city.👌🏻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on


Om je nog meer te verdiepen in de geschiedenis van de stad breng je ook best een bezoek aan het stadsmuseum, het textielmuseum en het Museum van cimematografie. Het laatste sprak me enorm aan, maar doordat alle informatieborden in het Pools zijn beschreven, heb je voor dit bezoek een gids nodig.

View this post on Instagram

Mondayface. 🤨

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Stad van de hipsters

Dat Łódz  vaak vergeleken wordt met Manchester kreeg je al mee van mij. Door de grote veranderingen in de stad, is Łódz een van de hipste steden in Polen. Meer dan 70 gebouwen zijn bewerkt met streetart van bekende Poolse kunstenaars. Ook buitenlandse artiesten zoals ROA (Belgische kunstenaar uit Gent) vereeuwigden hun werk op de muren in de binnenstad. Streetartlovers, mis het niet!

View this post on Instagram

{ Oh happy sunday .. }

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

De gebouwen in de stad zijn het bekijken waard. Het mooiste toonbeeld van moderne architectuur is het treinstation, wat enorm is qua cappaciteit en vrij opvallend is qua bouwstijl naast de typisch Poolse gebouwen. 

View this post on Instagram

Early weekendmorning. 😴

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Łódź heeft geen centraal plein, maar wel een straat die de stad in twee verdeelt. Piotrkowska is een lange straat met heel wat winkels en zelfs Europa’s langste voetgangersstraat van iets minder dan 5 kilometer. Bij Piotrkowska vind je ook nog heel wat bars en restaurants  in de kleine straatjes die uitkomen op de straat. Mijn favoriet is OFF Piotrkowska center. Een groot terrein met leuke conceptstores, restaurants, bars, .. Fijn overdag en nog fijner ’s avonds.

View this post on Instagram

Ahoj Lódź! 👋🏻🇵🇱

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Stad van de foodies

Dat je in Polen niet veel betaalt voor een etentje, moet ik je vermoedelijk niet meer vertellen. Voor geen geld start je met een lekkere soep, proef je van de lokale keuken en sluit je af met een dessert. In Łódź vind je tientallen restaurants die een bezoek waard zijn. De restaurants die ik bezocht zie je terug in de vlog.

Een dag geen koffie, een dag niet geleefd! Gelukkig kan je terecht bij heel wat leuke koffiebars in Łódź voor een traditionele cappuccino of een Espresso tonic. Format en The Brick Coffee Factory zijn mijn favorieten.

De kunst van het licht – Light Move festival

Elk jaar wordt er vlak na de zomer het Light Move Festival georganiseerd in Łódź  en dit sinds 2010. Wat begon met een imagoverandering van de stad om mensen aan te trekken met licht en indrukwekkende technologie is doorgegroeid naar een van de meest bezochte lichtfestivals in Europa. Zowel de locals als toeristen verdwijnen tussen meer dan 40 lichtkunstwerken die de gebouwen van de stad verhalen laten vertellen. Een hele beleving en dit 1 weekend per jaar.

View this post on Instagram

All the lights. 💡

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Ik zag machtige lichtspektakels en projecties op gebouwen die de hele stad kleurden. Na enkele lichtfestivals gezien te hebben bij ons, was ik echt weggeblazen dit lichtfestival. Ik zou er in 2019 zelfs nog eens naar toe willen, want elk jaar zijn het nieuwe werken. Misschien jij ook?

Deze trip is een samenwerking met Polska – Polish tourism organisation & Łódz Tourist Organization, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.

Ik hoop je met mijn tips benieuwd gemaakt te hebben om een citytrip naar Łódz te plannen volgend jaar.  Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de vlog hieronder.

Glenn

 

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

 

 

 

 

 

 

 

6 Comments

 1. Bryan Blaes schreef:

  Lijkt mij een heel leuke citytrip! Vooral dat Light Move festival zou ik wel een willen meemaken. En dat je er dan nog eens lekker kan eten is alleen maar een pluspunt!

  1. glenndeschrijver schreef:

   Het is een hele, verrassende stad voor een citytrip! De stad op zich is al een enorme aanrader om te bezoeken en zeker wanneer het Light Move festival doorgaat. Zeker eens op de planning zetten dus. 🙂

 2. Pingback: Merci 2018!
 3. Szybko i interesująco podana wiedza. Dziękuję autorowi.

  1. glenndeschrijver schreef:

   Thanks!

Reacties zijn gesloten.