Op bride-relaxing-trip naar de Veluwe

Celine, één van mijn beste vriendinnen, stapt volgende week in het huwelijksbootje. Ze trouwt met Jan en begint zo aan de rest van haar leven vol romantiek. Maar een bruid heeft wel aardig wat stress in de aanloop naar de belangrijkste dag van haar leven, toch? Daarom nam ik Celine mee op bride-relaxing-trip naar Nederland. Dit jaar ging ik al een aantal keer de grens over om meer te ontdekken van ons buurland. Elke keer opnieuw heeft Nederland me verwonderd. Het stadsgevoel in Rotterdam, de rust in de nationale parken of het culinair niveau in Cheese Valley. Deze keer werden we uitgenodigd door de Echoput op de Veluwe, en kon onze bruid in spé samen met mij genieten van twee dagen ontspanning. Je leest er alles over in deze blogpost.

Apeldoorn, stad bij de Veluwe

De Veluwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland. Je vindt er vooral bebost gebied over een oppervlakte van meer dan 1000 km². Het is vanzelfsprekend dat er heel wat rust te vinden is in de natuur en dit de perfecte thuis is voor heel wat in het wild levende dieren. Op de Veluwe vind je trouwens ook het nationaal park ‘De Hoge Veluwe’, wat slechts één twintigste van het hele gebied inneemt. Meer info daarover vind je hier.

Op de Veluwe ligt er ook een stad, waarvan de naam je zeker wel iets zegt. Vermoedelijk van het reclamespotje; ‘Even Apeldoorn bellen’. Apeldoorn is de zesde grootste gemeente van Nederland en heeft meer dan 160.000 inwoners.

Apeldoorn ligt op zo’n 200 kilometer van Antwerpen. Je rijdt er met wat geluk op 2 uur heen. Reken best iets langer, want het verkeer onderweg is onvoorspelbaar. Qua afstand is dit zeker niet te ver weg en dus de ideale plek voor een weekendje ontspanning.

Te gast bij hotel & restaurant Echoput

De geschiedenis van de Echoput

Aan de voorzijde van het hotel vind je de echte echoput. Deze was in 1950-1960 nog een toeristische attractie en werd vaak bezocht. De put is gegraven in het begin van de 19e eeuw op bevel van Koning Lodewijk Napoleon. Tot de dag van vandaag ligt de echoput er nog steeds.

De net geen 60 meter diepe put, is het bekijken waard. Wanneer je een groot glas water uitgiet, is het glas zelfs leeg voor de eerste druppels de bodem van de waterput raken. Machtig om te zien/horen. De put heeft zijn naam niet gestolen, want er weerklinkt een felle echo.

De Echoput was niet van bij het begin een hotel. Eerst was er een theehuis, dat evolueerde naar een restaurant en later ook naar een hotel. Meer weten over de geschiedenis? Lees er hier alles over of bekijk de fotomuur waar de hele geschiedenis wordt afgebeeld, in de bar van het hotel.

Overnachten bij De Echoput

Na je wagen te parkeren op de ruime parking, word je vriendelijk onthaald bij de receptie van het hotel. Hierna kan je meteen je spullen op de kamer zetten en meteen even tot rust komen met een drankje op het terras aan de vijver.

De kamers van het hotel stralen rust uit, door de vele natuurlijke materialen die gebruikt worden bij het design van de kamers. Bijna elke kamer heeft een eigen balkon van waar je een uitzicht hebt op de bosrijke omgeving.

Eén van de mooiste ruimtes van de kamer vond ik de badkamer. Deze was qua design helemaal mijn ding. Een inloopdouche én een bad, dat is écht verwend worden. Ook het bed is veerzacht en slaapt heerlijk. De kamer is ruim en geeft je voldoende plek om helemaal te ontspannen. Meer informatie over de kamers vind je hier. Je kamer boeken met een korting kan via deze link.

Wil je gaan voor de volledige ontspanning? Dan kan je terecht in het binnenzwembad van De Echoput. Hier is het helemaal tot rust komen. Nog meer relaxen kan in de sauna, die je ook kan gebruiken. Je dag starten met een work-out, kan in de fitnessruimte, bij het zwembad.

Na een heerlijke overnachting kan je ontbijten in het restaurant van het hotel. Hier wacht een groot buffet op jou en kan je meteen aan tafel voor het ontbijt. Warme hapjes liggen niet in bakken uit te drogen, maar kunnen besteld worden bij de keuken, waar alles vers bereid wordt.

Culinair genieten bij restaurant De Echoput

Meer dan 60 jaar geleden startte de eerste generatie Klosse met het maken van makkelijke gerechten voor weinig geld. Maar snel kreeg Jaap Klosse de zin om met meer verfijnde gerechten uit te pakken. Met wildspecialiteiten werd de Echoput een van de eerste sterrenrestaurants van Nederland.

Toen Jaaps zoon Peter de zaak over heeft genomen, raakte ook hij volledig in de ban van smaken. De keuken begon zich te specialiseren in foodpairing tussen wijn en gerechten. De smaak van de natuur staat nog steeds centraal in de gerechten. De keuken bereid deze pareltjes met lokale, natuurlijke producten, aangepast aan de tijd van het jaar.

Momenteel staat er geen Klosse meer achter de kookpotten. Peters zoon Karel heeft het hotel en restaurant nu in handen en heeft een geweldig team gevonden voor de zaal en de keuken van het restaurant.

Zelf lieten Celine en ik ons verwennen met een 5 gangen-dinner, met aangepaste wijnen. We kregen aan het begin van de avond geen menukaart, wat de spanning er nog even inhoudt. Je ontdekt gang per gang welk gerecht er op je bord komt en krijgt hierbij ook nog de perfecte uitleg over de wijnen dankzij de sommelier.

Ben jij nu toch benieuwd naar het menu? Klik dan even hier door naar de menukaart. Ik zou me alvast nog eens willen laten verrassen, want het was een smakelijke en gezellige avond.

5 must-do’s op de Veluwe

Wil je een weekend ontspannen in de rust van de natuur? Dan kan je zeker en vast even halt houden in de binnenstad van Apeldoorn. Shoppen, een avondje uit of een beetje rondwandelen zonder plan. Het kan er allemaal. Lunchen bij Fijn is ook zeker een aanrader! Ga na de lunch gerust ook even op zoek, want ergens in de stad zit er een grote aap op één van de daken.

Zeggen echte apen je meer? Dan plan je best een bezoekje naar Apenheul. Hier wandel je in een bos tussen de apen. Neem dit gerust letterlijk. Van de 35 soorten apen in het park, loopt meer dan de helft los. Geen kooien of tralies, maar wel natuurlijke verblijven in de Veluwse bossen. Bekijk zeker even de website van Apenheul. Online krijg je korting op de tickets. Nog meer korting krijg je als je het park na 14u bezoekt, op zo’n 2 uur tijd heb je het park gezien en dit aan een supervoordelige prijs.

Genoeg van de apenkuren? Dan is het misschien tijd om de fiets op te springen en volledig tot rust te komen in de natuur. Inspiratie voor bezienswaardigheden en/of routes vind je hier. Geen fiets bij? Huur dan een fiets of e-bike bij De Echoput.

Enkele fijne plekjes om even te stoppen tijdens het fietsen zijn Radio Kootwijk (een voormalig zenderpark), Kroondomein Het Loo (waar je in alle rust wandelt tussen de wilde herten), het Paleis van Loo of het nationaal park Hoge Veluwe. Uiteraard zijn de omliggende dorpjes ook fijn om even langs te fietsen. Hoog Soeren en Hoenderloo doen je ook zeker wegdromen.

Mag er ook wat kunst zijn? Als het antwoord voluit ‘ja’ is, plan je best ook een stop bij het Kröller Müller Museum. Hier ben ik helaas zelf niet geraakt, maar dat geeft mij meteen een goede reden om terug te keren naar de Veluwe.


Deze blogpost is een samenwerking met hotel en restaurant De Echoput. Zij zorgden voor een fijn verblijf op de Veluwe voor mezelf en Celine.

Veel dank aan de receptionisten, de medewerkers in het restaurant/keuken en Karel Klosse, voor de fijne samenwerking.

Glenn

Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!