Paling en kastelen

Er af en toe eens een dagje op uit trekken vind ik zelf heel ontspannend. Na een werkweek even uitblazen en nieuwe energie op doen kan zó bevrijdend werken. Ik trok onlangs opnieuw naar Scheldeland voor #expeditiescheldeland. Deze keer zonder bier, maar wel op zoek naar het culinaire en de geschiedenis van Scheldeland. Je leest er alles over in deze gloednieuwe blogpost.

De fiets op!

Belgen en fietsen, een goede combinatie wel. Ook in Scheldeland zijn er heel wat wandel- en fietstochten die je kan beleven. In het Scheldeland routeboekje staan maar liefst 12 verschillende routes. Je download het hier gratis.

Eén van de routes is best bijzonder te noemen. De Kastelenroute laat je langs de mooiste plekken rijden in Destelbergen, Heusden en Laarne. 3 prachtige gemeentes, vlakbij Gent en het Waasland.

Slot van Laarne
Slot van Laarne

In een tocht van zo’n 50 kilometer ontdek je er de mooiste plekjes en rij je voorbij heel wat kastelen. Denk maar aan Kasteel Rozelaar in Lochristi, het kasteel van Destelbergen, Heusden of het imposante Slot van Laarne. Erna ontspan je in de natuur bij de Kalkense Meersen en het Prullenbos in Wetteren.

Een culinaire pitstop

Niets beter na een heel stuk fietsen dan een restaurantbezoek. Even bekomen van de kilometers die intussen al in je kuiten zijn gekropen. Jezelf neerploffen in een zachte stoel die de zadelpijn verzacht. Da’s wat anders dan die biefstuk in je koersbroek!

In Heusden stap je van de fiets binnen bij Bistro Céline, een restaurant dat al meer dan 40 jaar bestaat. Onlangs werd de zaak zelfs helemaal gerenoveerd. Restaurant Stapsteen werd Bistro Céline en kreeg een nieuw interieur, een nieuwe kaart en een gloednieuw concept. Genietend tafelen op alle vlakken.

Ontspannend lunchen op een zondag doet iedereen deugd. Zeker wanneer de gerechten vertrouwd en herkenbaar ogen. Klassiekers die je toch nog kunnen verrassen.

Wanneer er vol-au-vent op de kaart staat (by far mijn lievelingsgerecht), kan ik daar meestal moeilijk aan weerstaan. Gelukkig koos mijn tafelgenoot wel voor de specialiteit van het huis. Bij Bistro Céline kan je paling eten op maar liefst 5 verschillende manieren. In ’t groen, provenciaals, gebakken of met een ander lekker sausje. De manier van opdienen (in een kookpotje) zorgt mee voor de unieke beleving.

Paling bij Bistro Céline in Heusden
Paling bij Bistro Céline

Terug naar de tijd van de kastelen

Nooit gedacht zo relatief dicht bij huis wonderlijke kastelen terug te vinden. Mijn mond viel alweer open van verbazing in Scheldeland. In Laarne, een kleine gemeente op zo’n 10 kilometer van Gent vind je zo’n kasteel dat ze het Slot van Laarne noemen.

Het bewoonde kasteel uit de 14e eeuw is intussen eigendom van de Koninklijke vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België. In de 17e eeuw werd het slot gerestaureerd en de dag van vandaag duik jij er terug in de tijd tussen de meubels, wandtapijten, schilderijen en een enorme zilvercollectie.

Slot van Laarne

Het ontdekken begint al aan de buitenkant van het slot. Wanneer je door de grote poort naar binnen loopt, wandel je door een mooi aangelegen tuin. Je steekt de brug over en begeeft jezelf in het slot. Je ontdekt er de mooiste kamers, maar ook die met heel wat historie. Wat dacht je van de kamer die gebruikt werd als rechtbank en waar mensen in de middeleeuwen veroordeeld werden naar de brandstapel?

Om je nog niet te spoilen met alle verhalen en omdat ik je vooral zelf op ontdekking wil laten gaan, geef ik nog niet te veel prijs over de geschiedenis van het Slot van Laarne. Laat je meenemen met een gids en kom er zelf alles over te weten.

Vanaf mei tot oktober wordt er elke zondagmiddag om 15u een rondleiding georganiseerd. Voor 8 euro ontdek je het hele kasteel in 1,5u. Kinderen betalen 6 euro, terwijl kinderen onder 6 jaar gratis mogen meevolgen. Alle informatie lees je hier.

Slot van Laarne
Slot van Laarne

Benieuwd naar meer?

Zelf ook zin gekregen om te gaan wandelen of fietsen in Scheldeland? Download hier gratis het routeboekje.

Honger gekregen? Reserveer hier een tafeltje bij Bistro Céline.

Terug naar de kastelentijd? Bezoek dan het Slot van Laarne.


Expeditie Scheldeland is een samenwerking met Toerisme Scheldeland en Travelmedia. Zij zorgen voor het budget en de organisatie van dit project.

Glenn

Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!