Parijs

Het is ochtend, ik kijk op mijn iPhone en zie dat het ongeveer twintig na acht is. Ik heb vreselijk slecht geslapen. Iets wat absoluut niet aan het hostel ligt waar ik verblijf. Deze keer slaap ik bij Generator, voor de vierde keer dit jaar zelfs. Ik ben een intense band aan het sluiten met de keten. Helaas krijg ik ook voor deze sluikreclame geen gratis overnachtingen aangeboden. Best jammer. Maar juist, ik ben nog steeds aan het opstaan. De eerste nacht op een nieuwe locatie slaap ik altijd enorm slecht. Hoe dat komt weet ik niet, maar vanavond slaap ik alvast als een roosje. Dat staat vast.

Om kwart voor negen duik in frisgewassen het stadsleven van Parijs in. Al ziet Parijs er vandaag minder, om niet te zeggen veel minder uit dan mezelf. Het lijkt nog steeds valavond. De lucht is volledig bedekt met wolken en het regent zacht. Ik loop tussen de druppels door richting HolyBelly, een ontbijt- en lunchbar op een kwartiertje wandelen van mijn slaapplek. Het is net geopend, ik kies een plaatsje uit aan de toog en bestel me een stevig ontbijt om vandaag genoeg kilometers te kunnen knallen door Parijs. Gecombineerd met een koffie maakt dit stevig ontbijt me helemaal klaar voor m’n eerste dag in Parijs.

My breakfast is better than yours. ☕️🍳🥓🥞

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Met een pannenkoeken, eitjes en spek achter de kiezen trek ik nu echt de stad in. Ik wandel met een fresh orange juice richting Batignolles, het zeventiende arrondissement van Parijs. Hier begin ik mijn dag echt. Ik zou ook de metro genomen kunnen hebben, maar mijn motivatie om vier extra kilometer te knallen was aanwezig. Dusja, stappen dan maar. Ik stap lustig verder door Batignolles en kijk rond wat de buurt te bieden heeft. Veel winkels, bars en restaurants voor de doorsnee hipster en verder nog een mooi centraal gelegen park. Na mijn bezoek aan deze buurt zet ik m’n pad verder richting Montmartre. Vroeger nog een dorp rond Parijs, vandaag een artistieke buurt. Ik wandel langs de begraafplaats en verken de buurt verder. Ik sta aan de Sacré-Coeur. Van hieruit sta je op het hoogste punt van Parijs en heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Ik daal af naar beneden langs de trappen en kuier verder door de kleine, charmante Parijse straatjes. Plots sta ik voor Le mur des je T’aime of de liefdesmuur. Op deze muur staat 311 keer ‘ik hou van jou’, in alle talen en dialecten van de wereld. Het is best een uitdaging om de Nederlandse versie te zoeken.

Montmartre. ❤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Even later zit ik op de metro. Ik trek naar de totaal andere kant van de stad. Vanmiddag wil ik de buurt rond de Eiffeltoren en de Champs-Élysées verkennen. Wanneer ik opnieuw bovengronds ben blijkt het gestopt met regenen. ‘Zeer goed.’,denkt mijn gemoed. Ik begin opnieuw te wandelen, dit keer met als enig doel om de Eiffeltoren in levende lijve te kunnen bewonderen. Blij als een klein kind ben ik wanneer ik de toren voor het eerst in mijn leven tussen twee gebouwen zie verschijnen. Ik neem minstens honderd foto’s van dichtbij en veraf. Hij is écht indrukwekkend. Met de top van de toren in de wolken kom ik dichterbij en bewonder ik het bouwwerk langs alle kanten.

Christmas in Paris. 🎄

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Nadien wandel ik langs de Seine verder. Ik wandel langs Pont Alexandre III, een zeer mooie brug die me met de gouden beelden een beetje doet terugdenken aan de Karelsbrug in Praag. Ik laat de brug achter mij en wandel door langs Les Invalides. In de binnenstad spring ik een supermarktje binnen voor een stokbrood, wat kaas en een wijntje. Ik zoek een bankje uit in een park en lunch rond 15u ’s middags. Moet kunnen. Met al zo’n twintig kilometer in de benen kon ik wel wat kaas en wijn gebruiken, uiteraard. Ik schuim verder door de Parijse straten tot ik door de Jardin Des Tuileries loop, recht op het reuzenrad van parijs. Het wordt stilaan donker en de lichtjes van het reuzenrad brengen sfeer in de tuinen met de weerkaatsing op de vijver van het park. Nadien loop ik langs de kerstmarkt op de Champs-Élysées en wandel ik verder tot aan de Arc de Triomphe. Waar ik de dag voor bekeken hou en terug naar het hostel trek om iets te eten en even later uitgeput in slaap te vallen na een vermoeiende dag.

J'aime Paris. 🇫🇷💕

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Dag 2

‘Rise and shine.’ zeg ik tegen mezelf wanneer ik het hostel buitenstap. Het zal vandaag opnieuw van mij moeten komen. De zon is afwezig boven Parijs, maar gelukkig is niet heel erg koud in de stad. Het regent ook niet vandaag, dus het zit nog mee. Ik spring de metro op om aan de andere kant van de stad boven te komen. Ik stuit meteen op de Moulin Rouge, de Cabaret in de rosse buurt van quartier Pigalle, in het achttiende arrondissement.  Een club waar je voonamelijk naar burlesque kan kijken met sexy danseressen, net zoals in de film met Nicole Kidman. Ik wandel door de straten en stop bij een bakker. Ik neem een croissant mee voor een ontbijt on the go. Wat later wandel ik door Galerie Vivienne, een typisch met glas overkoepelde winkelgallerij, met intussen duizenden kerstlampjes. Het leven van een windowshopper kan schoon zijn. Na het bekijken van talrijke etalages kom in in Les Jardin du Palais Royal terecht. De koninklijke tuinen zijn charmant en weten zelfs op een donkere dag sfeer te brengen. Het plein op zich is ook zeer mooi, een kunstenaar mocht zich hier helemaal laten gaan. 

⚪️⚫️⚪️⚫️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wanneer je de straat over steekt stuit je meteen op het Louvre, het rijkste en meest bezochte museum ter wereld. Voor een vluchtig bezoek om alle werken te bekijken zou je toch al snel een dag of twee nodig hebben. Mijn trip is iets te kort, ik bewonder het Louvre dan maar langs de buitenkant, wat ook best indrukwekkend is. 

Louvre.

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Na mijn passage bij het Louvre trek ik naar de andere kant van de stad. Ik steek de Seine over en wandel door het vijfde en zesde arrondissement. Ik stop even bij Notre Dame De Paris, het gotische bouwwerk is echt prachtig om te bekijken. Nadien sluimer ik verder door dit deel van de stad. 

Paris. 💕

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Rue Mouffetard zou je bijna het meest bewegende en kleurrijke straatje van Parijs kunnen noemen. Honderden winkels van lokale handelaars. De beste kazen tot verse vis, hier vindt je alles. Zeker met de kerstdagen voor de deur is het momenteel op de koppen lopen. Na de drukte komt de rust, ik wandel door enkele parken en kom dan uit bij Le Panthéon. Op het plein aan de inkom staan heel wat kerstbomen. Het duister begint te vallen over de stad, dit zorgt voor een heel aparte sfeer. 

Ik wandel nog even door de stad tot het helemaal donker is, het wordt koud en ook ik bezwijk aan de kou. Ik trek naar het hostel voor een verwarmende douche. Nadien eet ik nog even iets en kruip ik rond middernacht in bed, morgen mijn laatste (halve) dag in Parijs, nu al. 

Dag 3

Het moest er ooit wel eens van komen, mijn laatste dag in Parijs. Ik heb het gevoel dat ik in de verste verte alles van de stad gezien heb. Parijs is het New York van Europa en heeft enorm veel te bieden op alle vlakken. Ik wandel door het stadsdeel waar mijn hostel ligt. Ik hou halt bij Basin de la Vilette. Wat wandelen aan het water in de zon. Oh ja de zon straalt enorm vandaag. Heerlijk. 

Paris. ❤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Nadien steek ik mijn stadsplan weg en ga ik op zoek in de buurt naar streetart, nog niet heel veel gezien in deze stad qua streetart, maar ik vermoed dat ik in deze buurt wel wat tegen kan komen. En ja, deze buurt bruist van de streetart. Op muren staan de mooiste en bijzonderste zaken geverfd. Mocht ik een grote gevel hebben aan een eigen huis, ik zou een streetarter er helemaal zijn ding mee laten doen. 

Streetart in Paris. 👆🏻👌🏻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Na een snelle lunch loop ik nog even over de Champs-Élysées, nog snel iets scoren om mee uit te pakken op het kerstfeestje morgen uiteraard. Ik zwaai de Eiffeltoren nog eens uit, neem mijn spullen en trek naar huis voor de kerstperiode. Ik heb gelukkig wel die kans om kerst te mogen vieren. Tijdens mijn trip naar Parijs zag ik honderden mensen die kerst waarschijnlijk op straat vieren, al dan niet op een nat karton, onder een ijskoud deken. Tientallen van hen kwamen mij geld vragen. Het blijft erg om te zien dat het op dit vlak nog steeds slecht gaat met de wereld. Ik hoop dat deze mensen ook ergens diep vanbinnen de warmte van kerst mogen beleven. Ik wens het hen toe. 

Au revoir Paris. 

Au revoir Paris. 👋🏻 Back to Belgium right now.

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Dit was de laatste trip van Reistebrij in 2016. Binnen een kleine twee weken start Reistebrij in 2017 opnieuw, deze keer met een trip naar Berlijn van 6-10 januari. 

Fijne kerst- en eindejaarsdagen. 

 

Glenn
Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

One Comment

  1. Pingback: Belgrado

Reacties zijn gesloten.