Plovdiv

Vluchten zoeken. Kijken, denken, beslissen en uiteindelijk boeken. Zo ging het ook bij het plannen van mijn trip naar Plovdiv. Een stad waarvan de naam op zich je vermoedelijk niet meteen iets zegt, maar dat is ok. In deze blogpost kom je meer te weten over Plovdiv, de tweede grootste stad van Bulgarije en in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.


Plovdiv?

In het zuiden van Bulgarije vind je Plovdiv, na Sofia de grootste stad van Bulgarije met ongeveer 345.000 inwoners. Door een geschiedenis van zo’n 8000 jaar, is de stad meteen ook een van de oudste steden van Europa. Misschien is dit dan ook de reden waardoor Plovdiv samen met het Italiaanse Matera verkozen werd tot de culturele Europese hoofdstad van 2019.

Plovdiv ligt aan de Maritsa rivier en wordt ook de ‘Stad van de zeven heuvels‘ genoemd doordat de stad uitgegroeid is tussen zeven heuvels, waarvan de hoogste zo’n 250 meter hoog is. In de oude stad vind je zo’n 200 archeologische sites terug, waar je de geschiedenis kan bewonderen.

Je reis naar Plovdiv

Reizen hoeft niet altijd duur te zijn of veel te kosten. Wanneer je wilt reizen met een klein budget is Plovdiv misschien wel dé volgende stad op jouw lijstje. Je vliegt al vanaf 20 euro naar Plovdiv met Ryanair. Momenteel zijn er nog geen vluchtdata bekend voor 2019, dus vliegen op Plovdiv zal vermoedelijk pas opnieuw mogelijk zijn vanaf Juni 2019.

Let er wel op dat de luchthaven van Plovdiv klein is en er (momenteel) geen mogelijkheden zijn om de stad te bereiken met het openbaar vervoer. Hierdoor durven taxichauffeurs de prijs voor een rit naar de stad best verhogen tot het dubbele van de normale prijs. Meteen toeristen een fijn (in het zak gezet-) gevoel bezorgen. Mooi.

Mijn advies hierbij is dus om te bekijken met je hostel/hotel/airbnb of iemand jou voor een prijsje kan oppikken/afzetten op de luchthaven. Uiteraard kan je ook gewoon op Sofia vliegen en van daaruit naar Plovdiv reizen met het openbaar vervoer.

Op zoek naar een slaapplek

Je slaapt voor een prijsje in de binnenstad. Zowel hotels als airbnb’s kan je aan behoorlijk scherpe prijzen scoren. Deze worden uiteraard wel duurder wanneer het hoofdseizoen aanbreekt. In mei-juni en september-oktober worden de prijzen opnieuw schappelijker.

Tijdens mijn trip sliep ik bij het Pijama hostel. Vermoedelijk het kleinste hostel waar ik ooit al geslapen heb, want met 2 dorms en 1 privékamer, geeft dit hostel je het gevoel dat je met wat vrienden op een apartement slaapt en de keuken, woon- en badkamer deelt.

Een klein hostel zorgt meteen voor een leuke sfeer, wat er voor zorgt je zowel overdag als ’s avonds met de roomies de stad kan verkennen. Ook de eigenaars van het hostel zijn enorm aardig en doen alles wat mogelijk is om hun gasten tevreden te krijgen/houden. Great job!

Verdwalen in de straten

Het leukste aan Plovdiv is zonder twijfel het prachtige oude stadscentrum. Zonder stadsplan rondlopen door de stad tot je verdwaald bent, om dan opnieuw een referentiepunt te kunnen zoeken.

Je kijkt je ogen uit bij de archeologische sites, die verspreid liggen over de hele stad. De site die het meest indruk wekt, is het Romeins theater, van waaruit je een geweldig uitzicht hebt. Met een beetje geluk pik je hier zelfs een concert mee, want het theater gebruiken ze voor optredens e.d.. Helaas zorgt dit er voor dat je de prachtige setting van het theater niet kan bewonderen doordat er vaak een podium en technisch materiaal opgesteld staat zoals tijdens mijn bezoek aan de stad.

Gekleurde muren

De leukste buurt van Plovdiv is Kapana. De sfeer die daar heerst is bevrijdend, ontspannend en los. Wat vroeger de buurt was van verkopers, is nu het walhalla van moderne, creatieve ondernemers. Het wordt de creatieve buurt genoemd. Kleine autovrije straatjes met kleurrijke huizen en heel wat muurschilderingen. Naast heel wat bars, restaurants en coffeebars vind je er prachtige streetart.

View this post on Instagram

Who let the dogs out?! 🐶

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

View this post on Instagram

Better latte then never. ☕️💕

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Weg uit de stad

Dat Plovdiv omringd is door 7 heuvels gaf ik je eerder al mee. Wanneer het je in de stad toch te druk wordt, kan je de rust opzoeken op een van de heuvels. Youth hill bezorgt je een prachtig uitzicht over de stad en laat je tot rust komen. Zorg er wel voor dat je op warme dagen een flesje water bij hebt, want het beklimmen van de heuvel bij hoge temperaturen maakt het dorstig. Blijf je liever in de stad? Dan kan je rust vinden in een van de parken, waar je tussen de locals kan genieten van het zonnige weer.

View this post on Instagram

{Nothing to lose and a world to see} ✈️🌎

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Europese hoofdstad van Cultuur 2019

In 2019 wordt Plovdiv nog meer op de kaart gezet. Tijd dus om een tripje te plannen naar deze prachtige stad.

Na 4 jaar voorbereiding is Plovdiv, samen met de hele regio klaar om in 2019 de stad compleet op de kaart te zetten met meer dan 300 projecten en 500 evenementen. De opzet van de Culturele hoofdstad is om kunst en cultuur tot bij de mensen te brengen onder het motto ‘Together‘. Het programma vind je hier.

Plovdiv2019

Ik hoop je met deze blogpost benieuwd gemaakt te hebben om op trip naar Plovdiv (,de Europese hoofdstad van cultuur in 2019) te gaan. Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de vlog hieronder. Zo zie je welke andere bestemmingen ik je de komende weken toon op Reistebrij. 

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

2 Comments

  1. Yay Pyjama Hostel! What a fun night that was with everyone 😊 Plovdiv was an amazing city, I just wish we had found some better nightlife!

    1. glenndeschrijver schreef:

      What a night! So much fun! Thanks for being there Erika! 😉

Reacties zijn gesloten.