Praag

De zomer is intussen al ver gevorderd. Na Barcelona en Kopenhagen draait ‘Reistebrij’ intussen ook op volle toeren. Met veel zin in de derde trip zoek ik al mijn spullen bij elkaar. Deze citytrip wordt anders dan de twee voorgaande. Waarom? Omdat reizen afwisselend moet blijven en om verschillende manieren van reizen uit te proberen. Naar de eerste twee bestemmingen trok ik alleen, met het doel om het ‘alleen’ reizen te leren kennen. Na de vorige trips blijkt mij dit wel goed te liggen. Deze keer smijt ik het over een andere boeg en neem ik iemand met me mee. Een collega, een vriendin. Iemand waarvan ik weet dat het klikt en waarmee ik vijf onvergetelijke dagen zal doormaken in de hoofdstad van Tsjechië. Dit is ons verhaal. 

Dag 1

Na een korte nacht van zo’n vier uur worden Ifasso en ik wakker op het Antwerpse Kiel. De nacht was best kort doordat we gisteren nog moesten werken en bij het slapen gaan nog even snel door de honderden snapchats moesten gaan van al onze vrienden die aanwezig waren op het concert van ‘Queen B’ aka Beyoncé in Brussel. Als de wekker rond iets over vijf af gaat besef ik dat Queen B me niet echt veel nachtrust gunde. Maar goed, met een treinreis van zo’n twee uur voor de boeg en nadien een vlucht van zo’n anderhalfuur biedt dit wel kansen tot slaap. Geen zorgen, slapen kan ook nog wanneer we oud en versleten zijn.

Enkele uren later landen we rond de middag op de luchthaven van Praag, de meest gebruikte luchthaven in Tsjechië. We verlaten het vliegtuig en wandelen naar een busje dat ons naar het luchthavengebouw brengt. We stoppen even aan een geldautomaat om onze eerste Tsjechische kronen af te halen, kwestie van toch in de binnenstad te raken en onze slaapplek te kunnen betalen.

Na een busrit van zo’n half uur komen we aan in het midden van het centrum. We maakten gebruik van een shuttelbus die ons elk 150CZK* (5,5 euro) kostte. Het kan ook goedkoper door een gewone bus te nemen uiteraard, maar die zat behoorlijk tot de nok gevuld. En om je citytrip te beginnen als een school sardienen in blik, vonden we dat niet echt een strak plan. Taxi’s zijn ook een optie, maar die zijn vrij prijzig. Wanneer de shuttle ons in het midden van Praag dropt is het even zoeken om ons te oriënteren. We stappen naar het dichtstbijzijnde metro-station, kopen een ticketje voor echt no money en  nemen de metro naar ons hostel.

De komende nachten brengen we door in het Post Hostel  . Wanneer we ons inchecken en onze kamersleutel ontvangen droppen we onze spullen op onze kamer. We slapen in een dorm voor vier personen. Omdat we nog twee andere roomies hebben slapen Ifasso en ik beiden bovenaan in een stapelbed. Een stapelbed? Ja hoor valt best mee. Voor zo’n 20 euro per nacht slaap je in dit hostel. Je krijgt er een ruime kamer voor terug, volledig ingericht in het thema van een postkantoor. Check de foto’s zeker eens op hun website die je hierboven terug kan vinden. Wil je zelf ook naar het ‘Post Hostel’? Gebruik dan de  kortingscode* bij je online reservatie en ontvang 10% korting, kwestie van nog goedkoper te overnachten in Praag.  (*48UNNN4l)

De eerste dag dendert voort. Na een snelle lunch bij Parlament (een Tsjechisch restaurant, vlakbij het hostel) trekken we de stad in. We gebruiken de tijd die we vandaag nog hebben om de buurt van het hostel te verkennen en wandelen ook langs enkele grote plaatsen in de binnenstad. Het is warm, zo warm zelfs dat het ook heet zou kunnen zijn. Niets minder dat bij deze temperaturen verkoeling kan bieden dan een ijsje. Wanneer we plots een rij mensen zien staan bij Angelato twijfelen we geen seconde, dit ijs moeten wij ook proeven. Het resultaat mag er zijn. Ik krijg zowaar het mooiste ijsje in maanden gezien. Nu niet dat ik elke dag ijs eet, dus het was écht de moeite waard. Ga er zeker langs wanneer jij ook in Praag bent.

 

Na een ‘cooling down’ dankzij het ijsje van Angelato trekken we verder door de stad. We lopen door het historisch centrum en wandelen richting de Moldau, de grote rivier die langs Praag stroomt. Naarstig zoeken we naar een terrasje aan het water en drinken iets om even uit te rusten van een lange vluchtdag. De avond valt. We trekken terug naar het hostel om ons even op te frissen en met behulp van Foursquare een restaurantje te zoeken om vanavond te eten. Na even te zoeken valt ons oog op Les adelitas, een eenvoudig Mexicaans restaurantje. Best verrassend nog want ze schotelen ons heerlijk mexican food voor. Na een stevig Mexicaans avondmaal zakken we af naar de bar van het hostel waar we ons op de Strongbow richten, die in Praag écht geen geld kost. (0,80 euro per pintje, koopje!) 

Dag 2 

Rise and shine! De zon schijnt en het is tijd om de tweede dag in Praag te starten. Wanneer ik het raam van onze kamer open en naar buiten kijk weet ik dat dit een mooie dag wordt. De tweede dag wordt een dag waarbij we onszelf laten onderdompelen in de ‘mooiste’ stad van Europa, als je de online recensies tenminste mag geloven. Benieuwd voor wat er op ons af gaat komen trekken we de stad in. 

Na een ontbijt on the go wandelen we opnieuw langs de donau richting de Karelsbrug. Dé brug die je gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Praag. De brug verbindt de stad met de wijk Maná Strana, bevat drie torens en maar liefst dertig standbeelden. Het is vaak moeilijk om deze alleen te bezichtigen doordat dit de meest toeristische plek is van de hele stad. Ook opletten met je persoonlijke bezittingen, want de brug is een hotspot voor zakkenrollers. Gelukkig bleven wij hiervan gespaard. 

We lopen door de wijk Maná Strana en maken een klim naar boven richting de Praagse Burcht. Hier ligt het koninklijk paleis van Tsjechië. Een gebouw dat je zeker ook eens gezien moet hebben. Om 12 uur kan je er de wissel van de wachters meevolgen, een must see als je er in de buurt bent. Nadien kan je verder de burcht en alle onderdelen bezoeken. Zo ligt ook het gouden straatje, een van de mooiste straten van Praag er  vlakbij. Een trekpleister voor reizigers en dat weten de locals want de inkom bedraagt zo’n tien euro.

Wanneer we de trappen naar beneden nemen gaan we richting de tuinen van de Senaat. Het parlement van Tsjechië bevat ongelofelijk mooie tuinen met verschillende  vijvers en graspartijen. Het is een zeer rustgevende plek, perfect om even te verdwalen in een boek.  

Na een korte lunch met opnieuw local food trekken we verder door de stad. We wandelen naar de John Lennon wall, een muur die een herrinering is aan John Lennon en gecreëerd werd na zijn dood in 1980. Oorspronkelijk stonden er eerst enkele afbeeldingen van John op de muur geschilderd. Doordat fans vanover de hele wereld boodschappen aan de muur toevoegden, werd het kleurrijke fenomeen snel een trekplijster. In 2014 bleek de muur plots volledig wit te zijn geschilderd door een groep kunststudenten, nadat in het verleden de muur ook al enkele keren was herschilderd om het verspreiden van gevaarlijke ideeën tegen te gaan. Intussen staat de muur opnieuw vol met kleur en boodschappen. Zeker de moeite om een foto te nemen en hem op je instagram te posten met een boodschap van wereldvrede. 

✌🏻️

A post shared by Glenn (@glenndeschrijver) on

De dag gaat weer razendsnel voorbij, we trekken terug naar het hostel om ons even op te frissen en later de stad in te trekken om te eten in een Italiaans restaurantje. In Praag kan je eten voor geen geld, best gek als je weet dat je bij ons snel een 25 euro betaalt voor een maaltijd op restaurant. In Praag zijn de prijzen minstens de helft goedkoper. Best aangenaam wel voor je portefeuille. 

Na het restaurant houden we een rustige avond, we gaan naar de bar in het hostel, praten nog even met andere reizigers in combinatie met een Strongbow (ze mogen mij écht vergoeden voor al die reclame 😉 )  en kruipen daarna uitgeteld in ons bed om uitgerust aan dag drie te kunnen beginnen. 

Dag 3

Een dag kan niet beter beginnen dan met een goed ontbijt. Vlakbij ons hostel ligt Marthy’s Kitchen , een ontbijtbar die door de dag heen verandert in een gezellige plek om te lunchen of te dineren. Bij het binnenkomen zien we meteen dat er weinig tafeltjes vrij zijn. Het concept van de bar is dan ook dat grote tafels gedeeld kunnen worden met anderen, je kan dus ontbijten tussen de locals en meteen ook een praatje slaan met je tafelgenoten. Heerlijk om je dag zo te starten. Bekijk hier ook even hoe het er binnen bij Marthy’s kitchen uit ziet. 

Na een toch wel stevig ontbijt springen we de metro op en trekken we naar de uithoeken van de stad. We metrohoppen zowaar de hele stad door. Rond de middag besluiten we om een bezoek te brengen aan Zoologická zahrada hl. m. Prahy, of beter de Praagse Zoo. De dierentuin ligt in een dal tussen de rotsen en weides, afgewisseld met heel wat wateroppervlaktes. De zoo is enorm qua grootte en wordt genoemd als de vierde beste dierentuin ter wereld met zo’n 5000 dieren van 650 verschillende soorten. Per jaar bezoeken maar liefst 1.200.000 mensen de dierentuin die slechts zo’n zes euro inkom kost per persoon. Vrij goedkoop voor wat je er voor terug krijgt.

Nadat we de dierentuin bezocht hebben trekken we terug richting het hostel. Omdat mijn kapsel wel eens een goede beurt kan gebruiken stoppen Ifasso en ik bij Eddie’s Barber , een barbershop die om de hoek van het Post Hostel ligt. Voor zo’n 25 euro, vrijwel dezelfde prijs als bij ons, krijg je er een volledige barberbeurt. 

Met het perfect liggende kapsel gaan we opnieuw de stad in. We hebben een hongertje en wandelen richting Bruxx , een Belgisch restaurant in het midden van Praag. Benieuwd of ze onze keuken tot zijn recht kunnen brengen in Tsjechië. Wanneer we de bierkaart checken merken we meteen op dat er aan Belgisch bier geen gebrek is in dit restaurant. Met zo’n vijftig bieren en een menu vol belgische tinten maken we onze keuze en genieten we van een ‘Belgische maaltijd’. Een mooi einde voor de derde dag. 

Dag 4 

Het is ontzettend warm vandaag op onze laatste dag in Praag. Met temperaturen tot 32 graden gaan we vandaag zonder twijfel op zoek moeten gaan naar afkoeling. Na een bowl-ontbijt bij Mezi Zrnky waar we de kruising ontdekten tussen granola en een smoothie springen we de tram op naar een groots openluchtzwembad, net buiten het stadscentrum.  Als we bij het zwembad aankomen merken we meteen dat we niet de enige mensen in Praag waren met het idee om te gaan zwemmen. De ligweides liggen aardig vol, en het zwembad is gevuld met heel wat mensen. 

We beperken het zwemmen een beetje en verdwalen beiden in een boek dat we kochten tijdens ons vertrek op de luchthaven in Charleroi. Ifasso verdiept zich in het boek ‘ Cécile ‘ van Ish Ait Hamou. Ik lees het einde van’ Backstage ‘, een boek dat geschreven werd door Matthias Soberon, een bevriende twitteraar. Nadien stort ik mij op ‘ Me before you ‘, het boek gebaseerd op de film. 

Puur genieten, een dagje tot rust komen in de schaduw van de bomen en af en toe wat verfrissing zoeken in het zwembad. 

Later op de dag begin ik te sms’en met Nele, een vriendin die ook in Praag is deze week. Samen met Ifasso trek ik naar het midden van de stad om samen met Nele en Elien een terrasje te doen. Na enkele uren terrassen krijgen we een hongertje en zoeken we met z’n allen op tripadvisor  naar een leuk restaurantje. Ons oog valt snel op een Vegan’s Prague met een dakterras dat uitkijkt op de Praagse burcht. Wanneer we nogal laat op de avond het restaurant binnenvallen zegt de eigenaar dat we snel een keuze moeten maken omdat de keuken bijna sluit. Hij geeft ons een plaatsje op het wonderlijke dakterras en schotelt ons later zomaar even het beste eten voor van mijn hele trip in Praag. Dit restaurant is perfect voor de eerste kennismaking met vegan food. Ga er zeker langs en reserveer best je plaatsje op het dakterras op voorhand, er is slechts plaats voor een zestal personen. 

Ifasso en ik nemen afscheid van Nele en Elien. We nemen de metro terug naar het hostel en trekken andere kleren aan. Onze laatste avond in Praag sluiten we af met de mensen uit het hostel. We gaan naar Rodeo Jecna, een discotheek in de Praagse underground. Samen met onze medegasten uit het hostel dansen we de sterren van de hemel tot een uur of één. Nadien blijven we met z’n allen nog even plakken in de bar van het hostel omdat de Tsjechische muziek ons niet echt kon bekoren. Maar de avond was hoe dan ook geslaagd wanneer we om drie uur in ons bed kruipen. 

Dag 5 

Opstaan, je spullen nemen en vertrekken richting de luchthaven. Hoe mooi het weer gisteren wel niet was, hoe vies is het nu. De regen valt met bakken uit de lucht in Praag. Tijd dus om terug naar België te vliegen, waar de kans dat het los hetzelfde weer is minstens even hoog is. 

Na een ontbijt op de luchthaven lopen we door de securitycontrole en gaan we op zoek naar de gate. Wanneer onze vlucht normaal opstijgt horen we dat de vlucht vertraagd is door het slechte weer. Dan blijven we gewoon nog een paar uur langer in Praag, geen probleem. 

Rond 14u kunnen we boarden en vertrekken we terug huiswaarts na een geslaagde trip in Praag. 

In september komen de twee volgende bestemmingen waarvan er intussen al één gekend is. Rome bezoek ik van 13 tot 16 september en van 27 september tot 1 oktober trek ik voor de vijfde keer dit jaar naar het buitenland, en dat wordt heel speciaal. Meer info hierover .. binnenkort! 

 

Glenn

 

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Pingback: Reistebrij 2.0

Reacties zijn gesloten.