Riga

De laatste weken van het jaar. Ook wanneer het kouder wordt, kunnen steden je verrassen. De garantie op zon is misschien minder groot, maar goed ingepakt tegen de koude, kan je gerust enkele nieuwe steden ontdekken. In deze blogpost neem ik je mee naar Riga, de hoofdstad van Letland en meteen ook de grootste stad van de Baltische staten. Met 640.000 inwoners is Riga het epicentrum van Letland. De perfecte stad voor een weekendje weg.

Welkom in Riga!

In zo’n twee uur tijd vlieg je vanuit Brussel op Riga. Wanneer je je bagage opgepikt hebt, stap je de bus op en ben je op een half uurtje in het midden van de stad. Inchecken bij je slaapplek en meteen het stadscentrum induiken om Riga te ontdekken. Ik koos deze keer opnieuw voor een hostel. Bij Tree house slaap je al voor acht euro per nacht. Dit zorgt dat je heel wat budget spaart en geeft je meteen ook nog de kans om andere reizigers te ontmoeten. De stad is niet heel groot, wat het de perfecte bestemming maakt voor een weekendje weg of een stop tijdens een roadtrip langs de Baltische staten.

Het historisch centrum van Riga staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst en doet je meteen wegdromen met haar kronkelende straatjes, kerken en de art-nouveau-architectuur. De oude stad wordt van het nieuwe stadsdeel gescheiden door parken met een kanaal, wat vroeger de binnenstad afsloot van de buitenwereld. In 2014 was Riga zelfs nog de culturele hoofdstad van Europa. Doordat Letland sinds 2004 bij de Europese unie hoort, betaal je in Riga gewoon met de euro, waardoor je geen geld meer hoeft te wisselen wanneer je arriveert in Letland.

View this post on Instagram

Hello Riga! 👋🏻🇱🇻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Ontdek de stad

Je leert een stad het best kennen door rond te wandelen. Tijdens alle trips die ik doe, neem ik amper tot nooit het openbaar vervoer. Kilometers trekken. De invloeden die je krijgt zijn in elk stadsdeel anders en maken het reizen nog boeiender. Ook in Riga krijg je heel wat verschillende invloeden. Het oude stadsdeel doet je wegdromen, het lijkt of je teruggestuurd bent in de tijd van toen en doet je het heden vergeten. De de kleine huisjes en gezellige straatjes geven je meteen een Middeleeuws gevoel. In de wintermaanden wordt de stad ingenomen door de kerstmarktjes die de hele stad omdopen tot kerstparadijs. Niet te missen dus.

View this post on Instagram

{Old town}

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Naast de kleine straatjes kan je uiteraard in de stad ook heel wat kerken en basilieken terugvinden die zowel aan de binnenkant, als de buitenkant het bekijken waard zijn. De Petrikerk kan je zelfs beklimmen en geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Jammer genoeg is de toegangsprijs van 11 euro ongeveer het duurste wat je kan uitgeven aan bezichtigingen in Riga. De orthodoxe kerk van Riga is vrij te bezoeken is is binnenin even prachtig als daarbuiten.

View this post on Instagram

~ Take me to church. ~ ⛪️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Opvallend aan Riga is dat je heel wat groen terug kan vinden in de stad en kan uitblazen in een van de parken die rond het oude stadsgedeelte liggen. De stadsrand die vroeger de binnenstad afsloot, biedt nu een hele groene strook waar mensen in de zomer hun portie zon kunnen opdoen en in de winter een wandeling kunnen maken om nadien ergens terug op te warmen met een warm drankje.

View this post on Instagram

{Mr. & Mss} 🌸

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Streetart spotten

Riga is anders. Tegenover heel wat andere steden, heb ik hier niet bepaald streetart terug kunnen vinden als in; graffiti. Wat je wel hebt zijn heel wat (tijdelijke) kunstwerken die opduiken in de stad. Zo vond ik bij de haven een prachtig werk waar enkele voertuigen letterlijk op elkaar gestapeld werden.

View this post on Instagram

{Sunday vibes}

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Riga voor foodies

Foodlovers, verenig u. In Riga vind je heel wat plaatsen waar je voor geen geld de lokale keuken kan proeven. Omdat ze in Letland niet vies zijn van een goed stuk vlees, vind je op de meeste lokale menu’s vlees terug. Ik bestelde in een typisch Lets restaurant een maaltijd en had het gevoel dat er een half varken op mijn bord lag, waardoor ik zelfs gedegouteerd was. Gelukkig wordt er ook aan de veggies gedacht! Bij Miit Coffee & Bikes kan je heerlijk vegetarisch eten van ’s ochtends tot laat op de avond. Ook voor een koffie kan je doorheen de dag bij hen terecht.

View this post on Instagram

Who needs some veggie breakfast on a monday? 👅

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Omdat we het nu toch over koffie hebben. Mijn favoriete koffiespot in Riga is de Rocket Bean Roastery. Hier kan je ontbijten, lunchen of opwarmen met een vers gebrouwen koffie. Op warme dagen koel je perfect af met een iced coffee.

Benieuwd naar de leukste Brunchplek? Dan moet je naar Riits.

Nood aan een calorieënboost na een wandeling door de stad? Proef een van de tientallen soorten eclairs bij Fat Cat. Om je duimen en vingers van af te likken!

View this post on Instagram

Ready for a coffeebreak? 😛

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Ik hoop je met mijn tips benieuwd gemaakt te hebben om op weekendtrip naar Riga te gaan. Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de vlog hieronder. Zo zie je welke andere bestemmingen ik je de komende weken toon op Reistebrij. 

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!