Thessaloniki

In de bijna drie jaar dat ik de wereld rondtrek met Reistebrij, is een bezoek aan Griekenland er nog nooit van gekomen, tot enkele weken geleden tenminste. In mijn jeugd ging ik wel een aantal zomers op vakantie naar een van de prachtige Griekse eilanden, maar nog nooit trok ik voor Reistebrij naar Griekenland. Zonde, toch? Wel, in deze blogpost neem ik je mee naar Thessaloniki, een prachtige stad op het Griekse vasteland.

Thessaloniki?

In het Noorden van Griekenland vind je de stad Thessaloniki terug. Na Athene, is Thessaloniki de grootste stad van Griekenland. Daarnaast is de stad ook meteen de hoofdstad van Centraal-Macedonië. Thessaloniki is trapsgewijs gebouwd tegen de Choriatisheuvel en ligt aan de Egeïsche Zee. In de binnenstad wonen ongeveer 320.000 mensen terwijl er 800.000 wonen in het hele stedelijke gebied.

View this post on Instagram

{Indian Summer}

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Je reis naar Thessaloniki

Vanuit België en Nederland reis je heel makkelijk en vooral rechtstreeks naar Thessaloniki in minder dan drie uur. Er zijn heel wat vluchten op weekbasis en dit het hele jaar door. Zo is het dus perfect mogelijk om de stad te bezoeken in ongeveer 3 volle dagen, wat zeker voldoende is om de stad te leren kennen. De meest makkelijke en vooral ook goedkoopste manierom naar Thessaloniki te vliegen, is met Ryanair vanuit Charleroi of Eindhoven.

Wanneer je je bagage van de band haalt en de luchthaven buiten wandelt, begint meestal de strijd om zo snel als mogelijk in de stad te geraken. Op Thessaloniki airport heb je verschillende mogelijkheden qua vervoer.

Je kan een auto huren, wanneer je meer dan enkel Thessaloniki wilt verkennen. Zo geraak je uiteraard waar je moet zijn. Al verschillen de prijzen van autoverhuur naar het pakket dat je bestelt.

Geen auto? Dan brengt een taxi je in een half uurtje naar het hart van de stad voor 20 à 30 euro. Taxi’s zijn 24/7 beschikbaar, maar deze durven de prijzen verhogen tussen middernacht en 5u of wanneer je veel bagage bij je hebt.

Niet de snelste optie, maar wel goedkoper is de bus. Voor 2 euro koop je een enkel ticket op de luchthaven en ben je op een dik half uur in het stadscentrum. Studenten en ouderen betalen slechts 1 euro, kinderen onder 6 jaar reizen gratis. Wanneer je later in de stad nog eens de bus wilt nemen, let er dan op dat je altijd gepast cash geld hebt om je ticket te betalen aan de ticketautomaat in de bus. Meer informatie over het busvervoer, vind je op deze website.

De nachten in Thessaloniki

Ook ‘s nachts is er een bruisend leven in Thessaloniki. Omdat je niet de hele nacht kan doorgaan in een van de bars in de stad en je vermoedelijk ook nog even wilt slapen na een hele dag rond te lopen in de stad, zoek je best naar een slaapplek.

Er zijn heel wat hotels of airbnb’s te vinden, maar ook op deze bestemming kan je slapen met een klein budget. Ik verbleef tijdens mijn trip in het Stay Hybrid Hostel. Een hostel met een hart voor reizen, urban leven en muziek. Een hostel waar je verblijft tussen andere reizigers en locals.

In het gerenoveerde gebouw uit de jaren 70, in het hart van de stad, werd het hostel volledig ingericht. De kamers en gangen werden aangekleed met schilderingen en graffiti. Op het dakterras kan je ’s avonds de zon onder zien gaan in de zee. Je slaapt in dorms of privékamers, aan een heel scherpe prijs, vanaf 10 euro per nacht.

De stad verkennen

Als je op zoek bent naar het oude stadscentrum, moet je door de hele stad berop lopen op de Choriatisheuvel. Daar krijg je alle goede indrukken van het oude Griekenland. Van bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en ook op de zee. Uiteraard kan je bovenop de heuvel buiten het rondwandelen ook nog andere plekken ontdekken. Zo breng je misschien ook wel een bezoek aan het fort.

View this post on Instagram

🏍

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wanneer je meer op zoek bent naar de hippere vibes in de stad, loop je de heuvel opnieuw af, richting de zee. Zo kom je in het levendige centrum van Thessaloniki. Buiten de grote, drukke straten kan je er ook rust vinden in de kleinere straatjes. Kijk zeker goed in het rond, want streetartlovers kunnen hun hartje ook in Thessaloniki zeker ophalen. Je vindt er tal van streetart terug.

View this post on Instagram

{Colored streets}

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Geen fan van streetart? Dan is shoppen misschien wel iets voor jou. Tijdens het wandelen door de stad, botste ik plots op een conceptstore waarbij mijn aandacht meteen getrokken werd. Bij Hellofrom.gr vind je heel wat spullen terug. Zowel kleding, design als gadgets. Allemaal ontworpen door (jonge) designers. Het merk won zelfs al een aantal awards waar de eigenaars ongelofelijk trots op zijn. Hun droom is om na de Griekse steden hun merk verder te verspreiden over Europa door winkels te openen in andere steden zoals Londen, Parijs, Berlijn, .. en zo (jonge) lokale designers een kans te geven om hun werk op de markt te brengen.

View this post on Instagram

• Local designed mugs •

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Op de rand van de zee

Het water, de golven en de zeegeluiden. In Thessaloniki heb je niet echt een strand, daarvoor zal je buiten de stad moeten. Uiteraard kan je wel langs het water heel wat beleven. Zo wandel je enkele kilometers langs de zee heen en kan je ook iets eten of drinken met zicht op de zee. Buiten het eten en drinken, vind je hier ook een van de bekendste monumenten van Thessaloniki. Aan het water staat de witte toren, deze is zowel bij daglicht als bij avond een prachtig bouwwerk.

View this post on Instagram

☁️🌊

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Op de lange promenade die langs de zee loopt, kan je helemaal tot rust komen. Niet enkel de geluiden van de zee helpen je hier bij. Ook kan je hier kunst spotten. Het kunstwerk met tientallen paraplu’s is het bekijken waard.

View this post on Instagram

☂️☂️☂️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Langs het water vind je ook al heel wat invloeden van de haven en kan je zelfs het cinemamuseum bezoeken, wat voornamelijk over de Griekse films gaat. Leuk om eens te bezichtigen, maar geen echte must-see.

Thessaloniki voor foodies

Je kan op een van de versmarkten in de stad terecht wanneer je eten wilt scoren. Uiteraard is er niks fijner dan het koken aan de kant te zetten tijdens je vakantie en je te laten verwennen door de locals die met plezier voor jou het koken willen overnemen en de lekkerste gerechten bereiden.

Het ontbijt liet ik tijdens deze trip vaak aan mij voorbij gaan. Het oppikken van een broodje, yoghurt on the go en/of een koffie volstond tijdens deze trip. Mocht jij leuke plekjes vinden in de stad om uitgebreid te ontbijten, mag je het mij zeker laten weten.

Een Griekse salade met verse feta is een van mijn favorieten qua eten in Griekenland. Maar wat als je een gepimpte versie kan krijgen van die oeroude klassieker? Wel, dan kan je terecht bij Mia Feta, een fetabar waar je de feta van op je bord ook mee kan nemen naar huis.

View this post on Instagram

Greek salad with fresh Feta. 👅

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Uitgebreid eten kan je ’s avonds in een van de tientallen restauranten. Ik heb ook hier niet bepaald specifieke aanraders. Ik ben via locals terecht gekomen in een typisch Grieks restaurant, waar ik me jammer genoeg niet meer de naam van herrinner. Vraag zeker advies aan locals, zo vind je de beste/gezelligste en typische restaurants.

View this post on Instagram

Team Risotto. 🍴

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Ik hoop je tijdens deze donkere winterdagen met deze blogpost toch benieuwd gemaakt te hebben om in 2019 zon op te gaan snuiven in Thessaloniki. Nog meer beelden? Bekijk dan zeker de vlog hieronder. Zo zie je ook welke andere bestemmingen ik dit najaar bezocht heb.

Glenn

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

One Comment

  1. Pingback: Merci 2018!

Reacties zijn gesloten.