Too much trip in the city

Het is zomer. Nog steeds ja. Eigenlijk hebben we het nog maar net door. Niet moeilijk als de gemiddelde temperaturen in juli en augustus amper boven de twintig graden pieken eigenlijk. Mensen nemen de trein naar zee, boeken een vakantie naar een all-in resort in Turkije of springen het vliegtuig op naar een (Europese) stad. 

Volgens ‘Het Laatste Nieuws’ is het aantal citytrips tijdens de vakantieperiodes met meer dan zestig procent gestegen, wereldwijd. Klinkt goed voor de plaatselijke ondernemer in een stad, maar heel wat steden zitten hierdoor met de handen in het haar. In sommige steden komen zelfs op jaarbasis 400 keer meer toeristen dan er inwoners zijn. 

Nu ik dit jaar zelf al in enkele grote steden geweest ben kan ik dit bevestigen. Heel wat mensen hebben hetzelfde doel als mij. De wereld zien en kunnen getuigen over het mooie wat de verschillende plekken in de grote steden in hun mars hebben. De Sagrada Familia bezoeken bijvoorbeeld. Onwetend ging ik naar de ticketbalie, waar ik na 5 minuten terug afdroop omdat de wachttijd opgelopen was tot drie uur. Gelukkig kon ik de volgende dag de imposante kathedraal nog bezoeken doordat ik een online ticket had aangekocht. Bij Park Guëll exact hetzelfde. 

Niet alleen de grote toeristische plekken bezwijken aan hun succes, ook in het stadscentrum kreunen de inwoners onder de grote belangstelling van reizigers. Ik zou het ook enorm raar vinden moest er iemand mijn voorgevel staan fotograferen wanneer ik naar het werk vertrek en wanneer ik iets wil eten op restaurant er geen enkele tafel vrij is omdat het vol zit met toeristen. 

In sommige steden komen de inwoners sinds kort op tegen de toeristen die volgens hen de stad ook kapot maken. Begrijpelijk. Er zijn vele toeristen die zichzelf niet aanpassen en op hun eigen manier met de stad en de plaatsen die ze bezoeken omgaan, met beschadigingen tot gevolg. Geen enkele blijk van respect, wat jammer is.

Of er een oplossing bestaat voor deze problematiek is onduidelijk. De steden proberen hun beste beentje voor te zetten, al denk ik dat het ook van de toeristen moet komen. Want doordat je je eigen mentaliteit al aanpast tijdens het reizen, kom je al heel wat verder. 

Laten we er gewoon allemaal samen voor zorgen dat alle steden hun schoonheden kunnen behouden en we er allemaal in alle rust en met alle respect van kunnen genieten. De wereld zou plots zo veel mooier zijn. Ga op zoek naar de verrassende plaatsen in een stad en staar je niet blind op de toeristische hotspots. Elke stad heeft meer dan dat te bieden. Zoek je ideeën, check dan zeker de reisverslagen die op reistebrij verschijnen na elke trip.

 

Glenn

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Venetië

Reacties zijn gesloten.