Utrecht

Begin vorige week was ik in Polen en kreeg ik verschrikkelijk nieuws te zien op mijn smartphone. Een schietpartij op een tram in Utrecht met 3 doden en heel wat gewonden. De stad ging in lockdown. Waar gevreesd werd voor een aanslag met terroristische motieven, bleek het later het werk te zijn van 1 man, zonder hulp van anderen. Mijn deelneming aan de omgeving van de slachtoffers en de inwoners van Utrecht. Ik hoop dat deze prachtige stad snel opnieuw verder kan en dit alles een plek kan geven. Enkele weken voor Utrecht op deze manier in het nieuws kwam, bezocht ik de stad tijdens mijn vrije dagen. Ik reed met de auto door Nederland en verbleef een dagje in Utrecht. Misschien een kortere blogpost dan normaal, maar ik had uiteraard ook minder tijd om zaken uit te proberen.

Utrecht?

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Nederland. Met zo’n 350.000 inwoners in de binnenstad, staat Utrecht als vierde op het lijstje van grootsteden in Nederland. Door de centrale ligging en heel wat (spoor/water)-wegen, wordt de stad vaak gebruikt voor events, beurzen …

Utrecht kreeg als een van de eerste steden in Nederland stadsrechten. Hierdoor heeft de stad al een lange geschiedenis met een belangrijk historisch centrum. Door de bekende domtoren (van 112 meter hoogte) heeft Utrecht zelfs de bijnaam ‘Domstad’.

Een weekendje weg naar Utrecht

Je kan uiteraard langer dan 24u spenderen in Utrecht. Ik heb sowieso het gevoel dat ik nog lang niet alles gezien heb en ik zeker nog wel een keer terug ga naar deze geweldige stad. Ik denk dat je met 48u wel al een pak meer tijd hebt om nog meer te ontdekken. Een weekend met twee volledige dagen is dus ideaal voor een bezoek aan Utrecht.

Het weer is gelijkaardig als bij ons. In de lente en zomer kan je langs de vele grachten genieten van een drankje, terwijl er in de winter een heel andere sfeer in de straten hangt. Aan jou de keuze!

Je staat vrij snel in Utrecht. De stad ligt op zo’n 130 kilometer van Antwerpen. Met de wagen doe je daar zo’n 1u20 over, uiteraard afhankelijk van het verkeer. Om de reis te breken kan je ook enkele tussenstops maken in steden die je anders maar gewoon voorbij rijdt. Roadtripfeeling on!

Zelf sliep ik helaas niet in Utrecht, maar online vind je heel wat leuke logeerplekjes terug.

De binnenstad

Utrecht staat bekend om de grachten en de Dom. Ook toeristen vinden vaker de weg naar de stad, omdat de meesten Amsterdam al gezien hebben en op zoek zijn naar iets anders, iets nieuws. Dat Utrecht een studentenstad is spreekt voor zich. Met enkele universiteiten en hogescholen heeft de stad een jong imago. De minder frisse buurten zijn de laatste jaren zowat volledig verdwenen, op deze plekken vind je heel wat coffeebars en leuke zaken van jonge ondernemers.

Iedereen kent het bekende konijn ‘Nijntje’ waarschijnlijk nog wel van vroeger. Utrecht is de stad van Dick Bruna (de tekenaar) en dus ook van Nijntje. Je vindt in de stad het Nijntje pleintje en zelfs een Nijntje museum.

Wanneer ik aan Nederland denk, zie ik meteen kaas en windmolens voor me. In Utrecht kan je de Molen Rijn en Zon bezichtigen. Een windmolen in het midden van de stad, die gelukkig boven de huizen uitkomt, anders zou wind vangen niet echt lukken natuurlijk.

Ik had het al enkele keren over de Dom en de Domtoren. Dit is een van de must-see bezienswaardigheden in de stad. Door een storm in 1674 werd het middenstuk weggevaagd. Sindsdien staat de 112 meter hoge Domtoren los van de Domkerk. De toren kan beklommen worden, al moet je hiervoor wel zo’n 500 treden trotseren. Blijf je liever met de voeten aan de grond? Dan is het Pandhof van de Dom ook de moeite waard.

Bij mooi weer in de lente of zomer komen ook de locals naar buiten om samen bij het water een glaasje te drinken om zo de dag af te sluiten. Dit gebeurt bij heel wat grachten, al is de Weerdsluis hier een ideale locatie voor. Hier drink je op de trappen aan het water.

Utrecht voor foodies

Naast heel wat terrasjes (ja, het was een fantastische lentedag eind februari) zocht ik uiteraard ook naar een leuk plekje om te lunchen. En wauw, of ik een leuk plekje gevonden heb. Zin in een lunch op een leuke locatie met een geweldig interieur? Dan moet je zonder twijfel naar The Streetfood Club.

Naast een geweldig menu, geniet je hier ook van de omgeving. Het enige minpuntje is misschien dat onze bediening hier bijna allemaal Engels praatte. Alsjeblieft, Nederlanders, praat gewoon Nederlands en schakel niet permanent om naar het Engels, zoals in Amsterdam. Omdat The Streetfood Club best populair is check je voor je bezoek best de website, daar vind je een drukte indicator waarop je kan aflezen op er nog tafeltjes vrij zijn.


Glenn

Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!