Venetië

 In de blogpost  ‘Too Much trip in the city‘ had ik het nog over Venetië. De stad waar steeds meer toeristen komen terwijl het aantal inwoners extreem daalt. Het is er blijkbaar heel duur en te druk te zijn om te wonen. Bij carnaval (eind januari), is er zelfs geen doorkomen meer aan. Venetië wordt overrompeld door toeristen en dreigt een toeristisch pretpark te worden, met meer dan 30 miljoen bezoekers per jaar.

Ik wou ontdekken of alles wat ik online over Venetië terug kon vinden wel klopte. Zo’n zes jaar geleden gingen we met school al eens naar daar op een daytrip tijdens de eindreis in het zesde jaar en toen had ik niet het gevoel dat ik buiten de duizenden toeristen iets van de stad gezien had. Ik zou de stad nog eens zien op mijn eigen tempo en wat me écht boeide. Zo’n 2 weken voor vertrek boekte ik een vlucht voor zo’n veertig euro en scoorde ik een bed aan 50 euro. Mijn doel was vooral om de onbekende plaatsen op te zoeken en dat lukte vrij goed. Je leest er alles over in deze blogpost.

I’m missing that view already. 🌊

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Een vlucht van anderhalf uur brengt je bij Treviso, de luchthaven op zo’n veertig kilometer van Venetië. Met de bus ben je in minder dan een uur op Piazzale Roma. Dit is de kern van het transport en ook de enige locatie in de stad waar je bussen of auto’s ziet rijden. Voor 22 euro heb je een busticket heen en terug (bij atvo). Wanneer je van de bus stapt, zoek je best uit hoe je bij je slaapplek raakt. Je kan stappen, maar het handigste is toch met de boot. Hiervoor koop je best een Venezia Unica City Pass. Jongeren tot 29 betalen voor 3 dagen bootvervoer; 29 euro. Een enkeltje kost 7,5 euro. Zo spaar je dus al heel wat uit.

Hostels, my second home. 🙏🏻

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Slapen in Venetië is niet goedkoop. De prijzen van hotelkamers lopen snel op. Vraag en aanbod. Gelukkig kan je in de stad ook op zoek naar een betaalbare slaapplek. Een hostel is dan de perfecte optie. Het hostel dat ik je kan aanbevelen is het Generator Hostel. Dit hostel ligt niet in het midden van Venetië, maar wel schuin tegenover het San Marcoplein aan de andere kant van de rivier, op het rustige Giudecca. Slaap je niet graag in een dorm? Dan zijn er ook privékamers aan gunstige prijzen. Je kan het perfect uitzoeken op hun website. Soms doen ze zelfs nog interessante kortingsacties. Meevaller!

Ciao Venezia! 👋🏻🇮🇹

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Het is opvallend minder druk in de stad, dan bij mijn vorige bezoek. Op de boten is het meestal vrij rustig. Al is er altijd veel beweging in de buurt van het San Marcoplein. De prijzen liggen in dit deel van Venetië ook schandalig hoog. Voor een koffie betaal je op Piazza San Marco zo’n 10 euro. Je kan deze buurt het best vroeg in de ochtend verkennen. In de winter kan het water hoog komen te staan in Venetië en kan een groot deel van het stadscentrum onder water komen te staan. Gelukkig worden er loopplanken voorzien, zo moet niemand met natte voeten door de stad. Het is wel adembenemend om je even aan Canal Grande neer te zitten, tientallen boten varen voorbij. Al het transport gebeurt per boot. De post, ambulance, politie, ..

Venice 🖤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Om het echte Venetië te leren kennen trek je best weg uit de toeristische buurten rond San Marco, San Pole en Santa Croce. In Dorsoduro, de universiteitsbuurt, ontdek je een heel ander beeld van de stad. Een wijk met heel wat verrassende plekjes en prachtige uitzichten. Hier loop je in alle rust door de kleine steegjes. Gek op moderne kunst? Dan moet je zonder twijfel een bezoek brengen aan het Peggy Guggenheimmuseum.

🚤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Je dag starten gebeurt in Italië meestal met een koffie en een croissant, rechtstaand in een bakkerijtje. Je kan uiteraard ook uitgebreid gaan brunchen, maar daar betaal je wel voor in Venetië. Heel mooie bakkerijtjes kan je vinden bij Cannaregio, de buurt waar het dagelijkse leven van Venetië verder gaat, naast al het toerisme. Het is tot rust komen in deze buurt. Vroeger was de sfeer hier heel grimmig. Rond 1500 werden alle joden verplicht om hier te gaan wonen en werd het een Ghetto. Wandel je rond in deze buurt? Ga dan op zoek naar Calle Varisco, een van de smalste straatjes ter wereld. 53 centimeter breed. Aan het einde van dit steegje kom je uit aan het water, wat met zonlicht een prachtig zicht oplevert.

🖤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Een mooie, rustige en verrassende buurt om door te wandelen is Castello, de wijk die nog niet ontdekt werd door de tonnen toeristen per dag die Venetië ontdekken. Hoe verder je weg trekt van het San Marcoplein, hoe rustiger. Een groot deel van deze wijk is in beslag genomen door het Arsenaal, wat vroeger de grootste scheepswerf ter wereld was. Je kan de ingang bekijken, maar verder is het niet toegankelijk voor publiek.

Venice, you were beautiful.

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Venetië ligt aan een lagune. Venetië is mooi, prachtig zelfs. Het is jammer dat het massatoerisme de stad aan het kapot maken is. Wat je zonder twijfel moet doen is de boot nemen en in minder dan een uur uitstappen bij 2 prachtige eilanden.

A smooth sea never made a skilled sailor. 💪🏻⚓️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Murano is een glasblazerseiland. Het is leuk om wat rond te wandelen of te gaan kijken naar een misschien iets te toeristische glasblazershow.

🌺🌸🌼

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Burano zie je al van ver liggen dankzij zijn scheve kerktoren en de kleurrijke huizen. Dit eiland geeft je echt goede vibes dankzij zijn kleurrijke straatjes. Op zoek naar dé ideale foto voor jouw instagramfeed? Dan moet je hier zijn.

Colored islands. 🙏🏻🖤

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

Ik hoop dat ik jou heb kunnen teasen om ook een bezoekje te brengen aan Venetië. Ik maakte van mijn trip ook een travelvlog, deze kan je hieronder bekijken. De volgende trip gaat naar Warschau. Dat zie je binnenkort ook in een blogpost. Eerst komt het Vakantiesalon in Antwerpen er aan, waar ik jou misschien ook mag verwelkomen met een exclusief Reistebrij-gadget, meer daarover in de volgende blogpost. 

 Glenn

 

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

 

 

 

4 Comments

 1. Glenn,

  Een heel mooi artikel! Voor een tweede bezoek aan Venetië heb je de platgetreden paden al verlaten en ook de mooie, niet drukke, kant van de stad ontdekt.

  Eén extra suggestie voor je lezers: Arsenale kan wel degelijk bezocht worden via de noordzijde. Via de Celestia vaporetto stop of te voet kan je langs daar het domein opwandelen. Je kan uiteraard niet in het deel van de marine, maar kan vanaf de kade aan de noordzijde de site bekijken. Er is daar ook een klein sculpturenpark, met o.a. een werk van Jan Fabre.

  A presto! Tot binnenkort!
  Katia – The Venice Insider

 2. Sien schreef:

  Vorig jaar ging ik voor de eerste keer naar Venetië met de unief. We hadden er in onze opleiding (Master Toerisme) een volledige lessenreeks aan besteed en een van onze proffen woont in Venetië, dus dat was echt de max! Venetië is in mijn ogen echt een prachtige stad, maar wel redelijk afgesleten… Vooral de cruises zijn een hel voor de stad. Toeristen die niets uitgeven in de stad zelf (want ze slapen en eten op de boot) en al hun afval achterlaten, drukte met zich mee brengen en de boten zelf die zorgen voor immense golven die het waterlevel doen stijgen… Daarom is het aangeraden dat toeristen effectief in de stad zelf overnachten en niet in de omliggende stadjes… Zo krijgen de inwoners van Venetië iets terug van het toerisme. Maar op zich is het echt een unieke stad, vooral dan als je (zoals je zelf zegt 😉 ) weg gaat van de toeristische steegjes.

 3. Pingback: Merci 2018!

Reacties zijn gesloten.