Een zomerse dag. Geen verre reis meer in het vooruitzicht en geen tijd meer voor een trip naar het buitenland. De ideale moment dus om een dagtripje te plannen, niet te ver weg. Sinds kort ga ik als één van de zes expeditieleden, af en toe op pad in Scheldeland. Ik ben heel benieuwd naar de regio en wil deze nog beter leren kennen. Deze keer werd ik opgewacht in Ninove door de belleman, die me mee op pad nam in zijn stad. Je leest er alles over in deze blogpost.
Ninove?
Ninove, een Oost-Vlaamse stad in Scheldeland met ongeveer veertigduizend inwoners, die ook wel eens de Ninovieters of Wortelkrabbers genoemd worden. Ze kregen hun laatste bijnaam heel lang geleden, toen Aalst Ninove wilde binnenvallen. De sleutel van de stadspoort bleek onvindbaar, hierdoor gebruikten ze een wortel om de stadspoort te sluiten. Helaas at een ontsnapte ezel de wortel op en gaf Ninove op deze manier de stad prijs aan Aalst. Sindsdien is de wortel het stadssymbool en kan je deze overal terugvinden.
De Belleman
Hans Van Laethem is de Ninoofse belleman. Hij draagt een kostuum in de stadskleuren en won intussen al heel wat titels. Hij werd Belgisch, Europees en Wereldkampioen in het bellemannen. Het is zonder twijfel een discipline die niet voor iedereen weggelegd is. Verder werd hij ook bekroond tot ereburger in zijn thuisstad Ninove.
Ik wandelde de stad binnen en werd verwelkomd door de belleman met luid geroep aan de stadspoort. Met uitspraken als “Aandacht, aandacht, aandacht” en “Men zegge het voort”, gaat de stem van Hans door merg en been. Zonder microfoon of versterker kan hij het volk toespreken en samenroepen in de stad. Hij is gekend door bijna alle inwoners en kan niet ongezien over straat lopen, wanneer hij in zijn kostuum draagt. Vroeger was een belleman zoals de krant. Hij bracht de aankondigingen voor het volk, terwijl een belleman nu eigenlijk levende folklore is. Hij promoot ‘zijn’ stad op een luide en aanwezige manier.

Door de stad met de belleman
De belleman wou me ‘zijn’ stad tonen. Samen met gids Danny en de belleman trok ik de straten van Ninove door en bezocht zo enkele plekken die ook voor jou niet te missen zijn tijdens een bezoek aan Ninove.
De koepoort
Ninove verwierf stadsrechten in de 14e eeuw. Je kon de stad enkel betreden door één van de vier invalswegen die ook de stadspoorten genoemd werden. Vroeger werden de poorten gebruikt als woning voor arme mensen of als opslagplaats voor wapens. Sommige poorten deden ook dienst als gevangenis.
Op het einde van de 18e eeuw werden 3 van de 4 Ninoofse stadspoorten afgebroken. Tot de dag van vandaag vind je op de plaatsen van alle poorten een gedenksteen, kunstwerk of fontein. Enkel de Koepoort overleefde de sloophamer en bleef overeind. Dit vermoedelijk omdat de poort het minst in de weg stond voor de uitbreiding van de stad.
Enkele jaren geleden werd de stadspoort nog helemaal gerenoveerd. Momenteel dient de poort nog enkel als toegang tot de stad en heeft deze ook een klein zaaltje dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld lezingen.
De Abdijkerk
De Abdijkerk wordt ook wel de Onze-Lieve- Vrouw Hemelvaartkerk genoemd. Deze staat in het hart van Ninove. De Abdijkerk zou in eerste instantie een gotische kerk geworden zijn, maar uiteindelijk werd er toch besloten om de kerk in barokstijl op te bouwen.
De kerk geeft heel wat indrukken. Het is een heel ruim gebouw, met een indrukwekkende hoogte. Zelfs wanneer je richting de kerk wandelt, zie je dat het een imposant bouwwerk is. Maar ook binnenin de kerk zou je mond wel eens open kunnen vallen van verbazing, want wat een puur, groots gebouw.
De Hospitaalkapel
Een plek waar je alles te weten komt, over de geschiedenis en het hedendaagse toerisme in Ninove is zonder twijfel de Hospitaalkapel. De naam zegt het zelf al, dit was dus vroeger de kapel van het hospitaal.
Waar vroeger patiënten naar de kapel kwamen, komen nu toeristen met al hun vragen over Ninove. Het gebouw is nog steeds authentiek en je merkt nog steeds de kapelsfeer op. Er mag niet veel gewijzigd worden, want de Hospitaalkapel is beschermd.
Je kan er terecht voor alle toeristische informatie over Ninove en kan meteen ook een projectie bewonderen of een kijkje nemen bij de stadsreuzen of het originele Wortelmanneken, het Ninoofse carnavalsmonument.
De brouwerij van Witkap, het Ninoofs bier
België, Bierland. In Scheldeland wordt er op heel wat plekken bier gebrouwen. Ook in Ninove brouwen ze een eigen bier en drinken ze dit graag. Bij brouwerij Slaghmuylder brouwen ze Witkap, een heerlijk wit bier wat niet enkel lekker smaakt, maar ook nog eens goed binnen gaat op een zomerse dag. Dit streekbiertje is zeker een aanrader!
De brouwerij kan je bezoeken in groepen vanaf 20 personen. Geraak je niet aan zoveel vrienden om op te trommelen? Dan kan je gerust een biertje aankopen in de souvenirshop die wel geopend is voor individuele bezoekers. Meer info vind je hier.
Benieuwd naar meer?
Zelf ook zin gekregen in een bezoek aan Ninove? Bekijk dan zeker eens de website van de stad.
Expeditie Scheldeland is een samenwerking met Toerisme Scheldeland en Travelmedia. Zij zorgen voor het budget en de organisatie van dit project.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!
2 comments
Comments are closed.