We beleven een warme zomer. Eentje met volle zon en temperaturen die voluit boven de 25 graden gaan. Als je geen vliegticket hebt naar de andere kant van de wereld is een staycation misschien iets voor jou. Op vakantie dichtbij huis. Waarom niet?! Geen vakantie voor mij, deze zomer werk ik aan één stuk door. Wanneer het weekend is heb ik tijd nodig voor mezelf en mijn vrienden. Opnieuw kunnen ademen en de batterijen opladen voor een nieuwe werkweek. Dat moet je – opvallend genoeg – niet te ver gaan zoeken.
Op naar Scheldeland
Tussen Gent en Brussel vind je de Schelde, een rivier die langs heel wat prachtige steden en gemeenten loopt, waar ik wel al van gehoord had, maar nog nooit eens specifiek bezocht heb. Laat staan een weekendje weg.
Ik smijt mijn koffer in de auto, pik een van mijn beste vrienden op en rij samen met Matthias op minder dan een half uur van het Waasland naar Scheldeland, waar we een weekend de streek van Wetteren mogen ontdekken en proeven van hun gastvrijheid.
Scheldeland natuurlijk
Rustig wakker worden in de natuur. Het ideaalbeeld van een zaterdagochtend. Op wandelafstand van de Schelde vind je de Wetterse watertuin. Het is eigenlijk de grote tuin van de Familie Van Durme, waar je een vrij bezoek aan kan brengen.
Je wandelt langs grote en kleine vijvers, met op de achtergrond het geluid van heel wat dieren. Je hoort de fluitende vogels en tsjirpende krekels. Tussen de dierengeluiden door ontdek je heel wat planten. In de watertuin vind je zelfs meer dan honderd verschillende (water-)planten.
Na je verkenning in de Watertuin, kan je met al je vragen terecht bij Marc, die met plezier een babbeltje slaat wanneer hij de planten even niet aan het verzorgen is.
Om in de natuur te blijven, trekken we even later naar rozenkwekerij Van Sante. Wanneer we door de rozenvelden wandelen krijgen we maar liefst 500 verschillende soorten rozen te zien. Gele, roze en de typische rode rozen. Allemaal verschillende vormen, maten en kleuren.
De warme temperaturen maken het de bloemen niet makkelijk om hun schoonheid te behouden, gelukkig hebben ze op deze kwekerij een goed systeem uitgedokterd waarmee ze de bloemen van voldoende water voorzien.
Tijdens onze wandeling langs de rozenstruiken, vertelt Carl ons hoe de rozen hier gekweekt worden en wat allemaal bij komt kijken. Nooit gedacht dat het kweken van rozen zo’n bijzonder en langdurig proces was.
Verder kan je in Scheldeland heel veel wandelen. Zo verkenden Matthias en ik De Warandeduinen en provinciaal domein Den Blakken terwijl de zon rustig onder ging. Een prachtige omgeving voor een stevige avondwandeling op het wandelpad naast de Schelde. Op zoek naar de perfecte wandeling? Bestel nu het gratis Scheldeland Vakantieboek en ontdek de mooiste wandelroutes.
Scheldeland smaakt
Omdat wij Belgen bekend staan als echte bourgondiërs en we graag de benen onder tafel schuiven voor een lekkere maaltijd, zijn onze streekproducten en –gerechten begeerd. Ook in Scheldeland vind je er heel wat terug.
Wetteren heeft zijn eigen vlaaien, die vooral tijdens de kermisdagen overal terug te vinden zijn. In de winter laten mensen zich verleiden door het Lam Godsstoofpotje dat gemaakt wordt met lamsvlees en Lam Godsbier. Verder zijn er ook nog enkele Wetterse bieren die heerlijk smaken op een zomerse avond.
Foodies kunnen ook hun hart ophalen in Wetteren. Je vindt er meer en meer nieuwe, hippe zaken. Vlakbij de Grote Markt heb je Bistro Gustaaf. Hier kan je terecht voor een snelle lunch of voor een gezellig etentje in de avond. Het interieur is Instagram-waardig en het eten is lekker, wat uiteraard het belangrijkste is. Probeer zeker eens de vegetarische portobello burger, enkel als je je duimen en vingers wilt aflikken ten minste.
Wat dacht je van een etentje met uitzicht op de Schelde? Het kan in Wichelen, een buurgemeente van Wetteren. Bij The Bayou geniet je op het terras aan de oever van de Schelde, van een 4 of 5 gangen menu.
Laat je verrassen door de smaken van de gerechten. Waarschijnlijk valt je oog meteen op het bord, waardoor je meteen begint te watertanden van de bordschikking. Je zal elke keer opnieuw verrast worden in The Bayou, doordat de kaart vaak wijzigt.
Scheldeland degusteert
Naast het culinaire gegeven, vind je in Scheldeland ook heel wat plekjes waar je kan genieten van een verfrissend drankje. Maar hoe die drank eigenlijk op tafel komt weet meestal niemand. Ikzelf ben een echte ginliefhebber, al wist ik tot mijn bezoek aan Stokerij Rubbens niet hoe gin eigenlijk gestookt werd.
Stokerij Rubbens vond je sinds 1817 terug in hartje Zele, waar er jenever gestookt werd op basis van graan en mout. Intussen verhuisde de stokerij naar Wichelen, waar er vandaag de dag ook andere dranken gestookt worden, aan de oever van de Schelde.
Er is meer dan enkel de stokerij, zo huist ook de bekende Heirmanklok in de gebouwen van Rubbens. Een imposant stukje erfgoed om te bezichtigen. Naast de klok vind je er ook een brasserie terug die volledig is opgebouwd door upcycling. Bij de verhuis van de stokerij werd er een oproep gedaan naar de mensen in de buurt om hun oude stoelen te schenken aan de stokerij. De tientallen verschillende stoelen geven karakter aan de brasserie.
Tijdens de rondleiding vertelde Dirk ons gepassioneerd over hoe de dranken bij Rubbens gestookt worden van de ingrediënten tot het eindproduct. Als je vreest dat je in slaap valt tijdens een saaie en voorgekauwde rondleiding ben je verkeerd. Je hangt de hele tijd aan Dirk’s lippen en wordt meegenomen in de wereld van de stokerij. De tijd is nog nooit zo voorbij gevlogen als tijdens deze rondleiding. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden met heel wat tastings. Hier vind je meer informatie.
Na de rondleiding proefden we de gins die gestookt worden bij Rubbens. Mijn favoriete gins van Rubbens zijn zonder twijfel de Papaver en de Happy gin. De fles van de D-Day gin is dan weer een collector’s item.

Scheldeland ontvangt
Ergens overnachten is altijd bijzonder. Je thuis voelen zonder thuis te zijn. Ik mocht verblijven bij De Stuifduinen, de nieuwste B&B in Wetteren. Op 25 km van Gent en 15 km van Dendermonde adem je hier rust in en vind je de juiste plek om je echt te ontspannen tijdens een weekendje weg. De B&B ligt vlakbij het provinciaal domein Den Blakken en De Warandeduinen.
Bij onze aankomst bij De Stuifduinen worden we hartelijk verwelkomd en geeft Charlotte ons alle nodige informatie voor we onze spullen op de kamer leggen. Je vindt 2 kamers terug in de B&B; ‘Ochtend- en Avondzon’. Ik sliep samen met Mathias in ‘Avondzon’. Beide kamers hebben een terras, waar je kan ontwaken of kan bekomen na een dag Scheldeland te verkennen. Het spreekt voor zich wanneer welke kamer de zon op het terras heeft.
Zo konden wij genieten van de ondergaande zon en ’s ochtends genieten van een uitgebreid ontbijt met verse fruitsappen en lokale producten in de schaduw onder een blauwe hemel. Weekend op zijn best.
Voor 10 euro huur je bij deze B&B een fiets om Scheldeland te verkennen. Samen met Matthias maakte ik een tocht langs heel wat velden met boomgaarden en verrassend mooie dorpjes. Zin in een fietstocht? Bestel dan zeker het gratis Scheldeland Vakantieboek voor inspiratie.

Deze trip is een samenwerking met Toerisme Scheldeland, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
4 comments
Toch eventjes dit: het streekgerecht heet vlaaiEN, niet vlaai, dat zijn de taarten uit Limburg.
De Wetterse vlaaien zijn iets heel anders dan een taart (zie de link op de gemeentelijke website: http://www.wetteren.be/product/512/default.aspx?_vs=0_N&id=833 ).
Hi Evelyne, bedankt voor je tip. Ik pas het meteen aan in de blogpost! Fijn weekend.
Comments are closed.