Ik ben intussen nog maar enkele dagen terug van mijn backpackreis door Vietnam. De zin om mijn verhaal hier met jou te delen op de blog is enorm. Maar voor het schrijven van mijn blogposts en het monteren van mijn vlogs heb ik jammer genoeg iets meer tijd nodig. Doordat er de komende weken nog heel wat andere dingen klaar staan voor de blog, zal je de blogposts over Vietnam verspreid kunnen lezen en niet allemaal in één hele lange blogpost. In deze blogpost deel ik wel alvast enkele van mijn tips over het reizen door Vietnam. Misschien kleine en eenvoudige zaken, maar ze zullen je alvast helpen wanneer jij ook zou gaan backpacken in een van de mooiste landen van Zuidoost-Azië.
TIP 1 – Je voorbereiding
Ik had het eigenlijk vooraf al beloofd dat ik meer ging delen met jullie over de voorbereiding van mijn backpacktrip. Nu, het was druk en hierdoor bleef mijn voorbereiding beperkt. Het is vooral belangrijk dat je bij het boeken van de vliegtickets een reisroute bepaalt. Ga je enkel Noord-Vietnam bezoeken of wil je het hele land zien en ga je van Noord naar Zuid of andersom?

Voor mij was het opvallend goedkoper om te vliegen van Brussel naar Ho Chi Minh City, hierdoor bespaarde ik veel geld. Ik reisde van het Zuiden naar het Noorden en nam op het einde van m’n trip voor geen geld een binnenlandse vlucht opnieuw naar Ho Chi Minh City.
Op zoek naar de meest voordelige vliegtickets? Check dan even bij Skyscanner. Boeken is sowieso beter bij de luchtvaartmaatschappij zelf.
Na het boeken van vliegtickets, is het aanvragen van een e-visum ook ontzettend belangrijk. Hierover schreef ik eerder al een andere blogpost die je hier kan lezen. Het is heel eenvoudig en bespaart je heel wat moeite thuis (je moet niet naar de ambassade hollen) of wanneer je aankomt in Vietnam (geen uren in de wachtrij, gewoon stempel in je paspoort en klaar!).
Tip 2 – Transport
Het verkeer in Vietnam, is net zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië zeer druk. Er rijden miljoenen scooters door het land. Sommige backpackers kiezen ervoor om bij het begin van hun reis een motor aan te kopen en hiermee zelf door het hele land te rijden. Dit kan, maar houdt natuurlijk ook enkele gevaren in. Het is namelijk niet toegelaten om zonder internationaal rijbewijs rond te rijden in Vietnam.
De politie controleert regelmatig backpackers en kan je hiervoor ook boetes opleggen. Geen schrik van de politie? Dan krijg je misschien toch een beetje zweetangst van het verkeer, want er zijn op sommige plaatsen veel ongevallen met backpackers, doordat ze geen of te weinig bescherming dragen en daar bovenop ook weinig ervaring hebben met het rondrijden in het Vietnamese verkeer. “Bezint voor ge begint” zou ons bomma zeggen.

Als je je wilt verplaatsen van de ene naar de andere stad kan dit toch wel heel wat tijd in beslag nemen. De wegen zijn niet als bij ons en zo ben je toch al snel heel wat uren onderweg. Nachtbussen zijn een goedkope optie, maar niet altijd de meest comfortabele. Wanneer je groter bent dan 1m80 heb je sowieso te weinig beenruimte en wordt het niet de beste rit van je leven. De busbegeleiders plaatsen toeristen en backpackers altijd bovenaan in de bus. Locals kunnen comfortabeler beneden zitten/slapen. Discriminatie much?!
Op sommige locaties kan je de nachttrein nemen. Deze is duurder dan de bus, en daarom niet meer comfortabel. In tweede klasse slaap je maar liefst met zes personen in een kleine cabine. Niks voor mij, dus raad ik je de eerste klasse aan. Hier slaap je met 4, maar heb je toch nog voldoende ruimte voor jezelf en je spullen. Let er wel op dat de nachttrein niet voorzien is om je bagage te stockeren en dit best lastig kan zijn onderweg om je spullen op te bergen. De sporen zijn niet als bij ons, dus bereid je voor op een bumpy ride.
De bussen en treinen kan je meestal boeken bij je slaapplek, maar deins er niet voor terug om prijzen te vergelijken. Websites als 12.goAsia maken prijzen meestal heel wat duurder dan je de tickets zou boeken bij locals. Het boeken van tickets kan meestal tot de dag vooraf en uitzonderlijk tot de dag zelf. Let hier wel mee op, zeker in het hoogseizoen.
Een van de makkelijkste manieren (na wandelen) om je te verplaatsen in een stad, is met Grab. Grab? Ja, dat is zo’n beetje de Uber van Zuidoost-Azië. Voor enkele euro’s boek je een chauffeur (scooter of auto), die je dropt op de plek die jij in de app aangeeft. Betalen kan cash, maar ook met de creditcard die je linkt aan de app. Handig systeem. Grote fan van!

Bekijk bij je slaapplek of er een mogelijkheid is tot het huren van scooters. Buiten de grootsteden is het geen probleem om veilig (met een helm) rond te rijden en de streek te verkennen op scooters (Ninh Binh, Sapa …). Vanaf 4 euro per dag en de extra kosten voor benzine ben je al vertrokken.
Tip 3 – Geld
In Vietnam betalen ze met een andere munt dan bij ons. Ze werken er met de Dong (1 EUR = ongeveer 26.000 Dong). Het is niet nodig om vooraf geld te voorzien. Dit kan ook perfect wanneer je aankomt op de luchthaven of in de stad.
Je zorgt best voor 2 bankkaarten. Met je gewone bankkaart haal je het best geld af bij een ATM. Let er wel op dat je afhankelijk van de grootte van het bedrag steeds een wisselkost moet betalen van enkele euro’s. Bij de meeste automaten haal je maximaal een bedrag af van 3 miljoen Dong (ongeveer 115 EUR) , sommige banken zorgen er voor dat je meer geld kan afhalen (bij HSBC bank kan je tot 5 miljoen per keer afhalen). Geld uit de muur halen met je Visakaart is geen goed idee, hier zijn de wisselkosten hoger. Deze kaart gebruik je het best om je verblijf bij je slaapplek te betalen of voor online boekingen. Let er hierbij wel op dat ze het bedrag ook met een paar procent verhogen als extra kost. Dit gaat echt slechts om enkele euro’s meestal, dus niks om over wakker te liggen.

De Dong bestaat enkel in biljetten, er zijn dus geen muntstukken in gebruik. Het kleinste biljet is 200, terwijl het grootste 500.000 dong is. Al worden de kleinste biljetten (200/500) weinig gebruikt. Het kleinste biljet dat ik gebruikte was eentje van 1000.
Let er altijd goed op hoeveel geld je geeft en of je genoeg geld terug krijgt. Af en toe denken de locals je in het zak te kunnen zetten, dus dan is het aan jou om er snel bij te zijn. Verder let je ook best op met beschadigde biljetten. Deze hebben geen waarde meer en zullen ook niet meer aangenomen worden (met een scheur of een missend stuk).
Tip 4 – Slapen
In Vietnam heb je heel wat mogelijkheden om te slapen. Drie mogelijkheden springen er echt bovenuit. Je reist samen met iemand en kiest voor comfort? Dan kies je misschien wel voor een hotelkamer. In heel Vietnam zijn er heel wat hotels te vinden.
Een van de gezelligste manieren om te slapen en daarom niet duur, is slapen bij locals thuis. Je leeft bij de familie en ervaart de Vietnamese cultuur zoals een echte local. Het maakt je reis puur en authentiek. De prijzen per nacht lopen uiteen, sommige zijn goedkoop terwijl anderen duurder kunnen zijn. Bij heel wat homestays wordt er verwacht dat je ook deelneemt aan het familiegebeuren (samen eten, spelen met de kindjes, ..) Dit zorgt ongetwijfeld voor fantastische herinneringen. Ze verwelkomen je met open armen en willen je het verblijf van je leven geven. Heel wat homestays staan intussen al op booking.com. Maar uiteraard kan je ter plekke ook nog op zoek gaan naar een slaapplek.

Andere backpackers leren kennen doe je het best door te slapen in hostels. Er zijn honderden hostels, verspreid over heel Vietnam. Je hebt hier ook heel wat verschillende soorten in. Je hebt hostels waar het vooral gericht is op mensen leren kennen, maar er zijn ook echte partyhostels waar vooral het nachtleven bruist. Afhankelijk van jouw voorkeur maak je hier een keuze in en slaap je al vanaf 2 euro per nacht. De hostels waar ik verbleef, deel ik later in de volgende blogposts. Intussen al op zoek naar hostels? Lees dan zeker de reviews op websites als Hostelworld of Booking.com.
Tip 5 – Je gezondheid
Voor je begint aan je backpackavontuur is het best om even contact op te nemen met je huisarts. Hij/Zij kan je het beste advies geven over vaccinaties en medicatie. Ik had voor m’n reis geen vaccinaties meer nodig, aangezien mijn vaccinaties van de reis naar Thailand nog geldig waren. Je huisarts kan ook perfect inschatten wat je al dan niet nodig hebt. Mijn dokter raadde me aan om sowieso een antibioticakuur mee te nemen. Het zou je maar overkomen dat je een voedselvergiftiging krijgt en je heel ziek wordt. Met een antibioticakuur los je dit snel op. Ik had het niet nodig tijdens mijn trip, maar je weet het nooit of er iets zou voorvallen.

Er bestaan heel wat twijfels over het nemen van medicatie tegen malaria. Mijn huisarts raadde het preventief innemen van malariamedicatie af, dit doordat er momenteel geen gevaar op malaria is in Vietnam, ook niet in grensgebieden. De muggen preventief aanpakken kan uiteraard wel met een Deet-spray (met voldoende Deet-percentage). Dit is sterk genoeg om de tropische muggen, insecten en andere vervelende diertjes uit je buurt te houden.
Best neem je ook een eerste hulp kit mee. Denk maar aan pleisters, ontsmettingsmiddel, pillen tegen reisziekte, … Je kan dit uiteraard ook bij een apotheek krijgen, maar het is makkelijk als je dit al in je backpack hebt zitten.
Bescherm je lichaam. Probeer je backpack niet te zwaar te laden en kies een goed model uit, dit voorkomt dat je tijdens je backpacktrip rugproblemen zou krijgen en het wel eens heel oncomfortabel kan worden voor jou. Beperk je bagage en neem niet te veel mee (kleding kan je ter plekke laten wassen, dus je hebt geen 30 outfits nodig).
Het klimaat is wisselend in Vietnam. Zorg ervoor dat je jezelf genoeg beschermt en denk aan je gezondheid. Smeer voldoende zonnecrème en drink voldoende water. Let hierbij op dat je niet van de kraan drinkt, want dan zou je wel eens op de pot kunnen zitten. Het kraantjeswater is NIET drinkbaar in Vietnam, tenzij je uiteraard een drinkfles met een filter hebt.
Vertrek nooit op een verre reis zonder een reisverzekering. Ik sloot een verzekering af bij Europ Assistance. Meer informatie over hun verzekeringen kan je hier terugvinden. Heel opvallend is wel dat het voordeliger is om je te verzekeren op jaarbasis (ongeveer 120 EUR), dan op tijdelijke basis voor enkel je reis (ongeveer 80 EUR).
Deze blogpost werd geschreven uit eigen ervaring tijdens mijn reis door Vietnam. In deze blogpost staan er enkele links, deze links zijn spontaan gekozen en is geen samenwerking met eender welk merk.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!
Comment
Comments are closed.