Wanneer je heel wat rondreist en je de grote klassiekers (Rome, Londen, Parijs …) al gezien hebt, moet je op zoek naar een nieuwe bestemming. Zo ben je misschien even klaar als ik om een trip te plannen naar het up & coming Belgrado. De spotgoedkope stad wordt vaker en vaker het Berlijn van Oost-Europa genoemd. In deze blogpost geef ik je mee waar je moet zijn om ten volle te kunnen proeven van de stad.
Belgrado?
De Servische hoofdstad Belgrado (Beograd, Belgrade) is een mix van alles wat. Op sommige plekken bewonder je de mooiste gebouwen terwijl vele andere plekken in de stad grijs en grauw zijn. Belgrado is de dag van vandaag niet prachtig, maar wel hip én gezellig. Denk: leuke cafés, lekkere restaurantjes, streetart … Wie wilt ontsnappen aan de stadsdrukte kan terecht in een van de parken of de natuur rond de stad. Voor de nachtdieren onder jullie is Belgrado ook dé perfecte plek. De night scene werd tot een van de beste ter wereld bekroond.

Je trip plannen naar Belgrado
Het uitdokteren van een trip begint bij mij meestal met het vinden van een vlucht. De meest ideale en budgetvriendelijke vluchten vliegen vanuit Eindhoven rechtstreeks naar Belgrado met Wizzair. De vlucht duurt zo’n 2 uur. Je kan ook vertrekken vanop Brussels Airport met Air Serbia, maar deze vluchten zijn minder ideaal (vaak met overstap) en meteen een pak duurder.
Je plant best 2 à 3 volle dagen in om Belgrado op een rustig tempo te ontdekken. Langer kan natuurlijk ook, wanneer je je trip met nog andere plekken combineert.
Laat je smartphone nog even uit staan en begin niet meteen de leukste plekken van de stad op te zoeken. Dataroaming in Servië is ontzettend duur, aangezien zij geen lid zijn van de Europese Unie. Koop je ter plekke voor geen geld een lokale simkaart en voor een klein bedrag heb je meteen al een stevig datapakket in je handen.
Een slaapplek vind je overal in de stad en meestal zelfs aan een spotprijsje! Ik huurde een Airbnb en kan je deze enorm aanraden. Het appartement heeft loft-vibes en de host Dragan is de vriendelijkste man die ik ooit ontmoet heb. Hij geeft antwoord op al je vragen over de stad en staat open om je af te halen en/of weg te brengen naar de luchthaven. Je slaapt in zijn appartement voor 25 euro per nacht.
Is Belgrado Grijs en grauw?
Ik noemde de stad nog grijs en grauw, maar ondanks dit, kan je heel wat plekken vinden met karakter. Op vele muren hebben straatkunstenaars zich laten gaan en zetten ze de mooiste streetart op de muren. In Savamala loop je langs kleine winkeltjes van jonge designers en kan je niet naast alle kunst kijken.
Aan het water van de Donau ontdek je het Belgrade waterfront. Een groot terrein waar Arabieren in investeerden en de stad zo een bijzondere skyline hebben gegeven met enorme, gloednieuwe gebouwen. Het project is nog in volle aanbouw, maar nu al te mooi om niet te bezichtigen. Je vindt er op termijn winkels, bars … Intussen kan je er kunst spotten of de ondergaande zon spotten aan de oever van de Donau.
Het oude stadscentrum van Belgrado
Momenteel is Republic Square het hart van de stad, maar zo’n 2000 jaar geleden was dit helemaal anders. Belgrado wordt af en toe wel eens de ‘witte stad’ genoemd. Dit merk je zeker op wanneer je een bezoek brengt aan het fort in het Kalemegdan Park. Vanop de heuvel zie je de Donau en de Sava in elkaar vloeien en maak je ook nog de mooiste foto’s van het prachtige uitzicht.

Wat is er te zien in Belgrado?
Belgrado is een heel fijne stad om uren in rond te wandelen en de stad te bewonderen op je eigen tempo. Geen stadsplan in je hand en gewoon ontdekken waar je terecht komt. Zo ontdek je de leukste plekken.
Bekomen van de stadsdrukte kan perfect in een van de musea. Het Nikola Teslamuseum is echt een bezoekje waard trouwens. In de Botanische tuin kom je tot rust tussen de planten.
Belgrado voor foodies
Je kan geweldig eten in Belgrado. Voor geen geld krijg je de beste producten op je bord. Kleine tip: in Servië mag er nog gerookt worden op café en restaurant, je vraagt dus best naar een tafeltje in de rookvrije zone wanneer je geen tabaksgeur rond je bord wenst.
De dag met ontbijt starten kan bij Aviator. Hier ontbijt je tussen de locals en krijg je het lekkerste bowlfood met de beste koffie.
Voor de lunch kan je op heel wat plekken terecht. Bij Pretty Ballerina’s lunch je naast een balletschoenenwinkel. Mijn favoriet qua brunch/lunch is Bistro Grad Hometown Food, daar serveren ze shakshuka. Geef nu toe, wanneer dat op de kaart staat zou het toch gek zijn dit niet te bestellen, toch?
Nood aan zoetigheid? Bij Baloro Cafe bestel je een pannenkoek met toppings. De kaart is enkel in het Servisch, dus bestel je door een foto vanop hun Instagrampagina aan te duiden. Als je niet met diabetes wilt buitengaan, raad ik je aan om 1 pannenkoek te sharen, want het is er echt over qua suikers.
Donut worry about calories. Bij Slatkoteka krijg je de leukste, gepimpte donuts voor zo’n euro per donut. Instagramwaardig, much!

Wanneer de avond valt kan je typisch Servisch eten in een van de tientallen restaurants in de stad. Je laten verrassen dus. Zoals we de Balkan kennen, eten ze in Servië voornamelijk vlees, maar ook vegetarische opties zijn op de meeste plekken verkrijgbaar.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!