Enkele weken geleden trok ik nog naar de rust in de Nederlandse natuur. De nationale parken toonden me dat je in Nederland buiten de grootsteden ook heel wat mooie natuur kan vinden. Maar hoe zit dat dan juist op culinair vlak?! Kan je in Nederland nog iets anders vinden dan kroketten uit de muur of Zeeuwse mosselen? Jazeker! Ik bezocht Cheese Valley en proefde 3 dagen (vrij letterlijk) van alles dat Nederland te bieden heeft op culinair vlak. In deze blogpost neem ik je mee tussen het beste van de Nederlandse kazen. Geniet en ga gerust zelf eens proeven van deze smakelijke streek.
Cheese Valley?
Nee, Cheese Valley is geen rare dorpsnaam. Cheese Valley is de verzamelnaam van 4 steden en gemeenten die een lange geschiedenis en heel wat tradities hebben op het vlak van kaas. Sinds de Middeleeuwen is kaas een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en economie. Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 15 kilo kaas per jaar. Kaas is dus een ingrediënt dat niet weg te denken is uit de Nederlandse cultuur.

Cheese Valley ligt tussen de grootsteden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Op een centrale locatie in Nederland. Cheese Valley bestaat uit vier verschillende regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Elke regio speelt een prominente rol op vlak van kaas. Je vindt er nu nog heel wat terug om te bewonderen. Zo bezoek je er de leukste kaasmarkten, -winkels en musea.
Gouda is niet enkel een stadsnaam, maar ook één van de bekendste kaassoorten die we ook hier in België aankopen. De Goudse kazen zijn wereldwijd gekend. Het is zelfs één van de grootste en belangrijkste exportproducten die vanuit Nederland verspreid worden over de hele wereld. Wat wel goed om weten is, is dat Goudse kazen meestal niet in Gouda gemaakt worden, maar wel in de dorpen en boerderijen in de streek rond Gouda. De stad Gouda werd écht bekend van de kaas, doordat de boeren op de markt hun kazen gingen verkopen. Het is een fenomeen dat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt op een traditionele manier. Momenteel maken er nog zo’n 300 producenten zelf kazen in Cheese Valley. Elke kaas een eigen smaak. De moeite waard dus om eens te gaan proeven.
Zelf aan de slag met kaas
Niks lastiger dan thuis een kaasje te willen eten en niet het juiste materiaal te hebben. Denk maar aan het mes om je kaas aan te snijden. Een zachte kaas heeft een ander mes nodig dan een harde kaas. En een raclettepannetje moet toch goed in de hand liggen, niet?! Wel, tijdens mijn trip door Cheese Valley, maakte ik kennis met Boska Holland. Dat is een bedrijf dat de beste cheesewares op de markt brengt en zelfs bij 8 op 10 Nederlanders te vinden is in hun keuken.
Boska wil de hele wereld laten genieten van het degusteren van kaas. Ze willen mensen samen brengen rond hun kaasplanken, raclettes en messen. Zo zijn de artikelen van Boska nu al wereldwijd te koop, in meer dan 90 landen.

Het familiebedrijf is opgestart in 1896, maar innoveert nog steeds met nieuwe accesoires waarmee ze willen letten op de kwaliteit en het design. Naast kaas zijn ze sinds kort ook gestart met chocolade, omdat hier ook ontzettend veel mogelijkheden liggen. Denk maar aan raspen, fondue’s …
In Bodegraven vind je de grote Boska-showroom, waar je alle artikelen kan bewonderen. Kopen kan hier helaas niet, daarvoor bezoek je best hun webshop. Met heel veel plezier werd ik hier rondgeleid en was ik verwonderd door de decoratieskills. Alle artikelen staan bijzonder mooi uitgestald en gaven me meteen het gezellige kaasgevoel. Borrelplank op tafel, de raclettekaas aan het smelten en maar dippen in de kaasfondue. Ik kon letterlijk proeven van hun assortiment.
Verder nodigde Boska ook nog Maikel, De Bergse Kaasbaas uit, hij is de expert in het pimpen van kazen. Zo maakte hij een lollipop van blauwe kaas met witte chocolade, een brietaart met gezouten caramel, pecannoten, kokos en chocoladeparels. Noem maar op! Stuk voor stuk smaakbommetjes in de mond.
Culinair genieten bij De Nieuwe Polderkeuken
Omdat de kaasdegustatie al voor een eerste foodcoma gezorgd had, was ik niet echt hongerig toen ik De Nieuwe Polderkeuken binnenstapte. Dat veranderde snel toen het diner van start ging. Het restaurant ligt in het groene hart van de polderstreek, in het gezellige Stolwijk. Een klein dorpje dat qua gezelligheid aan mijn eigen dorp deed denken.
Frank Streefland is de chef van het restaurant. Zelf opgegroeid in de regio en hierdoor houdt hij er van om gerechten te bedenken met de producten uit eigen streek. Hij wil zijn gasten laten proeven van bijzondere smaken, met kwaliteit, allemaal in een huiselijke sfeer. In het restaurant is er een tegelmuur die je het echte poldergevoel geeft. Het menu van de Chef was puur genot, een hele avond culinaire verwennerij. De lekkerste wijnen en gerechten werden me voorgeschoteld. Een plekje waar ik zeker nog eens opnieuw langs wil gaan.
Overnachten in Cheese Valley is Gr8!
Als je na het lekkere eten in Cheese Valley naar huis moet rollen met je foodbaby, blijf je misschien toch beter overnachten ergens in de buurt. Het Gr8 Hotel in Bodegraven ligt in het hart van Cheese Valley, dus is dan ook de ideale locatie om te verblijven tijdens je bezoek. Gr8 Hotel is de nieuwste hotelketen in Nederland en is volop bezig met nieuwe hotels te openen over het hele land. Gr8 streeft er naar om ruime, trendy en designkamers aan te bieden voor mensen die onderweg zijn of een weekend willen ontspannen.
Ook het hotel in Bodegraven ligt op een centraal en goed bereikbare locatie, vlakbij de snelweg. Gelukkig geeft de kamer je meteen rust en merk je hier op zich niet echt iets van. Het hotel heeft niet meteen een receptie, de onthaalmedewerkers zitten in een soort van keukentje en helpen je meteen bij het inchecken of vragen. Het is alsof je thuis komt. Een combinatie van de leuke hotelstijl, een designed kamer en de vriendelijkheid van de medewerkers, zorgt er voor dat mijn verblijf echt Gr8 was! Het ontbijt is trouwens ook best goed gevonden. Het hotel heeft geen eigen ontbijtzaal, maar werkt samen met La Place, waar je ‘s ochtends kan aanschuiven aan het ontbijtbuffet.
De complete kaasbeleving in Gouda
Een trip naar Cheese Valley zou geen trip zijn zonder een bezoek te brengen aan de wekelijkse kaasmarkt in Gouda. Van begin april tot eind augustus gaat de kaasmarkt er wekelijks door op donderdagochtend van 10 tot 12.30, behalve op Hemelvaartsdag. De kaasmarkt is een traditioneel gebeuren en ontzettend leuk om te bezichtigen. Net als vroeger doen de boeren en de handelaars er handjeklap om de prijs van de kazen te bepalen. Niet altijd makkelijk, goed kunnen onderhandelen is hierbij echt een must.
Tijdens mijn bezoek aan de markt was er net dat beetje meer volk aanwezig omdat toen de Gouda Cheese awards doorgingen en de beste Goudse kaas gekozen werd door een jury.
Verder valt er in de straten van Gouda nog heel wat te beleven. Zo ging ik nog langs bij het gezellige koffiewinkeltje Simon Levelt, waar een bijzondere tasting heb gedaan. Stukjes kaas werden eerst in honing gedipt en nadien in gemalen koffiebonen. Een verrassende smaakcombinatie. Er meer over weten? Klik dan even door.

In de zomer van 2020 opent de Gouda Cheese Experience haar deuren voor het grote publiek. Een interactief kaasmuseum in de stad van de kaas. Wanneer je kaas zegt, zeg je Gouda. In deze interactieve beleving leert zowel jong als oud bij over de wereld en het verhaal van Goudse kazen. Momenteel zijn de bouwwerken nog aan de gang, maar volgens de plannen wordt dit dé beleving van Nederland. Ik kijk er al naar uit om de Experience te bezoeken!
Als je op zoek bent naar een leuk en bijzonder plekje om te lunchen in hartje Gouda, kan je terecht in de binnentuin van het Gouda Museum. Hier bestel je de lekkerste gerechten in het Museum Café. Zo kreeg ik een High Cheese Lunch voorgeschoteld. Gebaseerd op de typisch Engelse High Tea, maar dan met de beste Goudse kazen. Om te smullen!
Met de fiets naar een typische Kaasboerderij
Zelf geen fiets bij tijdens je trip naar Cheesevalley? Dan huur je er eentje in het stadscentrum van Gouda. Op zo’n 7 kilometer fiets je van het stadscentrum langs de Hollandsche Ijssel naar het plattepland. Daar liggen nog heel wat typische kaasboerderijen.
Ik bracht een bezoek aan De Twee Hoeven. Een boerderij waar heel wat koeien gehouden worden en de boeren zelf kaas maken. De boerderij bestaat al generaties lang. Sinds 2001 werken ze samen met de buren, vandaar dus de naam. Krachten bundelen geeft altijd betere resultaten. Er wordt met passie gewerkt aan het verzorgen van de dieren, het maken van de kaas en het uitbaten van de boerderijshop. Je kaas kopen bij de lokale handelaars is én lekkerder dan in de winkel én je steunt de lokale boer. Ook benieuwd hoe de kaas geproduceerd wordt, van de koe tot op jouw bord? Bekijk dan even hun website.
Culinair genieten aan de Reeuwijkse plassen
Na een zonnige dag ontspannen op het water in een fluisterboot? Het kan op de Reeuwijkse Plassen. Met een goed wijntje of een frisse cocktail in de stilte op het meer mijmeren over een (letterlijk) heerlijke dag in Cheese Valley. Perfect voor een originele apero. Je bootje huur je hier.

Na de boottocht op de Reeuwijkse Plassen schuif je lekker de voeten onder de tafel bij ‘t Vaantje en start een culinaire verwennerij. Het Chef’s menu wisselt dagelijks af, hierdoor blijft het menu steeds een verrassing. Met aangepaste wijnen kom je hier meermaals in de culinaire hemel terecht. Uiteraard is à la carte eten ook mogelijk.
Cheesy Woerden
Op de laatste dag van mijn trip in Cheese Valley stond er nog een bezoek gepland aan Woerden. Na de heerlijk gezellige ontvangst dook ik opnieuw in de wereld van de kaas in het Kaaspakhuis van Woerden. Dé kaasplek van de stad op de Emmakade van Woerden. Na een introfilmpje word je meegezogen in de wereld van de kaas en ontdek je hoe de kaas gemaakt en gerijpt wordt. Een hele beleving.

Als je veel tijd hebt, kan je rustig door Woerden wandelen. Heb je iets minder tijd, kan je een boottochtje plannen om zo een snel beeld van de stad te krijgen. Toch nog tijd voor een lunch? Ga dan langs bij Bistronoom, het restaurant waar je geniet van gastronomie in een ontspannen, losse sfeer. Je krijgt er eerlijke producten uit de streek en eigen moestuin. Hét plekje voor een lunch in een zaak met naar mijn mening het ideale interieur.
Deze trip is een samenwerking met Nederlands Bureau voor Toerisme & Cheese Valley Holland, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
4 comments
Comments are closed.