Nederland begint een beetje aan te voelen als m’n tweede thuis. Snel de grens over rijden en je in geen tijd op vakantie voelen. Dit jaar ging ik al vaker naar onze noorderburen om hun prachtige land te ontdekken. Op citytrip naar Rotterdam, tot rust komen in de Holland National Parks, proeven van het culinaire in Cheesevalley en ontspannen op de Veluwe. Ons buurland heeft op verschillende vlakken heel wat te bieden. In deze blogpost neem ik je mee naar Flevoland, een streek ten noordoosten van Amsterdam. Een streek waar heel wat te beleven valt en die jij misschien binnenkort ook kan gaan ontdekken. Later meer daarover. Geniet nu eerst van deze gloednieuwe blogpost.
Flevoland?
Flevoland is een provincie in het midden van Nederland en trouwens de jongste en qua landoppervlakte de kleinste van ons buurland. De regio bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. Deze zijn ontstaan door de drooglegging van de Zuiderzee. Een streek gemaakt door de lokale man. Een landschap dat meters onder het zeeniveau ligt, maar beschermd wordt door kilometers dijk. Een provincie dat zich dag na dag verder blijft ontwikkelen.
Flevoland ligt op 33 kilometer van Amsterdam en op net geen 175 kilometer van Antwerpen. Je makkelijk en snel verplaatsen kan je met de Thalys en NS* (*Nederlandse Spoorwegen), of uiteraard met je eigen wagen en de fiets. Geen fietsen meegebracht? Dan kan je zonder twijfel wel ergens een fiets/e-bike huren in Flevoland.

Op het water bij de polders
Aan de rand van Lelystad vind je het Bataviakwartier. Hier stap je op het veerschip van MS Waddenzee en kan je op ontdekking in de Polders. Zo vaar je voorbij het Batavia-schip, langs de Houtribsluizen naar de Noordersluis, waar je 6 meter lager doorvaart in de Polders.

Onderweg spot je zelfs één van de mooiste kunstwerken in Flevoland. Op de strekdam bij Lelystad zit de Hurkende man. Een 26 meter hoge en duizenden kilogram zware staalconstructie in de vorm van een zittende man die uitkijkt over het Markermeer. Het kunstwerk werd ontworpen door de Britse Antony Gormley en kreeg de titel Exposure. Dit werk is één van de vele landschapskunstwerken die je terugvindt in Flevoland. Meer kunst vind je hier.

Urk, van eiland naar vasteland
Urk is een voormalig eiland dat met haar 20.000 inwoners intussen de kleinste gemeente van Flevoland is geworden. Urk was vroeger een eiland op het IJselmeer bij de Zuiderzee, tot in 1942 de Noordoostpolder werd drooggelegd. Tot de dag van vandaag leeft er wel nog steeds een eilandgevoel op Urk, aangezien het vissersdorp op alle vlakken lijkt op een eiland.

Het vissersdorp wordt wel eens de meest kerkelijke gemeente van Nederland genoemd, want op Urk vind je maar liefst 20 kerken. De hechte gemeenschap praat met een charmant accent, waar je vaak een tweede keer moet luisteren om de inwoners goed te begrijpen. Vissers voelen zich helemaal thuis op Urk, aangezien dit dorp de grootste vissersvloot van Nederland heeft en bijna alles in de gemeente rond visserij draait.

Wandel langs de haven, vuurtoren, het vissersmonument of verken Urk terwijl je door de tientallen kleine steegjes loopt, die ter plekke ook wel eens ginkies* genoemd worden (*Ginkie = kort, smal steegje). Helemaal leuk is om even langs te gaan bij een local om te proeven van de traditionale dikkoek met spek en vanille-stroopsaus. Je kan het een beetje vergelijken met warme cake met stukjes spek in en overgoten met vanille-stroopsaus. Tijdens mijn bezoek aan Urk ging ik langs bij Trui, die me naast het proeven van de plaatselijke dikkoek ook meteen toonde hoe ze op Urk traditioneel de was op hangen. Vroeger nog over de rijbaan, momenteel hoog en droog aan de voorgevel van het huis. Tijden veranderen, maar de was moet nog steeds opgehangen worden. Ook benieuwd naar het lokale leven? Boek dan hier je bezoek.
Zin gekregen in avontuur? Ga dan het IJsselmeer op in een ribboot en vaar met een snelheid van bijna 100 kilometer per uur over het wijde water langs de meer dan 80 windmolens of op de massale watervlakte. Na een boottocht heb je waarschijnlijk stevige trek gekregen. Ga dan voor een high meat/fish niet op, maar bij De Zeebodem. Ook voor vegetariërs/vegan’s zijn er verschillende opties.
Fruitig Flevoland
We gaan momenteel op naar meer regen, donkere en kortere dagen. De herfst heeft ons binnenkort allemaal te pakken. Gelukkig kon ik tijdens het laatste indian summer weekend in Flevoland nog genieten van een stralende zon. Een zon die me zelfs tot op de appelvelden van Fruitboerderij Vink bracht. Normaal koop je appels in de winkel, maar weg met al die plastic verpakkingen. In september heb je een aantal plukweekends waar je zelf je appelen en peren kan plukken bij Vink.
© Reistebrij
Verrassend (stil) schokland
Niet enkel Urk is een voormalig eiland. In Flevoland vind je er zelfs twee. Buiten het vissersdorp, waarover je hierboven al alle informatie kreeg, vind je ook nog Schokland. Je kan het meer een natuurgebied noemen dan een dorp, aangezien er amper mensen wonen. Buiten het ontspannen rondwandelen in de drooggelegde polders, kan je ook kunst bewonderen op de poëzieroute, het museum bezoeken en de dag afsluiten bij restaurant Schokland. Op de website vind je alle activiteiten in Schokland.

Zelf bekeek ik tijdens mijn bezoek aan Schokland een waanzinnig goed gemaakte theatervoorstelling op locatie, in open lucht, in the middle of nowhere. Blind vuur was gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over één van de laatste vuurtorenwachters van Schokland die in een heftige stormnacht het licht van de toren niet langer aan kan houden.

Vanaf het begin had de productie me mee, aangezien je de ouverture al wandelend in je oren kreeg, terwijl je stapt naar de theaterlocatie. Je werd door de draadloze hoofdtelefoon meteen meegezogen in de voorstelling die ook nog eens heel sterk gebracht werd met slechts één acteur op het podium. Buiten wat geschreeuw, amper tekst. Het lichaam van de acteur verbeeldde genoeg, met ruimte voor interpretatie. Impressionant.

Met de fiets door Flevoland
Nederland staat bekend als het ideale fietsland. Een fietstocht door Flevoland kan best verrassend uitpakken. Spring de fiets (of E-bike) op en rij langs het Waterloopbos, waar je even je fiets achter laat en te voet op ontdekking kan in een laboratorium in open lucht. In het Waterloopbos zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er werken terug van Nederlandse Delta tot de haven van Bangkok. Speur naar de waterwerken tussen de bomen en planten en ontdek.

Spring opnieuw je fiets op en fiets tot bij Pier & Horizon, één van de vele landschapskunstwerken in Flevoland. Een pier op het zwarte meer van maar liefst 135 meter lang. Rond die pier drijven kleine met riet begroeide tuintjes. Prachtig om te zien, in elk seizoen. Al is de pier tussen 15 oktober en 1 maart voorbehouden voor broedende vogels en zijn bezoekers dan niet toegestaan.

Overnachten op alle vlakken
In Flevoland kan je blijven overnachten op heel wat verschillende manieren. Ik raad je aan om er zeker een weekendje uit van te maken, aangezien de streek je heel wat te bieden heeft. Op zoek naar een hotel? Dan zit je goed bij ‘t Voorhuys in Emmeloord. Mooie, ruime en eigentijdse kamers. Ik heb er met plezier overnacht en werd nog gelukkiger wakker toen ik het uitgebreide ontbijtbuffet zag staan.

Op weekend met een groepje vrienden en back to basics in de natuur met de tent of toch maar in een groepshuisje? Bekijk dan zeker even de website van Netl, de wildste tuin. Een weekendlocatie waar je meteen ook heel wat activiteiten kan ondernemen. Denk maar aan vlotten bouwen, bootcamp, beachvolleybal …
De meest unieke locatie om te verblijven voor een weekendje Flevoland is Buytenplaets Suydersee, een oude stadscamping waar je nu op z’n minst gezegd kan glampen. Kamperen in luxe of met minder luxe. Bij Buytenplaets Suydersee slaap je op unieke locaties. Wat dacht je van een boomhut, gipsywagen of zelfs in een rioolbuis?! Zelf sliep ik er in een compleet verbouwde zeecontainer.

Ik vind de locatie zo bijzonder dat ik het graag met jullie wil delen.
In samenwerking met Buytenplaets Suydersee, mag ik één overnachting voor twee personen weggeven in de zeecontainer.
Proficiat aan Enrica Merckx. Zij slaapt binnenkort in de zeecontainer.
Deze trip is een samenwerking met Visit Flevoland. Zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
3 comments
Comments are closed.