Een duik in het helderblauwe water, overnachten in een wit huisje met een blauw dak of het bezoeken van iconische monumenten moeten we voorlopig even missen. Maar de Griekse keuken kan je gewoon naar je eigen kot halen. Genoeg tijd om te experimenteren tijdens het paasweekend. Haal Griekenland culinair naar de paastafel en doe intussen wat reisinspiratie op, voor wanneer je weer naar Griekenland kan reizen. Kalí órexi!
Fris, zoet brood uit Thessaloniki
Tijdens de paasperiode eten de Grieken een brood dat zowel fris als zoet is, met dank aan de sinaasappelzeste. De beste Tsoureki eet je in het bruisende Thessaloniki. Daar vind je heel wat bakkerijen waar je de échte Tsoureki proeft.
Verder is Thessaloniki de perfecte bestemming voor een leuke citytrip, wanneer je terug mag reizen. Van archeologie tot gezellige marktjes en een lange boulevard aan de kust.

Vegan soep uit Athene
Vorige week zag je de kandidaten van ‘De Mol’ nog in de Griekse hoofdstad Athene, de culturele en gastronomische hoofdstad van Griekenland.
In Athene bereiden ze meestal de traditionele Magiritsa soep op Stille Zaterdag. Na 40 dagen vasten is dit de eerste maaltijd die de Grieken eten. Het traditionele recept bevat ingewanden van een lam, maar er bestaat ook een vegan variant met champignons.
Na 1 lepel van deze vegan Magiritsa waan je je even bij het Parthenon of in de straten met de prachtige street art!

Lam uit Amorgos
Traditioneel eten de Grieken van het vasteland uit de Peloponnesos, Thessalië, Epirus en Macedonië met Pasen lam van het spit. Op de Cycladische eilanden genieten ze dan weer van lam uit de oven en dit wil je absoluut zelf kunnen proeven.
Maak dit lamsgerecht en proef een stukje van Amorgos, het eiland met prachtige grotten, indrukwekkende landschappen en een prachtige zee. Serveer er aardappeltjes met verse oregano bij. Het Griekse recept voor succes!

Feta cheesecake uit Epirus
Tegen taart kan je sowieso geen ‘neen’ zeggen, maar combineer taart met feta en je haalt een enorm succes binnen. Bijna overal in Griekenland kan je heerlijke taart eten, maar in Epirus vind je een bijzonder taartrecept voor de ideale paastaart. Met de feta cheesecake scoor je zonder twijfel.
Na het eten van de cheesecake zal een wandeling je deugd doen. Doe je ogen dicht en denk dat je in de geweldige gebergten van Zagori, Ioannina,
Tzoumerka … loopt.

Mini-gebakjes uit Kreta
Zoetebekken halen hun hart op met de mini-gebakjes die geserveerd worden met Pasen. Omdat Grieken ze zo lekker vinden, eten de Kreteense mensen ze vaker dan enkel op Pasen. Op Pasen moet je genieten van de kleine geluksmomentjes en Kalitsounia is precies dat.
Als je net zoals mij nog nooit op Kreta geweest bent, weet je vast niet dat het eiland de hemel is voor foodies. De lokale keuken is gebaseerd op het mediterrane dieet en veel beroemde Griekse gerechten vinden hun oorsprong op dit eiland. Naast het lekkere eten vind je er ook een palmbomenstrand, de gigantische Samariakloof, pittoreske dorpjes en eeuwenoude opgravingen.

Wijnen in Santorini
Wat zou Pasen zijn zonder een goede wijn? Wie Santorini zegt, zegt witte huizen met bauwe daken. Toch heeft Santorini een waanzinnige wijncultuur en levert het eiland witte wijnen van een uitstekende kwaliteit.
Het mooie is dat je de wijn van dit vulkanisch eiland gewoon naar naar huis kan halen door deze online te bestellen. Zo haal je een vulkanisch smaakbommetje in huis. ‘Wijnen, wijnen!’

Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!