In 2019 won Duncan Laurence het Eurovisiesongfestival. Dit betekent dat er in 2021 duizenden extra toeristen zullen afzakken naar Nederland. Waarschijnlijk naar Rotterdam, waar het Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden. Terwijl de hoofdstad Amsterdam stilaan verzadigd is, is het leuker voor toeristen om een minder bekende plek uit te kiezen. In Nederland kan je ook buiten de grote steden heel wat ontdekken, maar niemand weet eigenlijk goed wat. Jammer, lijkt me. Net daarom gaven het NBTC (Nederlands Bureau voor toerisme en congressen) en het Nationaal Parken Bureau vorige week het startschot van een internationale campagne. Ze willen de bekendheid van de deelnemende Nederlandse Nationale parken en de belevingen in de parken doen groeien. Ik werd samen met bloggers uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen uitgenodigd om de 3 nationale parken uit de campagne te bezoeken en jou te inspireren voor een tripje naar de Nederlandse natuur.
Wat zijn nationale Parken?
In Nederland vind je maar liefst 20 nationale parken. 20 plekken waar je zorgeloos kan vertoeven. Je vindt er heel wat verschillende landschappen.
Zo loop je moet de voeten in het zand van duinen, geven de bossen je voldoende schaduw op een zomerse dag, wandel je bij een opkomende zon over de heide of geniet je van laagveen, getijdenwater, bleekdalen en vennen. Kortom, de parken zijn een geweldige biotoop voor vogels, vlinders, reptielen en amfibieën. Elk dier heeft een eigen plek in een van de parken.

De Nationale parken hebben meerdere doelen. Zo willen ze de natuur en het landschap beschermen en zich verder laten ontwikkelen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen rekenen op natuurgerichte recreatie, educatie en voorlichting. Daarnaast onderzoeken de nationale Parken uiteraard ook natuurfenomenen.
Holland National Parks
Vorige week startte de campagne van Holland National Parks. Hiermee worden voor het eerst 3 van de 20 parken in de kijker gezet. De uitgekozen parken werden geselecteerd op basis van hun overwinning in de wedstrijd van ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’.
Bij nationaal park NL Delta, Waddenzee Werelderfgoed en nationaal Park Hollandse Duinen wordt het verhaal van de Nederlandse natuur perfect naar voor gebracht. De natuurlijke diversiteit, de interactie tussen water en land en de verbondenheid met geschiedenis, cultuur en mens.
Kortom, de 3 parken zijn perfect geschikt voor het grote publiek. Elk park is uniek en verschilt van de anderen. Na mijn bezoek aan de drie parken, neem ik je graag mee om te tonen hoe prachtig deze stukken natuur zijn. Nu al zin? Bekijk dan het filmpje hieronder.
Nationaal Park NL Delta
NL Delta is het nationaal Park dat van de 3 parken het dichtst bij België ligt. Je rijdt er vanuit Antwerpen op minder dan een uurtje naar toe. Wat is er nu beter dan een heerlijke lunch na een autorit? Schuif je voeten onder tafel bij Zoet of Zout, een restaurant dat aan de Haringvlietdam ligt. Een dam die het zoute zeewater apart houdt van het zoete water in de Haringvliet.

Even verderop spot je van de lente tot de herfst, vogels vanuit een bijzonder observatorium. Geen gewoon uitkijkhutje, maar een ecologisch bouwwerk in de vorm van een vogelei. Een uniek kunstwerk, gebouwd uit riet en Fins hout met een panoramisch uitzicht over het meer van de Scheelhoek en de dam van het Haringvliet. Sinds april is het Tij geopend voor het publiek. De moeite waard om er eens vogels te gaan spotten.

Wat dacht je van een weekend doorbrengen in de natuur? Je overnacht aan de rand van nationaal Park De Biesbosch, bij Stayok Dordrecht. Een hostel, dat best een hotel genoemd mag worden. Ik sliep op een familiekamer, voor 4 personen (1 stapelbed en 1 tweepersoonsbed). Wil je origineler overnachten? Dan kies je voor één van de 4 wikkelhuisjes, die gebouwd staan in de groene oase rond het hoofdgebouw. De wikkelhuisjes zijn lodges voor 4 personen, gebouwd uit gerecycled karton en net als de kamers in het hoofdgebouw, met een hip interieur.

Er is niet veel mooier, puurder, dan de zon op zien komen in de vroege ochtend. Bij het ontwaken hoor je de natuur tot leven komen. Je ziet de mist over de velden wegtrekken en hoort vogels de dag influiten. Heerlijk wakker worden. Op dit moment van de dag verken je de Biesbosch het best vanop de fiets tijdens een fietstocht door de Biesbosch. Als je geen eigen fiets bij je hebt, kan je gerust een fiets huren. Meer info vind je hier.

Wanneer de avond valt, begeef je je het best rond het water van de rivier. Hier kan je op dit moment van de dag heel wat leven spotten. In de Biesbosch leven heel wat bevers die wanneer het donker wordt, het actiefst zijn. Vanop de fluisterboot spot je de bevers bij de ondergaande zon en kan je hen in hun eigen biotoop bewonderen. Als je het mij vraagt, de ideale manier om je dag mee af te sluiten. Meer info vind je hier.

Waddenzee, Werelderfgoed
Bij het dorpje Lauwersoog, in het Noorden van Nederland, op zo’n 3 uur rijden van België, kijk je uit op de Waddenzee. Het tweede nationale Park dat in de kijker gezet wordt in de campagne van ‘Holland National Parks’. De beste manier om de Waddenzee te verkennen, is door een boottocht te maken. Met een beetje geluk zie je zelfs zeehonden in het wild. Dat geluk had ik jammer genoeg niet, maar dat geeft me meteen een reden om terug te gaan voor een tweede poging.

Na de boottocht rij je door naar Paesens-Moddergat, waar het tijd is om zelf op de bodem van de zee te lopen. Nee, je hebt hiervoor geen duikuitrusting nodig, vuile schoenen en een korte short volstaan.
De Waddenzee verandert maar liefst 2 keer per dag. Wanneer het eb is, trekt het water kilometers terug in zee. Dit zorgt er voor dat je kan wandelen op de zeebodem, wat een hele ervaring is. Aangezien het laag water is, komen er heel wat vogels voeding zoeken en wandel je waar het water anders meters hoog staat. Met een beetje geluk spot je hier ook zeehonden, maar aangezien dit wilde dieren zijn in hun eigen biotoop, zijn ze onvoorspelbaar en niet gegarandeerd. Gelukkig is wadlopen op zich al spectaculair te noemen.

Overnachten in de buurt van het water kan in Lauwersoog, wat me enorm aan Centerparks deed denken. Zelf deelde ik een strandchalet met Bart van VetexBart en hadden we alles wat we nodig hadden voor 1 overnachting. Na het wadlopen nog krachten over? Dan kan je gaan wandelen bij nationaal Park Lauwersmeer, waar je in het bezoekerscentrum heel wat bijleert over vogels en sterrenkunde. Het park is trouwens benoemd tot Dark Sky Park. Is wandelen en sterren kijken in het donker iets voor jou? Bezoek dan zeker het park. Meer informatie vind je hier.
Nationaal Park De Hollandse Duinen
Terug naar het het midden van Nederland. In de buurt van één van de belangrijkste steden na Amsterdam; Den Haag. Op ongeveer 2 uur rijden vanuit Antwerpen, ontdek je naast de stad meteen een stukje natuur. Prachtig. Zelf vertrok ik met een elektrische fiets van aan het station en reed ik in geen tijd tot aan het Haagse Bos.
Naast de natuur zie je waarschijnlijk ook het prachtige paleis, waar het Nederlandse koningspaar met hun drie dochters woont. Als de vlag niet hoog op het gebouw pronkt, zijn ze niet aanwezig en kan je terug op de fiets, dieper de natuur in.
In de Hollandse Duinen krijg je meer dan je verwacht. Bij de Waalsdorpervlakte vind je een herdenkplaats voor de 250 mensen die door de Duitsers geëxecuteerd werden in de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar wordt er een herdenking gehouden door een stille tocht langs het monument, worden er bloemen en kransen neergelegd en luidt de Bourdonklok tot iedereen zijn groet heeft uitgebracht. Een ijzig moment wat uren kan duren.

Laat je meenemen door de parkrangers van de Hollandse Duinen. Joeri is er zo eentje die groepen begeleid en je van alles kan vertellen over het park.
Je rijdt van een bosrijk gebied, door velden, naar duinen tot je uiteindelijk uit komt op het strand. In de verte zie je de pier en het grote reuzenrad van Scheveningen, maar hier sta je in alle stilte van de natuur. Buiten de rust volledig in je op te nemen, al wandelend of op de fiets, is er ook één plek die je zeker bezocht moet hebben. Op het Meijendel uitkijkpunt (Prinsenberg), heb je een 360° uitzicht over het hele Nationale park. In de verte zie je Den Haag, dichtbij zie je het nationale park van bovenaf. Wonderlijk.

Deze trip is een samenwerking met Nederlands Bureau voor Toerisme & Nationaal Parken Bureau, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!
7 comments
Comments are closed.