Ergens vorig jaar trok ik naar Gdańsk. Dat moet mijn eerste kennismaking geweest zijn met Polen. Het land dat al heel wat doorstaan heeft in de geschiedenis, wat ik ook met mijn eigen ogen zag tijdens deze trip. Meer hierover later. Voor het eerst in het bestaan van Reistebrij nam ik meer dan 1 persoon met me mee. Deze keer ging ik op trip met mijn ouders en mijn jongere broer. Een familietrip dus, iets wat niet meer gebeurde sinds mijn 16e.
Met het gezin naar Polen
Het is bijzonder vroeg wanneer ik samen met mijn gezin het vliegtuig neem naar de tweede grootste stad in Polen, Krakau. Gelukkig kunnen we enkele uren later meteen inchecken in ons hotel. Een hotel, iets wat ik absoluut niet meer gewoon ben. De voorbije 2 jaar sliep ik enkel nog in hostels met onbekende roomies. Deze trip is op dat vlak helemaal anders. Met het gezin ga ik de komende 4 dagen doorbrengen in Polen. Ik heb van het gezelschap meteen de rol van reisgids gekregen. Want ja, ik ben de travelblogger. Zo gezegd, zo gedaan.

Het merkbare stadsverleden
Het oude stadscentrum toont nog veel van het verleden. Krakau had geluk. Veel gebouwen overleefden de Tweede Wereldoorlog. Zo bleef de stad grotendeels gespaard. De Wawelheuvel is een van de bijzondere plekken. Hier staat een kasteel dat nog steeds bewaakt wordt door een vuurspuwende draak aan het uiteinde van de grot die naar het kasteel leidt. Naast het kasteel staat er op de heuvel ook nog een kathedraal die een bezoekje waard is.
Verder loop je in het oude stadscentrum nog gezellig door de groene strook rond de stad, waar vroeger de stadsmuren stonden. Intussen is Planty dé plek voor een ontspannende wandeling. Waar het echt gebeurd in de stad is bij Rynek Glówny, het grootste middeleeuwse marktplein in Europa.
Enkele bijzondere musea in de stad
Een van mijn favoriete buurten in de stad, is zonder twijfel Kazimierz. In deze wijk werd de film Schindler’s list opgenomen. De wijk werd hierdoor heel populair bij toeristen. Aan de andere kant van de rivier gebeurde verschrikkelijke dingen in de geschiedenis. Hier vond je in de Tweede Wereldoorlog een ommuurd getto en een concentratiekamp. Intussen is de buurt al helemaal opgeknapt, nog steeds merk je de armoede die nog steeds niet volledig is weggewerkt. Het is een wijk vol contrasten. Je kan deze buurt niet bezoeken zonder het museum van Schindlers fabriek te gaan bekijken. Hier krijg je een goed beeld van de bezetting in Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naast Schindlers fabriek staat het Mocak, het museum van moderne kunsten. Heel wat Poolse, maar ook internationale kunstenaars stellen hier hun werken voor aan het publiek. De tentoonstellingen wisselen vaak, dit zorgt dat het museum aantrekkelijk blijft.
De joodse wijk van Krakau
Op het Plein van de helden vind je een bijzonder monument. 70 stoelen staan symbool voor de leegte die achter bleef nadat de nazi’s in 1943 de laatste joden naar de kampen afvoerden of hen ter plekke doodden. Een plaats om bij stil te staan.

Krakau voor foodies, shoppers en kunstfanaten
Als je gek bent op lekker eten, ben je in Krakau aan het juiste adres. De stad telt tientallen leuke plekjes om te eten. Als je je dag wil starten met een goed ontbijt of een stevige brunch, kan je terecht bij BAL, dat verstopt ligt tussen de oude fabriekshallen in Podgórze. Als je er bent raad ik je met plezier de shakshuka aan. Ook hun iced coffee (espresso en vers appelsiensap) is bijzonder lekker. Op het eerste zicht een rare combo, maar verrassend goed.
Ik had het net al over mijn favoriete wijk in de stad. Kazimierz is een plek waar je een hele dag kan rondhangen. Tussen de joodse synagoges liggen leuke winkeltjes en streetfoodzaakjes. Je kan hier dagen doorbrengen want dit is de meest eigentijdse wijk in de stad. Streetart komt hier in de stad het meest terug.
Bij Galeria Luelue maken ze met foto’s uit het verleden kunst. Postkaarten, totebags … alles draagt hier een vleugje geschiedenis mee van Krakau. Voor geen geld koop je hier prachtige dingen. Het perfecte souvenir.
De pijn in de concentratiekampen
Wanneer je in Krakau bent, moet je een bezoek brengen aan Auschwitz-Birkenau. Dit wordt de meest indrukwekkende dagtrip van je leven. De concentratiekampen liggen op een uur rijden van het stadscentrum. Hier werden tussen 1940 en 1945 meer dan een miljoen mensen om het leven gebracht. Vooral joden, Roma en krijgsgevangenen. De kampen zijn na de oorlog een van de belangrijkste herinneringen geworden van de Tweede Wereldoorlog.
Je kan de kampen individueel bezoeken. Al wil ik je graag aanraden om een excursie te boeken. Vraag hierover meer informatie bij de receptie van je hotel/hostel. Wanneer je het bezoek met een excursie doet krijg je de begeleiding van een Engelstalige gids. Deze gids neemt je mee door de 2 kampen en geeft je heel wat belangrijke informatie en verhalen. Deze heb je niet wanneer je het kamp individueel bezoekt. De wachttijden kunnen oplopen, in een groep krijg je voorrang. Ik betaalde zo’n 40 euro voor mijn bezoek aan de kampen.
Nog nooit voelde ik me zo klein, waardeloos en misselijk na een dagtrip. Wat ik me had voorgesteld was slechts een fractie van de beelden die ik ter plekke zag.
Omdat er zo’n verschrikkelijke zaken te zien zijn in de kampen wil ik er ook niet verder over uitwijden in deze blogpost. Ga er zelf heen en laat het over jou heen komen. Iedereen zou trouwens een bezoek moeten brengen aan de kampen, zoiets mag geen 2e keer gebeuren.
Het was een fijne trip. Al maakten het bezoek aan Schindlers factory en de concentratiekampen het behoorlijk heftig. Krakau is een echte aanrader. Meer beelden zie je ook in mijn vlog. Uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog maakte ik geen beelden in de concentratiekampen.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
5 comments
Comments are closed.