De zomervakantie zit er op, de herfst komt dichterbij. Ook in eigen land valt er heel wat te beleven wanneer je het vliegtuig niet op kan naar een warme bestemming. Even geleden stapte ik de trein op richting Wallonië. Na mijn bezoek aan Mons stond deze keer Luik op het programma. Een typisch Belgisch begin van mijn shorttrip. De NMBS besloot te staken en slechts de helft van de treinen te laten rijden, terwijl de regen met bakken uit de lucht bleef vallen. Gelukkig raakte ik zonder problemen in Luik, maar het weer was niet van plan op te klaren. Een herfstig weekend; grijs en nat. Maar ook met minder mooi weer valt er heel wat te beleven in ons Franstalig landsdeel.
Luik?
Luik is de hoofdstad van de gelijknamige provinvie en ligt aan de Maas, op zo’n 30 kilometer van het Nederlandse Maastricht. Buiten een heel aantal Nederlanders die vaak de grens over steken, telt Luik net geen 200.000 inwoners, waarmee het de vierde grootste stad van België is.
Luik is trouwens ook één van de grootste toeristische trekpleisters van Wallonië. Vermoedelijk doordat de stad aan de Maas ligt en de stad heel wat wijken telt, waarvan sommige zeker een bezoekje waard zijn door hun charme. Perfect voor een shorttrip dus.
Luikt ligt op zo’n 130 kilometer van Antwerpen. Je rijdt er heen op zo’n 1,5 uur. Wil je niet moeten zoeken naar parking? Neem dan de trein, die je er heen brengt in zo’n 2 uur. Ga ja in het weekend? Neem dan een weekendbiljet. Ben je onder de 26? Gebruik dan de Go-Pass 1.

Overnachten in Luik
Luik heeft heel wat te bieden om je een hele dag te vermaken. Al is het natuurlijk ook fijn om er meteen een weekendje te verblijven. Je kan gaan voor een hotelkamer, of kiezen voor een huiselijke sfeer in een B&B.
Moeilijk met kiezen? Boek dan meteen een nacht bij N°5 – Bed & Breakfast. Deze B&B ligt in hartje luik, vlakbij het historisch stadscentrum. Het karaktervolle gebouw heeft klasse en is een van de oudste gebouwen in de straat. Gelukkig is het vanbinnen helemaal gerenoveerd en kan je op een koude dag zelfs opnieuw opwarmen in de sauna. De kamer is ruim, heeft een bed waar je heerlijk in wegdroomt en dat in combinatie met een regen-inloopdouche. Op slag verliefd op die kamer!
Na de overnachting schuif je ‘s ochtends de voeten onder tafel bij het uitgebreide ontbijtbuffet, om krachten op te doen voor een nieuwe dag in de stad.
Luik Guillemins
De ontdekking begint al wanneer je aankomt in Luik. Het is zeker en vast de moeite waard om met de trein naar Luik te reizen. Het treinstation Luik Guillemins werd ontworpen door Santiago Calatrava, een bekende Spaanse architect. Met meer dan 40 meter hoogte en 2 overkappingen van maar liefst 150 meter breed is het stationsgebouw een van de mooiste treinstations van ons land. Het bouwwerk werd na een bouwtijd van 10 jaar geopend in 2009. Intussen wordt het stationsgebouw ook wel de kathedraal van de moderne tijd genoemd. Door het vele glaswerk is het heel licht in het station en ook dé perfecte plek voor een Instagram-foto.

Wanneer je iets verder loopt, in de richting van de Maas, kom je bij een unieke voetgangersbrug. La Belle-Liègeoise is een unieke brug waar voetgangers en fietsers sinds 2016 de Maas oversteken. Na de oversteek loop je rond op het stadseiland La Boverie. Een stadspark met een gelijknamig museum, waar je kunst spot uit de vaste of wisselende collecties. Rondom het museum vind je een prachtige tuin die wonderlijk mooi moet zijn als de bloemen in bloei staan.

Het stadscentrum van Luik
Het oude stadscentrum kan je niet missen tijdens een weekendje Luik. Eigenlijk valt het hier zowat allemaal te beleven. Op zondag bijvoorbeeld, vind je langs de Maas La Batte, de zondagsmarkt van kilometers lengte. Je meer verdiepen in de stadsgeschiedenis kan bij De Grand Curtius, een museum vol kunst, wapens, sierraden en archeologie.
Wanneer je door het oude stadscentrum wandelt, mag je zeker Hors-Château niet gemist hebben. Dit wordt wel eens de mooiste straat van de stad genoemd, mede dankzij de vele kleine steegjes waar je door kan lopen langs de kleine huisjes en prachtige herenhuizen.
Bij Cité Miroir bezoek je de mooiste tentoonstellingen in het voormalige Baden Sauvenière. De exposities staan opgesteld in het vroegere zwembad. Je vind er tijdelijke, maar ook permanente tentoonstellingen.
Een van de must-do’s in Luik is het trotseren van de trappen bij Montagne de Bueren. Actief much! De 19e eeuwse doorsteek tussen de citadel en de stad heeft bijna 400 treden. Na de trappen te trotseren, krijg je bovenaan de citadel een prachtig uitzicht over de stad.

Culinair Luik
Vroeger vond ik er misschien niet zo veel aan, maar door ouder te worden begin ik me wel af en toe graag te verdiepen in streekproducten. Verschillende gerechten, dranken … die passioneel gemaakt worden door lokale mensen. Producten die je gewoonweg moet kunnen waarderen en uitproberen. Ook op culinair vlak heeft Luik heel wat te bieden met tal van streekproducten en -gerechten.
Zoetebekken hebben meteen geluk. Zelf ben ik niet echt gek op té zoete producten, maar de Luikse wafel behoort wel tot mijn favoriete guilty pleasures. Ze kennen de wafel over de hele wereld, van Berlijn tot Tokio. Zowat iedereen is gek op de Luikse wafel en terecht! Met een unieke smaak, heerlijke geur en een aantrekkelijke vorm vind je de Luikse wafel op tientallen plekken in de stad. Sommige puur, met enkel de ingebakken suikerpareltjes, anderen dan weer met heel wat toppings, wat soms zelfs overbodig is. Puurheid is vaak het beste wat er is. Onthou gewoon dat je niet in Luik geweest bent zonder een Luikse wafel te eten.

Soms zorgt zoet eten wel eens voor discussies. Neem nu de Café Liégois, een ijskoffie waarvan men zegt het eerder een dessert te vinden dan een koffie. Met zijn heerlijke smaak vind ik het zowel passen om te degusteren in de namiddag, als na een dinner. Je probeert de Café Liégois op tientallen plekken in de stad. Sowieso ook een aanrader!
Een andere culinaire topper is Le Boulet à la Liégoise, een gerecht met frietjes en een gehaktbal in een sausje met ajuinsnippertjes, bruine suiker en Luikse stroop. Om je vingers van af te likken.
Na al het eten toch een beetje dorst gekregen? Ga dan op zoek naar de lokale dranken in de stad. Bij Brasserie C bijvoorbeeld, een brouwerij aan de Montagne de Bueren, waar je het bekende Curtiusbier kan proeven. Een licht bittere biersmaak met een fruitige nasmaak. Liever sterkere dranken? Test dan Péket uit in combinatie met de verschillende Luikse jenevers. Op vele plekken in de stad uit te proberen.

Deze trip is een samenwerking met Toerisme Wallonië, zij zorgden voor de overnachting en ondersteunden bij het samenstellen van het programma, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
4 comments
Comments are closed.