De voorbije weken, maanden kon je iedereen vaak horen praten over het ‘Marrakechpact’. Toen ik plots besefte dat ik eigenlijk nog nooit naar Marrakech geweest was, had ik meteen mijn volgende bestemming gevonden. Ik polste bij heel wat andere bloggers, vrienden … en hoorde verdeelde reacties. Je bent fan van de stad of je keert nooit meer terug na je eerste keer. Ik zocht het allemaal voor jou uit en deel mijn ervaringen met jou in deze blogpost.
Marrakech?
Marrakech ligt in het westen van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte. Met meer dan 1,2 miljoen inwoners behoort de stad tot een van de belangrijkste steden van Marokko. De kern van de stad, wat ze ook wel de medina noemen, werd in 1985 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. In de exotische en bruisende buurt worden alle zintuigen geprikkeld.
Het centrale plein, Djemaa el Fna (plein des doods) is zowat het bekendste plein van Noord-Afrika en is ontzettend populair. Er lopen dagelijks duizenden mensen over het plein. Ernaast vind je ook nog de soeks. Dit zijn hele kleine straatjes, steegjes waar er meer dan 8000 winkeltjes zijn. Je vindt er gewoonweg alles wat je maar kan zoeken. Van voeding tot tapijten.

Je trip plannen naar Marrakech
Je voorziet best een 4-tal dagen voor je trip naar Marrakech. Zo heb je zeker voldoende tijd om de stad en de streek errond te verkennen. Want ook de omgeving rond Marrakech is prachtig. Later meer daarover.
De beste periode voor een trip naar Marrakech, is tussen oktober en mei. Tijdens de zomer loopt de temperatuur vaak hoog op en is het minder aangenaam om dan de stad te verkennen. Ook in de winter klimt de temperatuur op tot om en bij de 20 graden, al is het ‘s ochtends en ‘s avonds wel best koud (met temperaturen rond het vriespunt).
Je vliegt het goedkoopst naar Marrakech met Ryanair vanuit Zaventem of Charleroi. De ticketprijzen kunnen verschillen naargelang het seizoen. In het laagseizoen vlieg je al voor 70 euro heen en terug (zonder bagage).
Let er wel op dat je een internationaal paspoort nodig hebt, anders zal een reis naar Marokko er niet in zitten. Meer info vind je hier. Tijdens de vlucht vul je een document in (dit krijg je van de stewards) dat je afgeeft bij de grenscontrole. Wanneer dit wordt goedgekeurd kan je Marokko binnen. Ook bij je vertrek uit Marokko, moet je hetzelfde document opnieuw invullen. Het wachten bij de grenscontrole kan even duren, reken toch op 1 à 2 uur voor je de luchthaven kan verlaten.
Wanneer je aankomt op de luchthaven kan je voor zo’n 5 euro (5GB) een lokale simkaart aankopen. Dit is heel handig en zorgt ervoor dat je voor geen geld tijdens je trip bereikbaar bent en online bent. Je eigen simkaart gebruiken zou je verdomd veel kunnen kosten. Wanneer je nog geen Marokkaans geld (Dirhams) hebt, kan je op de luchthaven ook al gerust wat geld afhalen uit de automaat. Je gebruikt hiervoor best je gewone bankkaart, aangezien de wisselkosten bij een creditcard nog hoger liggen.
Bijzonder overnachten in een riad
Marrakech is druk. De medina leeft van vroeg in de ochtend tot ‘s avonds laat. Wanneer je een steegje induikt en een deur open slaat kom je terecht in een bubbel van rust. In Marrakech vind je tientallen, honderden riads waar je de vogels hoort fluiten en je de stadsdrukte kan ontvluchten.
Een riad is een typisch, traditioneel Marokkaans huis met een prachtige binnenplaats of een tuin errond. Waar vroeger rijke families woonden, zijn de gebouwen veranderd naar een hostel, B&B of hotel.
Ik verbleef tijdens mijn trip bij Rodamón Riad Marrakech. Een prachtig hostel in groen-witte tinten en een zwembad op de binnenplaats. Je slaapt hier vanaf 15 euro per nacht en ontduikt alle drukte van de stad. Toch nood aan wat zon? Dan kan je op het dakterras je vitamine D’s ophalen met uitzicht op de skyline van Marrakech.

Op verkenning door de Medina
Tijdens je bezoek aan Marrakech, moet je de sfeer in de Medina beleven zoals het er echt aan toe gaat. Kijk goed rond je heen en laat alles tot jou komen. Geuren, zichten … Je zintuigen raken zonder twijfel meteen overprikkeld. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds valt hier heel wat te beleven. Je ontmoet hier echt de locals.

In het hart van de medina vind je de prachtige Jardin Secret. De Botanische tuin ligt in het midden van de medina en neemt je volledig weg uit de drukte van de stad.

Na al het rondwandelen nood aan een dosis shoppen? Dan bezoek je best Max&Jan, de concept store waarvan een van de eigenaars zelfs een Belg is! Je vindt er vanalles en nog wat, maar het is sowieso een prachtige winkel.
Bekomen van het shoppen? Dat kan op een van de prachtige dakterrassen. Zelfs boven de conceptstore van Max&Jan kan je gerust iets drinken en/of eten. Het valt echt enorm op hoe je de stad kan ontvluchten. Op een dakterras hoor je amper nog de drukte van de stad. Ook een must-do restaurant is Jardin, hier eet je de lekkerste tajines. Het kan zijn dat je even moet zoeken naar de ingang, want het is een ontzettend klein deurtje waarbij je jezelf nog moet bukken om binnen te gaan.
De ‘gevaren’ in de medina
Ja, ik ging de positieve én negatieve zaken meegeven over Marrakech. Tijdens mijn trip werd ik ontzettend vaak aangesproken. De meesten doen het met een glimlach om hun producten te verkopen en laten je meteen met rust wanneer je ze vriendelijk afwijst, maar helaas gebeuren in Marrakech ook heel wat zaken die niet ok zijn.
Hier vind je een lijst met de meest gebruikte tourist scams. Lees de lijst zeker op voorhand door, want dit kan voorkomen dat je net zoals mij in de problemen komt. Ik zou het niet aanraden om de stad op je eentje te bezoeken. Wanneer je in een benarde situatie komt, kan jammer genoeg niemand je helpen, want iedereen kijkt gewoonweg de andere kant op.
Bij mijn aankomst wou een man mij de weg tonen, ik bedankte hem vriendelijk, maar toch bleef hij naast me lopen. Toen ik aan mijn riad was, vroeg hij mij om hem te betalen en aangezien dit niet mijn plan was, werd hij kwaad. De dag nadien loop ik door de medina, met camera en iphone in de hand en loop ik recht op dezelfde man van de dag ervoor. Plots was ik omsingeld door 5 à 6 mannen die duidelijk mijn geld wilden. Na zo’n 6 euro te verliezen en wat duw- en trekwerk lieten ze mij gaan. Uiteraard was ik hier wel enorm geschrokken en overschaduwde dit wel mijn hele trip. Ik moest ontspannen en opnieuw het reisgevoel krijgen.

Het adembenemende Atlasgebergte
Ik moest even weg uit Marrakech. De rust opzoeken in de bergen en de Marokkaanse natuur. Ik begon online wat te zoeken naar een daytrip en vond zo via Airbnb een geweldige excursie. Want wist jij al dat je via Airbnb niet enkel een verblijfplek kon huren, maar ook ervaringen kan boeken? Het was nieuw voor mij, maar in de toekomst doe ik dit zeker nog.
Ik vond een daytrip naar het Atlasgebergte en werd in de vroege ochtend opgehaald aan mijn riad door Mustapha, een jonge kerel die sinds eind 2018 daytrips organiseert en dit nog eens geweldig doet als gids.
Het busje brengt ons langs prachtige gebergtes en rijdt ons door de mooiste natuur. Nooit gedacht dat Marokko zo mooi was.
We wandelden door de bergen, ontmoetten de Berbers in de kleinste dorpjes en luchten in het ouderlijke huis van Mustapha, waar zijn moeder voor ons gekookt had.
De dag werd afgesloten met de zonsondergang en dromedarissen. Wie het graag heeft, kan een rit maken op de dieren, al is dit niet verplicht en heeft iedereen de eigen keuze. Ik vind niets leuk aan ritjes op dieren, dus gaf de dromedaris die mij werd toegewezen enkel wat vriendschap.

Meer informatie over deze daytrip vind je hier. Het is een aanrader, dus twijfel niet en laat je meenemen op daytrip met de geweldige Mustapha!
De traditionele Marokaanse Hammam
Een hammam is een soort van stoombad waar je volledig ontspannen buitenkomt. Dit moet je gewoon proberen tijdens je verblijf in Marokko.
Hoe het precies werkt is in elke hammam een beetje anders. Ik verwachtte ook om samen te zitten zweten met 20 anderen, maar kwam terecht in een privé-stoombad waar ik eerst overgoten werd met heet water. Nadien zeepten ze me in met zwarte zeep waarna de dode huid van mijn lichaam gescrubd werd. Na het afspoelen volgde eerst een korte theepauze waarna ik nog een heerlijke massage kreeg.
Ik boekte bij Assal Hammam en nam het Assal pakket. Uiteraard zijn er verschillende pakketten in verschillende tarieven. Maar een hammam is dus een echte must-do tijdens je reis.
Het nieuwe Marrakech
Het contrast tussen de medina en de nieuwe wijken van Marrakech is groot. Uiteraard zijn er daar ook enkele dingen die je zeker gezien moet hebben tijdens jouw trip.
Je vindt er het Yves Saint Laurent museum, waar je de ontwerpen van een van de grootste designers ooit kan bewonderen. Nu ja, je bent er vrij snel rond, maar een kort bezoekje is het zeker waard. Momenteel loopt er zelfs een extra expositie met portretfoto’s van de meest uiteenlopende Marokkanen. De moeite waard en prachtige foto’s!
Na het museumbezoek kan je natuur inademen in Jardin Majorelle. Een prachtige tuin met een blauw huis, waarin je het Berbermuseum terug kan vinden. Je kan een combiticket kopen om alle zaken te bezoeken. Dit kost je om en bij de 200 dirham (20 euro).
Je eigen fotoshoot in Marrekech
Het is niet makkelijk om als solotraveller ook zelf op de foto te staan. In Marrakech is het niet verstandig om je (dure) camera zomaar random aan iemand door te geven om een foto te schieten. Daarom kan je een fotoshoot boeken bij de Marrakech Photographers via Airbnb.
Zij nemen je 2 uur mee doorheen de hele stad en schieten de leukste foto’s van jou en je gezelschap. Dit kost ongeveer 70 euro, maar levert je wel enorm leuke vakantiefoto’s op.

Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
5 comments
Super toffe blogpost!
Dankjewel Marjolein!
Leuke blog Glenn, je hebt echt prachtige foto’s gemaakt ginder. Goed dat je ook over de tourist scams praat, want hoewel ze fel geminderd zijn de laatste jaren is er nog steeds sprake van. Ik ben er werkgerelateerd geweest met een ander meisje en toen werden we ook vaak aangesproken, met mijn gezin werden we zo goed als gerust gelaten. Het is en blijft een betoverende stad.
Bedankt voor je compliment Nies. Om terug te komen op de tourist scams; ik denk dat het inderdaad te zien is in welk gezelschap je je begeeft door de stad. Al voelde ik me alleen niet heel erg veilig nadat ze me te pakken hadden. Misschien wanneer ik de stad opnieuw bezoek, samen met anderen, dat ik een compleet ander gevoel zal hebben. Ik hoop het alvast!
Comments are closed.