Nog tot 30 september vraag je de gratis Hello Belgium Railpass aan. Hiermee kan je met de trein op ontdekking door België naar meer dan 500 bestemmingen, vanaf oktober tot maart 2021. Onlangs ging ik Mechelen testen, maar toen de coronamaatregelen in de provincie Antwerpen opnieuw verstrengd werden, leek het ons beter om even te wachten met publiceren van deze blogpost. Het was m’n eerste tripje na de lockdown. Compleet anders qua beleving, maar wel met hetzelfde vakantiegevoel. Uiteraard helemaal corona-proof.
Mechelen?
Mechelen is dé second choice bestemming van de provincie Antwerpen. De stad ligt pal tussen de grootsteden Antwerpen en Brussel, aan de Dijle. Met bijna 90.000 inwoners is Mechelen de 5e grootste stad van Vlaanderen.
Doordat Mechelen zo centraal ligt is het de ideale plek voor een weekendje weg. Er valt heel wat te beleven, nog steeds. Door corona viel het toerisme in deze charmante stad helemaal stil, maar intussen kan je er opnieuw op ontdekking.

Met je gratis Hello Belgium Railpass kan je dus perfect naar Mechelen, aangezien de stad ideaal is om met de trein te bezoeken aangezien je in no time van het station in de binnenstad staat. Alle informatie over de gratis railpass lees je hier.
Waar overnachten in Mechelen?
Je kan op heel wat verschillende plekken overnachten tijdens een weekendje Mechelen. Maar overnachten aan het gezelligste pleintje van de stad is een hele ervaring. Aan de Vismarkt slaap je bij Mercure Vé in een 4 sterren-designhotel in een gebouw dat vroeger gebruikt werd als visrokerij en sigarenfabriek. Je voelt het oude karakter van het gebouw nog steeds wanneer je door de gangen van het hotel wandelt. Het interieur is dan ook een mix van industriële kenmerken in combinatie met moderne architectuur.
Slapen bij Mercure Vé was mijn eerste hotelervaring na de lockdown en was toch een beetje wennen omdat de corona-maatregelen toch een klein beetje van de charmes wegnemen. Denk maar aan het ontbijt dat je normaal in buffetvorm hebt, wat bij mijn verblijf in kartonnen doosjes op je tafel gezet werd. Het is een andere, nieuwe vorm qua beleving.
De slaapkamer was goed en had alles wat ik verwacht bij een hotel. Privé ontspannen in de wellness om te ontladen was prima, kort en bondig genoten van een zwempartij en een saunabezoek.
Zelf bij Mercure Vé slapen, of op een andere plek in Mechelen? Boek dan nu jouw kamer. Wie dit najaar 2 nachten Mechelen boekt, betaalt er 1 en krijgt de 2e nacht gratis aangeboden. Alle informatie hierrond vind je op de website van Visit Mechelen.
Uit de hoogte doen in Mechelen
De Mechelaars worden wel eens de ‘maneblussers’ genoemd. Een bijnaam dat ontstaan is honderden jaren terug, in 1687 op een bewolkte avond bij volle maan. Wanneer een man nogal beschonken uit een café stapte, dacht hij dat de Sint-Romboutstoren in brand stond en sloeg hij alarm. Verschillende anderen dachten hetzelfde en in geen tijd stond de halve stad klaar om te beginnen blussen. Met emmers vol water bleek dat de gloed van de maan in combinatie met de lage bewolking lieten uitschijnen dat de toren in brand stond. Tot de dag van vandaag dragen de Mechelaars nog steeds hun naam dankzij deze unieke gebeurtenis.
Een geluk dat de Sint-Romboutstoren niet afbrandde in 1687. Vandaag de dag biedt deze toren je op 97 meter hoogte een totaalbeleving. Je klimt naar boven langs heel wat treden en ontdekt zo de binnenkant van de kathedraaltoren. Bovenaan krijg je een geweldig uitzicht. Zonder wolken zie je op een klare dag aan de ene kant Brussel met het onmisbare Atomium, terwijl je aan de andere kant een kijk hebt op Antwerpen met de Boerentoren en de kerncentrale. Bekijk hier alle informatie (en huidige corona-maatregelen).
Stil je honger bij De Vleeshalle
Na het beklimmen van de Sint-Romboutstoren kan je vermoedelijk wel opnieuw wat energie gebruiken. Wat is er dan beter dan dé foodspot van Mechelen? Juist, niets eigenlijk. Foodies halen hun hart op bij De Vleeshalle, de plek waar ooit slagers hun koopwaar aanboden en momelteel de culinaire hotspot van de stad. Heel wat vaste standhouders en pop-up’s geven elke dag het beste van zichzelf om gerechten te bereiden of ingrediënten te verkopen waarmee je zelf aan de slag kan.
In deze best wel grote foodhal eet je op elk moment van de dag wel iets naar jouw smaak, of sluit je de dag af met een drankje. Bij De Vleeshalle komen wereldkeukens samen en liggen wereldsteden als Saigon, New York en Mexico-Stad vlak naast elkaar.
Zelf kozen we voor een lunch bij Alma Libre en The Avocado Bar, maar een lijst van alle smaakmakers vind je hier. Na de lucht namen we de trappen naar boven waar je ook nog enkele fijne winkeltjes kan vinden van jonge mensen met vernieuwende concepten zoals Atelier Olala, de hele lijst lees je bij de gangmakers.
Een namiddag cultuur en prikkelingen
Naast het culinaire luik ontdek ik ook graag wat culturele aspecten tijdens een weekendje weg. In Mechelen kan je hiervoor perfect terecht in het Museum Hof Van Buysleden, waar je binnen treedt in een groot renaissance stadspaleis.
Je ontdekt de wereld en het Mechelen van de 15e en 16e eeuw op deze magische plek wat intussen een verzamelplek is geworden van ideeën, kunst, ontmoeting en gesprekken. De Bourgondische geschiedenis van de stad dringt bij een bezoek helemaal tot je door, waarna je ook nog een kijk krijgt op het Mechelen van de toekomst in tijdelijke exposities. Zet je mondmasker op en ga op ontdekking in dit museum. Alle informatie lees je hier.
De Bourgondische geschiedenis van de stad omzetten in de praktijk kan perfect met het prikkelpakket. Hiermee ontdek je heel wat Mechelse smaken. Denk maar aan het stadsbier, chocolade, koekjes, kaas … De proeverijen combineer je met een wandeling met enkele fijne stops om Mechelen nog beter te leren kennen. Alle informatie rond het prikkelpakket vind je op de website van Visit Mechelen.
Uit eten in Mechelen
Op restaurant gaan is een hele andere beleving geworden dan voor corona. Met een mondmasker tot aan je tafel, tot je kan genieten van de beste keukens van de stad. Naast De Vleeshalle zijn er in Mechelen heel wat plekken waar je uit eten kan en je zelf niet achter de potten moet kruipen.
Wij zelf gingen eten bij De Fortuyne, één van de 5 Mechelse restaurants die vermeld werden in de Gault&Millau Gids 2020. De recensies online beloofden ons dan ook een culinair orgasme, wat in realiteit iets minder uitviel. Misschien lagen onze verwachtingen dan ook te hoog?
Het restaurant wijzigt elke 8 weken de kaart. Het kan dus zijn dat het huidige menu me beter zou liggen, maar op zich was ik niet heel verrast. Het interieur van De Fortuyne had me meer te pakken dan het eten. We gingen voor de Chef’s Choice menu (5 gangen), waar ze zeker ook open stonden voor een aanpassing, aangezien mijn reisbuddy vegetarisch was en de menu draait rond foodsharing.
De ruwe stadsgeschiedenis van Mechelen
Eén van de donkere bladzijden van de Belgische geschiedenis vind je bij Kazerne Dossin, aan de stadsrand van Mechelen. Op deze imposante plaats krijg je een duidelijke blik op de schending van de mensenrechten van vroeger en nu. Je staat oog in oog met verhalen en foto’s van mensen uit de jaren ’40. Verhalen van discriminatie en later ook de deportatie van duizenden Joden en Roma.
Het is een museum maar tegelijk ook een memoriaal. Bijna 30.000 mensen werden tussen 1942 en 1944 vanuit Kazene Dossin gedeporteerd naar vernietigingscentra Auschwitz-Birkenau in Polen.
In de permanente expositie bekijk en luister je naar de verhalen van de verschrikkelijke gebeurtenissen op deze plek. De grootse portrettenmuur met foto’s van alle gedeporteerden brengt je langs alle verdiepen in het museum. De tijdelijke expositie tijdens mijn bezoek toonde de verschikkelijke realiteit van het leven in het kamp Auschwitz-Birkenau, waar ikzelf enkele jaren geleden een bezoek aan bracht. Net als het Poolse kamp is ook dit museumbezoek een dat even blijft naknagen.
De Mechelse liefde voor bier
Net zoals alle andere Belgen hebben de Mechelaars ook een hart voor het drinkend goud, of zeg maar mout. Bij een weekend in Mechelen bezoek je dus ook best stadsbrouwerij Het Anker.
Het Anker bestaat al meer dan 100 jaar en brouwt bieren als Gouden Carolus, Maneblusser … Sinds kort ook zelfs een whiskey-infused bier, opgepast, de kater ligt om de hoek. Tijdens het brouwerijbezoek leer je alles over de ingrediënten van de bieren en krijg je ook een kijk op het brouwproces.
Na de rondleiding wordt er uiteraard geproefd en kan je zelfs je weekend in Mechelen afluiten in de brasserie van Het Anker. Het stoofvlees met Gouden Carolus is in ieder geval een aanrader!
Deze blogpost is een samenwerking met Visit Mechelen, zij zorgden voor de organisatie en uitwerking van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!