Sinds vorig jaar probeer ik om jullie ook inspiratie te geven voor een weekendje weg, of een shorttrip dicht bij huis. Zo toonde ik jullie al enkele plekjes in Vlaanderen en Nederland. Gek genoeg was het er nog nooit van gekomen om te schrijven over een bestemming in het Franstalige deel van ons land; Wallonië. Toen de toeristische dienst van Wallonië me uitnodigde om Mons te verkennen, was ik meteen enthousiast. In deze blogpost neem ik je mee naar Mons en vertel ik je wat je kan ontdekken in deze stad. Nog nooit van Mons gehoord? Dat kan, want ze durven de stad ook wel eens Bergen noemen. Om verwarring te vermijden met het Noorse Bergen, heb ik het in deze blogpost enkel over Mons en gebruik ik niet de Vlaamse vertaling van de stadsnaam.
Mons?
Mons is een Waalse stad in België en meteen ook de provinciehoofdstad van Henegouwen. Met ongeveer 100.000 inwoners is de stad de 4e grootste van ons Franstalig landsdeel.
Mons ligt zo’n 50 kilometer ten zuiden van Brussel en heeft een goede snelwegverbinding. Uiteraard is de stad ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.
Zo reis je met de trein vanuit Brussel op een kleine 50 minuten naar Mons. Je reis plan je hier. Het station (wat momenteel nog verder afgewerkt wordt) ligt dicht bij de binnenstad. Zo sta je in minder dan 10 minuten, al wandelend, in het hart van Mons. De stad ligt op een heuvelachtig terrein, vandaar de Vlaamse benaming van de stad.

Waar overnachten in Mons?
Tijdens mijn trip verbleef ik voor één nacht in het Dream hotel. En of ik gedroomd heb. In een oud, maar volledig designed klooster, sliep ik op een gang met allemaal themakamers, terwijl mijn kamer vol stond met ‘Manneken Pis’. Tientallen foto’s op de muur achter mijn bed, gordijnen met ‘Manneken Pis’ in tricolore kleuren …
Het was een ervaring om in dit hotel te slapen. De kamer was niet heel groot, maar de grote (oude) kloosterramen zorgden wel voor veel licht en gaven op die manier wel een gevoel van ruimte.
Wil jij ook op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Mons? Check dan zeker even bij Airbnb of selecteer een hostel/hotel op Booking.com.
Het hoogste punt van Mons
Zoals ik je net vertelde, werd Mons gebouwd op een heuvelachtig gebied. Op het hoogste punt van de stad, vind je het belfort van Mons. Deze toren staat sinds 1999 op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Het belfort van Mons is het enige in barokstijldat nog bestaat. De toren werd gebouwd in de 17e eeuw en werd zowat het symbool van de stad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Het belfort had vroeger het doel om belangrijke zaken mee te delen aan het volk. Zo luidden de klokken bij zonsopgang, opening van de stadspoorten, avondklok en bij het begin en eind van de werk- en rusttijden. Er werd ook alarm geslagen vanuit de toren wanneer er een brand opgemerkt werd. Het belfort was een van de belangrijkste onderdelen van het dagelijkse leven.
Aan de binnenkant van de bijna 460.000 stenen dat het belfort telt, klim je naar boven met een wenteltrap, die hoe meer naar boven steeds smaller wordt. Zo is het een hele beleving om het belfort tot bovenaan te beklimmen. Je zal dan uiteraard wel de 365 treden moeten trotseren en je hoogtevrees even vergeten op een hoogte van bijna 90 meter. Zo kan je de klokken van het belfort ontdekken terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op de stad.

De geschiedenis van Mons herbeleven
Wanneer wij met een vraag zitten of nood hebben aan informatie, openen we onze browser en hebben we meestal het antwoord binnen enkele ogenblikken. Maar vroeger, zonder Google of eender welke andere zoekmachine, was dit een hele opdracht.
In Mons vind je de voorloper van Google. Het Mundaneum herbergt als enige plek ter wereld een heel archiefcentrum vol informatie dat opgestart werd aan het begin van de twintigste eeuw. Het verzamelen, indelen en opzoeken van alle kennis ter wereld met wereldvrede als doel.
Vandaag de dag maakt het Mundaneum de link tussen historisch erfgoed en digitale innovatie. Een boeiend bezoek dat je meteen doet beseffen hoe gek het eigenlijk wel is dat we de informatie die we nodig hebben zomaar online terug kunnen vinden binnen enkele seconden, terwijl het enkele jaren geleden helemaal niet zo makkelijk was.

Bij het Maison Losseau, vlakbij de Grote Markt, gaat er heel wat schuil achter de neoklassieke en sobere gevel. Achter de deuren, die aangekleed werden met bloemen duik je in de wereld van de Art Nouveau.
Volgens archeologen werd het huis gebouwd in de 18e eeuw. Terwijl het pas aan het begin van de twintigste eeuw gerenoveerd werd door de toenmalige eigenaar. Het huis kreeg centrale verwarming (werkend op steenkool), elektriciteit, een lift … Tijdens de renovatie, die meer dan 10 jaar in beslag nam, kwamen heel wat kunstvormen tot stand, die je de dag van vandaag nog kan bezichtigen.
Sinds 2015 is het huis opnieuw opengesteld voor het grote publiek. Om het parket niet te beschadigen, moeten bezoekers een soort van pantoffeltjes over hun eigen schoenen trekken, zodat het huis in de huidige staat blijft.

De zoete zonde
In de kleine, gezellige winkelstraatjes van Mons krijg je meteen zin om te gaan shoppen. In het hart van Mons vind je heel wat verrassende winkeltjes waar je je volledig kan laten gaan.
Zo dook ik samen met Tara van Justetara tussen de kleren bij Maeri, een conceptstore met scandinavische kleding. Ik liet de ‘Jani’ in mezelf naar boven komen en begon een fashion/lifestyleblogster te restylen. Leverde wel hilarische momenten op. Het werd meteen duidelijk dat ik sowieso beter ben in travel dan fashion.

Leuke spulletjes voor het interieur koop je dan weer bij Laviemoderne, een designstore, waar ik verliefd werd op de spullen.
Geen energie meer na het shoppen?! Tijd voor een suikerboost. Deze krijg je zonder twijfel bij Mel Oh Cake, waar je de lekkerste zoetigheden van Mons proeft. Het kleine winkeltje is best populair, dus als je beneden geen plekje meer vindt, kan je best eens gaan kijken op de bovenverdieping, waar het ook gezellig zitten is.

Culinair tafelen in Mons
De laatste jaren kan ik er meer en meer van genieten om écht te genieten van ‘het op restaurant gaan’. Smaken volledig tot jou laten komen en nieuwe gerechten uitproberen. Ik had het geluk dat de mensen van Toerisme Wallonië en Visit Mons een geweldig restaurant hadden uitgekozen, waar we een ontzettend lekker menu voorgeschoteld kregen en we de hele avond zijn blijven plakken.
L’envers verraste ons met een menu om duimen en vingers van af te likken. Met een heerlijke wijn en de meest verfijnde gerechten was het een avond lang genieten.
Mons, de kunststad van Wallonië
In 2015 werd Mons een van de bekendste steden van ons Franstalig landsgedeelte door bekroond te worden tot Culturele Hoofdstad van Europa. Bijna 5 jaar later staat de stad nog steeds bekend om haar kunststatus.

Sinds september 2018, kan je opnieuw kunst spotten door de hele stad. Nog tot juni 2019 doet Mons een serieuze inspanning om kunst naar de mens te brengen. Het is dus zeker de moeite om de werken te gaan spotten terwijl je door de stad loopt.

L’art habite la ville is een kunstproject dat georganiseerd wordt door de ‘Fondation Mons 2025’. Terwijl je door de verschillende wijken van Mons loopt, spot je de bijzonderste kunstvormen. Mijn favoriet is zonder twijfel het werk van Arne Quinze.

Mons voor foodies
Wat is er beter voor een apero, dan een goed fris biertje met een heerlijk stukje kaas er bij? Tijdens mijn trip naar Mons werden we verwelkomd in de Bierkelder van L’ode à la Biere, waar we de smaken van het lekker biertje konden combineren met de kazen van Jacquy Cange, die in de streek gemaakt worden.
Ga er zeker eens langs tijdens je bezoek aan Mons. Zo steun je de lokale ondernemers en kan je proeven van echte en eerlijke streekproducten.
Leuk lunchen kan dan weer bij Mémé Tartine! Hier krijgen de traditionele boterhammen dan weer een complete make-over, zodat ze helemaal Instagramwaardig worden. Een plekje dat je niet mag missen tijdens een weekendje in Mons.

Deze trip is een samenwerking met Wallonië België toerisme & Visit Mons, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
2 comments
Comments are closed.