Na m’n trip naar Tel Aviv boekte ik vrij snel een nieuwe reis. Deze keer geen bestemming waar er een garantie is op een winterzonnetje. Sinds de start van Reistebrij kreeg ik een voorliefde voor de Scandinavische landen. Denk maar aan Denemarken, Zweden … Een land dat ik tot nu nog niet kon aanvinken op m’n lijstje was Noorwegen, gelukkig besliste ik eindelijk de stap te zetten en me volledig onder te dompelen in het Noorse Leven. Je leest er alles over in deze blogpost. Ha det gøy!
Oslo?
Opvallend genoeg gingen nog niet veel andere Vlaamse reisbloggers of vrienden van mij naar Oslo. De stad is duidelijk niet het Barcelona van het noorden. Een stedentrip naar de Noorse hoofdstad blijft vrij uniek. Oslo ligt in het zuidoosten van Noorwegen, waar toeristen de weg nog niet helemaal naar toe hebben gevonden. Omdat de Oslo te duur is? Kan kloppen. Omdat Oslo weinig te bieden heeft? Zeker niet.
Oslo blijkt één van de snelst groeiende steden van Europa te zijn en bruist van energie. Zowel op vlak van nieuwe buurten, food, kunst en mode. De stad verandert dagelijks en blijft een goede combo tussen de eigentijdse zaken en geschiedenis.
Je voelt verbondenheid met de natuur, doordat Oslo tussen de Oslofjord en beboste heuvels ligt. De stad haalde in 2019 zelfs nog de titel van Europese Groene Hoofdstad binnen door de bestrijding van vervuiling en het behoud van natuur. Doordat alles in het centrum vlakbij ligt en er een goed systeem is van het openbaar vervoer, wordt de auto overbodig. Oslo werkt actief aan het zijn van een sustainable bestemming.
Je trip plannen naar Oslo
Volgens mij kan je zonder twijfel enkele weken door Noorwegen trekken. Het land heeft heel wat te bieden op vlak van cultuur, geschiedenis, natuur … en zal daarom niet snel vervelen. Zelf beperkte ik mijn trip naar Oslo tot een verlengd weekend van een dag of 4, van vrijdag tot maandag. Op zich zeker en vast genoeg tijd om Oslo te leren kennen en een eerste indruk te krijgen van een land als Noorwegen.
Je kan Oslo het hele jaar door bezoeken. Zelf ging ik in februari en vond ik het minder koud dan verwacht. Met temperaturen tot zo’n 7 graden overdag kwam de temperatuur gevoelig dicht bij de onze in België. Wil je toch Oslo verkennen in een iets aangenamere temperatuur? Dan reis je best af naar Noorwegen van mei tem september. In die periode valt er het minste neerslag en klimmen de temperaturen naar zo’n 20 graden. Veel warmer dan dat wordt het in Noorwegen niet echt.
Hoe geraak je goedkoop in Oslo?
Vanop Brussels Airport vlieg je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Oslo. Denk maar aan Brussels Airlines of SAS. Wanneer je goed uitkijkt kan je met deze maatschappijen vliegen aan prijzen die in de buurt komen van de bekende lowcost-airlines met het blauw-gele logo. Zelf reisde ik voor het eerst met SAS naar Scandinavië en was ik ontzettend tevreden over de vluchttijden, service bij en na boeking en de vlucht zelf. De heen- en terugvlucht kostten me zo’n 140 euro, wat zeker z’n geld waard was aangezien het vertrek in de ochtend was en de terugkomst ‘s avonds. Zo kan je de tijd op die dagen ook nog goed benutten op je bestemming. Met Brussels Airlines zijn de vluchten goedkoper, maar de vluchttijden minder ideaal.
Oslo centrum ligt op zo’n 50 kilometer van de luchthaven. Vanop Oslo Gardermoen zijn er verschillende manieren om naar de stad te reizen. Het meest handige vind ik persoonlijk de trein, al heb je hier ook verschillende opties. je kan de Flytoget Airport Express trein nemen, deze vertrekt elke 10 of 20 minuten en brengt je in 20 minuten naar de stad voor 199 Noorse kronen (zo’n 20 euro). Met VY, de standaardtrein reis je in 25 minuten naar de stad voor bijna de helft van de prijs. Tickets koop je online of op de luchthaven. Meer informatie vind je hier.
Is Oslo duur?
In Oslo betaal je met Noorse kronen. 1 euro is ongeveer 10 kronen. Handig dus om te weten wanneer je iets moet betalen. Gewoon je bedrag gedeeld door 10. Op voorhand geld afhalen is niet echt nodig. Je kan in Oslo bijna overal met de kaart betalen. Hou er wel rekening mee dat je per transactie een kleine wisselkost betaalt. Ook wanneer je daar aan een automaat geld afhaalt. Geld afhalen met een kredietkaart is zeker af te raden. Je informeert hierrond best eens bij jouw bank.
Al bij al vond ik Oslo meevallen qua prijzen. Terwijl ik van vele mensen hoorde dat de prijzen algemeen vrij duur waren, vond ik het leven in Tel Aviv veel duurder dan in Oslo. Uiteraard betaal je wel veel wanneer het aan komt op rookwaren en/of alcohol. Verder vond ik het openbaar vervoer zelfs enorm goed meevallen van prijs. Zo koop je een dagpas voor 11 euro (24u geldig) die je gebruikt voor de boot, tram en bus om de stad te verkennen.
Waar overnachten in Oslo?
Op vakantie slaap heb ik graag een combinatie van verschillende overnachtingsmogelijkheden. Soms deel ik m’n kamer met anderen door te slapen in een dorm, waat vaak heel voordelig is voor je budget. Soms is het ook fijn om meer privacy te hebben in een hotelkamer of door een Airbnb te boeken. Deze trip combineerde ik alles een beetje door bij locals te slapen in m’n eigen kamer.
Ik boekte deze keer via misterb&b, een boekingswebsite dat vrij gelijkaardig is aan Airbnb, maar waar waar je een LGBT-host hebt of slaapt op een LGBT-vriendelijke plek. Met misterb&b slaap je zo in duizenden kamers op een locatie waar je gewoon jezelf kan en mag zijn.
Zelf logeerde ik in Oslo bij Christopher en Stian, jonge dertigers met een prachtig appartement in hartje Oslo. Ik had m’n eigen kamer, maar deelde wel de bad- en woonkamer met hen. Als hosts zijn ze quasi perfect. Ze waren in voor een praatje, deelden hun tips, zetten verse koffie en deelden hun veggie shakshuka. Het appartement was qua interieur ook helemaal mijn ding. Ik heb echt enorm genoten van m’n verblijf en dit aan een spotprijs van minder dan 50 euro per nacht. Momenteel is hun kamer enkel nog te boeken via Airbnb, maar zonder twijfel met dezelfde gastvrijheid. Alle info vind je hier.
De 7 highlights van Oslo
Er vallen ook in Oslo enkele plekken te vinden waar toeristen hun hart kunnen ophalen. Zo heb je aan het centraal station al een standbeeld van een tijger, wat een cadeau was aan de stad voor het 1000-jarig bestaan in 2000. Het standbeeld werd een tijger, doordat de Oslo ook wel eens Tigerstaden (‘tijgerstad’) genoemd wordt.
Een straat die je zeker doorgewandeld moet hebben tijdens een bezoek aan Oslo is de Karl Johans gate. Een grote en lange straat die van het centraal station naar het koninklijk paleis loopt. In de straat wandel je langs het parlement, het nationaal theater …

Loop je richting het water? Stop dan even bij het stadhuis, wat zeker de moeite is om even te bekijken. Nadien loop je verder door op Aker Brygge, een bijzondere wandelpier waar je shopt, eet, drinkt …
Ontspannend architectuur spotten in Oslo
‘Kom van dat dak af’ zal je niet vaak horen in Oslo. Net als in de Noorse natuur mag je sinds 2008 ook vrij rondlopen op het dak van het operahuis in Oslo. Het gebouw staat centraal in de stad en is het tegenovergestelde van de ‘niet aanraken’ bordjes die je overal ter wereld ziet. Het operahuis staat open voor iedereen. Je loopt langs de zijkanten het dak op, waar je je begeeft boven 3 verschillende podia, de plek waar meer dan 600 opera- en balletprofessionals hun thuis hebben. Vanop het marmeren dak heb je een panoramisch zicht op de stad. Heerlijk om even te zitten en rondom te kijken op een zonnige dag of wanneer het avond wordt.
Exclusief genieten van het uitzicht op het operahuis kan vanuit een saunaboot bij KOK. Niet het meest goedkope wat je kan vinden in Oslo qua activiteit, maar het uitzicht en de combinatie met wellness zit alvast goed. Afkoelen kan door van de boot in het ijskoude water te springen. Romantisch als koppel en/of plezier gegarandeerd met een groepje vrienden.
De verschillen in architectuur maakt van Oslo een afwisselende stad. Een plek waar je de zon moet zien opkomen bij een besneeuwd landschap is Stovnertårnet. Een uitkijktoren over de Noorse natuur, waar je vanuit de stad makkelijk raakt met de metro. Zelf ben ik helaas niet op deze plek geraakt, maar bij m’n volgend bezoek staat dit zeker bovenaan m’n lijstje.
Terug in de Noorse geschiedenis
Ja, ook in 2020 valt er nog heel wat terug te kijken naar het verleden in Oslo. Er zijn heel wat opties om te ervaren hoe het leven in Noorwegen er vroeger aan toe ging. Zo krijg je bij Akershus Fortress meteen een flashback naar vroeger door het fort en de bouwstijl van de gebouwen op het terrein.
Aan de andere kant van de stad kan je naar het Bokrijk van Oslo gaan en loop je bijna letterlijk door de geschiedenis in het Norsk Folkemuseum. Hoe de Vikingen dan weer leefden beleef je in het Viking Ship Museum, volledig binnen te bezichtigen, dus ideaal bij een regenachtige dag. Beide musea liggen aan de rand van de stad, maar zijn handig te bereiken met het openbaar vervoer.
Nog een aanrader is om de ferryboot B1 te nemen bij Rådhusbrygge 1 (City Hall Pier 1). Deze boot vaart je langs de Oslo Fjorden. Je kan overal afstappen om het eiland te verkennen. Let er wel op dat je de laatste boot haalt wanneer je een eilandje verkent.
Kunst en natuur, de perfecte combo in Oslo
Nooit gedacht dat je in de natuur kunst zou kunnen spotten, in welk opzicht dan ook. Oslo heeft 2 parken aan de stadsrand waar je de mogelijkheid hebt om kunst te bezichtigen wanneer muffe musea je niets meer zeggen.
In het noordwesten van de stad ligt het Vigeland Sculpture park. Hier bezichtig je meer dan 200 standbeelden in de buitenlucht. Je bezoekt het park gratis en kan de standbeelden 24/7 bezoeken, wat de indrukken die je kan hebben bij de beelden toch kan laten verschillen wanneer het donkerder wordt. Het park trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen toeristen aan, gelukkig is het park groot genoeg voor zo’n massa volk.
Aan de andere kant van de stad vind je dan weer Ekebergparken Sculpture Park, een park vol kunstwerken in alle vormen en maten. Ook dit park bezoek je volledig gratis en is de moeite waard. Je krijgt niet enkel de kunstwerken te zien, maar hebt van daaruit ook een mooi uitzicht op de stad, aangezien het park hoog ligt.
Naast de parken met standbeelden en andere kunst vind je ook nog, vooral langs het water van de Akerselva nog fijne streetart, waar je als het meezit ook nog een vintage marktje kan bezoeken op zondag bij Ingens gate.
4 x eten en koffie in Oslo
Foodmarkets, je vindt ze overal ter wereld terug en zelfs in Oslo hebben ze er 3! In het oudste deel van het centraal station vind je de Østbanehallen, waar je op restaurant gaat, of iets afhaalt bij een foodkraampje. Dit allemaal in het hart van de stad.
Jongeren en foodies trekken vooral naar Oslo Streetfood, waar je iets losser en alternatiever geniet van streetfood van overal ter wereld. Een ander alternatief zijn ook de Mathallen waar eten, drinken en fijn gezelschap de norm zijn.
Aangezien Oslo de stad van de kaffe is en ze allemaal verzot zijn op koffie, vind je in de stad tientallen koffiebars terug. De koffie betaal je in ieder geval wel ferm door, maar is het waard. Mijn favoriete koffiespot was bij Anne på landet, waar je in een typisch rood, Noors huisje van een koffie nipt naast de watervallen. Charmant en het gevoel dat je bij een Noorse tante op bezoek bent.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!