De Boekenbeurs ligt al even achter ons, maar tijdens de wintermaanden wordt er sowieso heel wat afgelezen aan de haard. Het hoeft niet altijd een roman, thriller of een fictieverhaal te zijn. Deze week ging ik praten met Toni De Coninck, een schrijver van een gloednieuw boek. In de 10e Reistebrijpodcast hoor je zijn verhaal.
Toni De Coninck

Toni De Coninck is schrijver, journalist en hoofdredacteur van het online reis- en foodmagazine June. Hij houdt van alles wat het leven aangenaam maakt, maar voornamelijk van reizen en gastronomie. Zijn carrière is op zijn minst merkwaardig te noemen. Hij schreef langer dan 25 jaar lifestyleartikels voor verschillende printmedia. In 2015 besloot Toni na het werken voor UIT- en VAB-magazine zijn eigen online magazine te starten.
Toni neemt foto’s en combineert de beelden met prachtige verhalen. Hij is een storyteller pur sang. De voorbije maanden werkte hij aan zijn eigen boek, waar hij voor het eerst beeld en tekst naar eigen hand kon creëren en combineren. Bistro Belge is zijn nieuwste creatie, waar hij met heel wat liefde en passie over praat in de podcast.
Bistro Belge
In België zijn er tientallen restaurants te vinden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Vaak zijn ze onbekend, wat jammer is, want het zijn stuk voor stuk plekken om te koesteren. Als getuigen van het verleden, in een decor wat de voorbije decennia amper veranderde en omdat je het beste eet uit grootmoeders traditionele keuken.
In Bistro Belge neemt Toni je mee naar 36 restaurants, verspreid over het hele land. Hij toont je hoe eerlijk, puur, hartig en hartelijk onze Belgische restaurants zijn, door op zijn eigen wijze aan storytelling te doen. Hij schreef niet alleen de teksten, maar zorgde ook zelf voor de fotografie van het boek.
Toni neemt je mee langs restaurant van West-Vlaanderen tot Limburg, naar Brussel en Wallonië. Hij leerde over de geschiedenis van plekken en families. Het boek zal je verwonderen door de manier waarop het geschreven is en in beeld gebracht wordt. Toni schreef een ode aan het Belgische gastronomische erfgoed en laat je kennis maken met traditionele en bijzondere gerechten als mosselen-friet, koningsballen …

Bistro Belge wordt uitgegeven door Luster, is een boek met 272 smakelijke pagina’s, geschreven in het Nederlands en Engels, met Nederlandstalige cover. De kostprijs van het boek is 25 euro, de perfecte prijs dus voor een cadeau onder de kerstboom. Je vindt Bistro Belge in de boekhandel of bestelt het online bij Bol.com, Fnac …
June
Naast zijn eigen boeken schrijft Toni ook voor ‘June.‘, het online magazine waar hij de focus legt op toerisme, beleving en gastronomie. ‘June.’ is geen blog, want de focus ligt op het verhaal en niet op de persoon die het verhaal vorm geeft. Op ‘June.’ vind je columns, interviews, recensies en reportages.
Met een flinke dosis aan online content – 7 nieuwe posts per week – brengt Toni met zijn team het beste naar boven. Hij ziet June zelf als een kweekvijver voor jong talent. Zo laat hij heel wat jongeren proeven van het schrijven voor een online magazine en geeft hij hen heel wat vrijheid tijdens hun stage bij het magazine.
Vanaf 2020 start ook June. met het maken van podcasts. In 2 afleveringen per maand krijg je een toeristische podcast en ééntje waar Toni praat met chefs.
Beluister hieronder de nieuwe aflevering van de Reistebrijpodcast.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!