Sinds vorig jaar probeer ik om met Reistebrij meer plekken dichtbij huis te bezoeken om nieuwe dingen te ontdekken, zonder daarvoor heel wat uren onderweg te zijn. Je hoeft echt niet ver te gaan, om op prachtige plekken te komen. In deze blogpost neem ik je mee naar Rotterdam, een van de grootste steden in Nederland. De stad die vaak nog uit de boot valt bij toeristen die liever naar Amsterdam trekken. Het is de perfecte moment om naar Rotterdam te trekken, nu je er nog niet de grote stromen toeristen hebt. In deze blogpost vertel ik je alles over mijn favoriete plekken en wat je echt niet mag missen tijdens een citytrip naar Rotterdam.
Rotterdam?
Rotterdam is een havenstad in het westen van Nederland en ligt in de provincie Zuid-Holland. Na Amsterdam is Rotterdam de 2de grootste stad van Nederland. De stad ligt aan een van de rivieren die gevormd wordt door de Rijn en de Maas, wat bij Rotterdam de Nieuwe Maas vormt. De haven van Rotterdam is met een lengte van 40 kilometer, de grootste haven van Europa. Na enkele havens in China en Singapore, heeft Rotterdam de 5de grootste haven ter wereld.
De naam ‘Rotterdam’, is ontstaan in de 13e eeuw en komt van de Rotte-rivier. Na een Duits bombardement in 1940 werd de stad bijna volledig verwoest. Hierdoor is de stad volledig heropgebouwd en staat Rotterdam nu ook bekend om zijn vernieuwende architectuur.

Op een half uur naar Rotterdam
Met de wagen is het sowieso onhaalbaar om Rotterdam op een half uur te bereiken vanuit België. Wanneer je arriveert in Rotterdam, kan je meteen op zoek naar een parkeerplek, die absoluut niet goedkoop en meestal beperkt zijn in de binnenstad.
Stress vermijden? Ik dacht het wel. Met Thalys reis je vanuit Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal naar Rotterdam in geen tijd. Vanuit Brussel reis je 1u10, terwijl je vanuit Antwerpen slechts 32 minuten onderweg bent. Voor je neerploft in een van de geweldig zachte zetels, rij je het station Rotterdam-Centraal al binnen.
Uiteraard stap je niet zomaar op de Thalys. Tickets moet je op voorhand reserveren en zijn misschien niet zo goedkoop als je hoopt. Natuurlijk ben je snel in de stad, moet je geen parkeergeld betalen en ben je zeker van een zitplaats tijdens je reis.
Bij het boeken van de tickets kan je kiezen uit verschillende categorieën;
- Standard: de goedkoopste optie (prijzen vanaf 29 euro voor traject Ant-Rot). Je krijgt hierbij Wifi, stopcontact en 2 bagagestukken.
- Comfort: hier betaal je iets meer (prijzen vanaf 45 euro voor traject Ant-Rot), maar krijg je bovenop het bovenstaande ook nog een comfortabele stoel.
- Premium: de duurste, maar meest aangename manier om te reizen met Thalys (prijzen vanaf 68 euro voor traject Ant-Rot). Hierbij krijg je ook een maaltijd, aangepast aan het moment van de dag en nog meer extra comfort, wat het reizen aangenamer maakt.

Ik mocht van Thalys de rit in Premium beleven en kan de formule echt aanraden. Ook wanneer ik een Thalys zou nemen naar Frankrijk of Duitsland, denk ik dat het de meerprijs voor je ticket echt wel waard is. Op een ontspannen manier ben je snel op je bestemming en kan je genieten van een drankje en een maaltijd. Je hoeft je tickets niet uit te printen, maar kan deze gewoon met de Thalysapp tonen wanneer je opstapt. Je krijgt ook live updates in de app wanneer je Thalys vertraagd zou zijn … Ik ben heel tevreden over de service die ik heb mogen ervaren bij Thalys. Meer informatie vind je op hun website.
(XL)-weekend in Rotterdam
Rotterdam ligt dichtbij. Dit zorgt er dus voor dat je de stad zeker meer dan één keer kan bezoeken. Zelf was ik er al heel vaak geweest voor het werk of een vrijgezellenweekend, maar nog nooit had ik de stad zo verkend als deze keer. Met een verlengd weekend van een dag of 3 heb je zeker al voldoende tijd om de stad te bezoeken, maar mocht je nog meer willen ontdekken, dan kan je gewoon een nieuwe trip plannen. Zelf bleef ik 4 nachten in Rotterdam, omdat ik een beetje het gevoel wou hebben dat ik in de stad woonde en alles rustig kon bezoeken.
Er zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten in Rotterdam. Op zoek naar een budget-overnachting? Zo kan je terecht in een van de hostels. Zelf overnachtte ik bij Sparks hostel. Hier slaap je vanaf 20 euro per nacht (in een dorm voor 12 personen). Leuk ingericht, mooie kamers en een verdomd goede regendouche. Je ontbijt kan bijgeboekt worden, maar uiteraard ontbijt je leuker in de stad zelf. De mensen achter de receptie zijn vriendelijk, een van de dames leende me zelfs haar OV-pasje. Top!
Het hart van Rotterdam
Een van de voorwaarden die ik mezelf altijd stel, is een centrale locatie om te overnachten in een stad. Het Sparks hostel ligt op loopafstand van het Centraal station en dus meteen in hartje Rotterdam. Het station werd volledig vernieuwd en ging open in 2014, om zo nog meer reizigers aan te kunnen op 1 dag. Het station is modern en zeker één van de eyecatchers van de stad.

Vlakbij het Centraal station staat het Groot Handelsgebouw, op het dak van dit immense gebouw kan je in de avond terecht voor een cocktail bij ondergaande zon in de Suicide Club.
In de buurt rond het Schouwburgplein vind je heel wat bars en restaurants. Maar aan de achterkant van de Pauluskerk (een plek waar opvang geboden wordt aan daklozen, drugsverslaafden en vluchtelingen), vind je een enorme waterval. Uiteraard geen echte, maar wel een prachtig staaltje streetart, dat je wel meer terug kan vinden in Rotterdam.

Naast streetart vind je in Rotterdam ook nog andere kunstvormen terug. Zo zijn er heel wat musea die je kan bezoeken. Het meest bekende museum is zonder twijfel de Kunsthal, die aan het museumpark ligt. Er is geen permanente opstelling. Tijdelijke tentoonstellingen wisselen elkaar hier af met verschillende thema’s. Je kan de kunsthal zeker meerdere keren bezoeken en je steeds opnieuw laten verrassen.
Even verderop vind je de Witte De Withstraat. De straat waar het leven bruist in de avond, maar ook het kloppend kunsthart van de stad. In een oud schoolgebouw heeft TENT haar onderkomen gevonden. TENT focust zich op de link tussen kunst en de actualiteit in de stad en werkt ook samen met het Witte de With Center for Contemporary Art. Beiden zijn samen te bezoeken met een combiticket.

Ontbijten in Rotterdam
Je dag beginnen met een stevig ontbijt? Of ontbijten op een bijzondere locatie? Ik vind het uitdagend om steeds weer leuke plekjes uit te zoeken om mijn dag te starten tijdens de belangrijkste maaltijd van de dag.
Het is prachtig lenteweer, de zon schijnt zacht. De ideale moment om buiten te ontbijten. En waarom op de grond blijven als je ook kan ontbijten vanuit de hoogte? Bij Op het Dak start je de dag letterlijk op een dak. Bovenop een kantoorgebouw ontbijt je met een geweldig uitzicht, tussen de planten en groenten die op de eerste en grootste dak-akker van Europa gekweekt worden.

Verder kan je nog ontbijten op heel wat leuke locaties in de stad. Bij Bertmans kan je zowat alles bestellen qua ontbijt. De lekkerste bowls eet je dan weer bij Lilith.

Op zoek naar rust aan de rand van Rotterdam
Rotterdam is niet heel erg druk. Maar soms kan het ook eens goed doen om volledig tot rust te komen tijdens een tripje. Aan de rand van Rotterdam ligt het Kralingse Bos, een stadspark waar je kan wandelen, sporten of neerzitten en genieten van het weer. Tussen de bossen ligt een immense vijver, die ze de Kralingse Plas noemen. De perfecte locatie om te een boek te lezen of te ontspannen tijdens een wandeling.
Aan het water van Rotterdam
Ook dichter bij de binnenstad, ben je snel bij het water. De Maas stroomt door Rotterdam, waar je langs beide kanten van de rivier heel wat kan beleven.
Je kan de Euromast bezoeken, maar dit vind ik het geld niet waard. 10 euro betalen voor een uitzicht over de stad is nogal overrated.
Wandelen langs de kades doet je helemaal ontspannen. Wil je de Maas oversteken? Dan kan je een van de bruggen overwandelen (de Erasmusbrug is de meest bekende) of je maakt gebruik van een watertaxi. Let wel op, de taxi moet je op voorhand reserveren, deze werken bijvoorbeeld niet zoals de lijnboten in Venetië.

Rotterdam, de hotspot voor foodies
Vlakbij de Maas vind je heel wat industriële loodsen, in een van die loodsen vind je de Fenix Food Factory, waar je ingrediënten kan aankopen, eet, drinkt of samen gezellig tafelt. Deze hallen zijn veel authentieker dan de bekende Markthallen. Het is er kleiner, gezelliger en de Fenix Food Factory heeft meer karakter.

Zin in zoet? Dan kan je terecht bij Jordy’s Bakery voor iets vers uit de bakkerij. Proeven van de typisch Nederlandse stroopwafels met vernieuwende smaken, doe je bij Stroop Rotterdam.

Op zoek naar een leuk plekje om te lunchen? Trek dan opnieuw een beetje de binnenstad in en ga even langs bij Backyard, het ideale plekje voor een vegetarische lunch!

Om ‘s avonds uit eten te gaan, heb je de keuze uit honderden restaurants. Het is leuk eten aan de kade van de Oude Haven. Waar je best niet heen gaat is The Commons, dit restaurant was het meest teleurstellende restaurant van al mijn trips tot nu toe. Ik kreeg zwartgeblakerde, smaakloze portobello’s, gevuld met spinazie. Daar zien ze me helaas niet meer terug. Gelukkig maakte mijn favoriete restaurant in Rotterdam dit dubbel en dik goed. De Marrokaanse keuken bij Bazar is om je vingers van af te likken. Je reserveert hier best, want zeker in het weekend is het op de koppen lopen bij Bazar.
Rotterdam-Noord
Voor veel mensen is Rotterdam dé stad van de moderne architectuur en alle toeristische highlights. Het noorden van Rotterdam is nog onbekend, omdat je hier een hele andere kant van de stad te zien krijgt. De oudste wijk van Rotterdam is zeker een bezoekje waard, want is momenteel aan het uitgroeien tot een van de hipste wijken van de stad.

Een van de blikvangers in de wijk is een oud treinstation wat niet meer in gebruik is (Hofplein) en waarvan de spoorlijn er nog steeds ligt en waaronder heel wat winkels, restaurants en leuke zaakjes te vinden zijn. Denk maar aan leuke koffiebars zoals Lokaal en Man Met Bril Koffie.

Het meest hippe plekje in het Noorden van Rotterdam ligt aan de rand van de binnenstad. De luchtsingel is een 390 meter lange loopbrug, die nog eens knalgeel geschilderd is. De loopbrug verbindt verschillende stukken van de stad met elkaar, waar je dus wandelt boven rijstroken, het treinspoor richting Rotterdam-Centraal. De Luchtsingel brengt je van de binnenstad naar Noord of andersom.

Een avondje cultuur in Rotterdam
Je kan een hele avond gaan drinken in een van de tientallen bars in Rotterdam, maar misschien is het ook wel eens leuk en vernieuwend om een theaterticket te boeken en zo te genieten van een toneel of musical.
Zelf boekte ik tickets voor ‘All Stars’ de musical (de Nederlandse versie van ‘Team Spirit’, vroeger bij ons op tv). Een musical waarvan ik geen enkele acteur (goed) kende en ook niet wist wat ik er van kon verwachten. Een typisch Nederlands verhaal en plot, maar wel leuk om eens te bekijken. Het was een fijne avond, voor geen geld.
In de week van je trip, kan je kijken op deze website. Hier kan je nog tickets met korting scoren voor de beschikbare voorstellingen in Rotterdam. Cultuur aan de helft van de prijs. Handig toch?!
Voor deze trip werkte ik samen met Thalys. Zij zorgden voor mijn treintickets, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
11 comments
Good Information, Thanks for sharing.
Hello, just wanted to tell you, I liked this blog post. It was practical.
Keep on posting!
Comments are closed.