2019 komt dichterbij. Het ideale moment om je travel bucketlist aan te vullen met enkele gloednieuwe, op het eerste zicht onbekende bestemmingen. Onlangs trok ik naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Misschien boek jij ook wel een trip naar Skopje nadat je deze blogpost gelezen hebt.

Skopje?
Ik geef het eerlijk toe, buiten het liedje ‘Skopje, Skopje di skop’ had ik nog nooit echt van Skopje gehoord. Zelfs onder mijn dichte vrienden vond ik niet meteen iemand die eerder in Noord-Macedonië of specifieker in Skopje geweest was. Blanco planning, mee op het vliegtuig en voor een paar dagen naar de Noord-Macedonische hoofdstad.
Skopje ligt in het noorden van het land aan de Vardarrivier. De stad ligt vlakbij de grens van Kosovo en is dan ook geschikt om te combineren wanneer je door de Balkanlanden reist. Met 500.000 inwoners is Skopje de grootste stad van het land.
Noord-Macedonië vraagt al sinds 2004 een toetreding tot de Europese Unie. Jammergenoeg blokkeerde Griekenland de kandidatuur doordat de naam van Noord-Macedonië (Het land heette Macedonië tot de naamswijziging in februari 2019) volgens hen toebehoort aan de Griekse regio Macedonië.
Je reis plannen naar Skopje
Je reist heel makkelijk naar Skopje vanuit België met Wizzair vanuit Charleroi. In net geen 3 uur vlieg je naar Skopje. Let er wel op wanneer je je dataroaming activeert, dat Noord-Macedonië voorlopig nog geen land is dat tot de Europese Unie behoort en dataroamen je bakken geld kost. Voor 1 MB (1 foto op Instagram bekijken) betaal je al snel zo’n 9 euro. Kosten vermijden? Koop op de luchthaven meteen een tijdelijke simkaart en spaar zo heel wat geld uit.
Vanuit de luchthaven van Skopje ben je snel in het stadscentrum met de bus of een taxi. De prijzen zijn hier niet opvallend hoog. Voor zo’n 20 euro rij je al met een taxi naar de stad. Uiteraard haal je best ergens geld af, aangezien ze in Noord-Macedonië met Denar betalen.
Overnachten in Skopje hoeft niet veel te kosten. Wanneer je op hotel wilt slapen kan je dit uiteraard aan gunstige prijzen boeken. Wanneer je alleen reist kan je in Skopje ook je kamer delen met anderen in een van de vele hostels. Het hostel waar ik verbleef tijdens mijn trip, was het Nordic Hostel. Een gloednieuw boutiquehostel met scandinavische vibes op een centrale ligging in de stad. Wanneer je in een dorm slaapt, breng je de nacht door in een van de N-Boxen. Ik kan je zeggen dat mijn eerste nachten in een capsule beter verliepen dan gedacht. In Japan zijn bijna alle dorms zo en slaap je in kleinere cocoons, terwijl je bij Nordic hostel heel ruime cocoons hebt. ‘s Ochtends kan je aan tafel schuiven voor het ontbijt en wanneer de avond valt, praat je na over de voorbije dag in de tuin. Gezelligheid much!

Skopje, wereld van de standbeelden
Skopje is de ideale stad voor een weekendje weg. Het stadscentrum is niet enorm groot en je kan alles perfect bezichtigen op 2 dagen tijd. Voor een mooi uitzicht over de stad, kan je het kasteel bezoeken, wat buiten het uitzicht enorm aan het aftakelen is en amper onderhouden wordt. In het stadscentrum, wat ten minste wel onderhouden wordt, vind je honderden standbeelden op de vele pleinen.

Je wandelt langs de rivier en wanneer je deze over steekt naar de oostelijke oever, kom je terecht in de Old Bazaar. Sinds de 12e eeuw is dit het centrum van handel en commercie in Skopje en ook een van de oudste en grootste marktplaatsen in de Balkan. De Bazaar werd zwaar beschadigd door de aardbevingen in 1555 en 1963, maar ook de beide Wereldoorlogen deden de Bazaar geen goed. Gelukkig werd deze volledig heropgebouwd. Je vindt er naast heel wat bars, restaurants, markten en winkels ook nog steeds verschillende actieve moskeeën en kerken. Zij vormen met de gebouwen van de musea van Noord-Macedonië en moderne kunst de kern van de Bazaar die sinds 2008 erkend is als beschermd, cultureel erfgoed.

De naam Agnes Gonxha Bojaxhiu zegt je vermoedelijk niet veel. Als ik Moeder Teresa zeg gaat er vermoedelijk wel al een belletje rinkelen. Wel, zij is de stichtster van de Missionarissen van Naastenliefde en won ook De Nobelprijs voor de Vrede. Ze zorgde voor de arme mensen in India en richtte meer dan 300 tehuizen op in meer dan 25 landen. Ze werd in 1910 geboren in Skopje, waar ze 18 jaar woonde. Na haar dood in 1997, werd ze in 2003 zalig verklaard en later in 2016 heilig.
In Skopje vind je dan ook een aantal monumenten ter nagedachtenis van Moeder Teresa, waaronder het in 2008 opgerichte Moeder Teresa Memorial House. Het huis is een moderne versie van het geboortehuis van Moeder Teresa waar je foto’s en bezittingen van haar kan bekijken. Een plek die toont wat een straffe vrouw zij geweest is.

Hiken door de Noord-Macedonische natuur
Met de bus of een huurauto sta je snel buiten de stad en kan je de natuur in de bergen gaan bewonderen. Ook in Noord-Macedonië vind je prachtige natuur terug, waar je volledig tot rust kan komen. Zeker een aanrader voor de hikers onder ons! Hierbij heb ik niet bepaald specifieke aanraders, ga gewoon op ontdekking en probeer mooiere plekken te vinden dan degene die ik bezocht heb. It’s a challenge!

Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
Comment
Comments are closed.