Het voorbije anderhalf jaar veranderde onze blik op het reizen helemaal. Toen we even niet meer mochten, stelden we meteen ook het reizen in vraag. Vliegen op korte afstanden, het gebruik van lokale producten … Duurzamer reizen dan vroeger is iets waar onze focus allemaal meer en meer op zou moeten liggen. In deze blogpost neem ik je mee naar Nijmegen, de Nederlandse stad die in 2018 verkozen werd tot European Green Capital.
Old city, young vibe
Met bijna 180.000 inwoners is Nijmegen één van de must-do steden in de provincie Gelderland en de 10e grootste stad van Nederland. De stad ligt vlakbij Arnhem en de Duitse grens.
De oudste stad van Nederland leeft. Nijmegen is dan ook de ideale stad voor een weekendje weg. Of je nu houdt van uit gaan, jezelf culinair laten verwennen, shoppen of een portie natuur? Je vindt het allemaal terug in Nijmegen.
Duurzaam naar Nijmegen
Met de wagen ben je best even onderweg naar Nijmegen. Met ongeveer 150 kilometer ben je toch al snel zo’n 2 uur onderweg vanuit Antwerpen. De meest ideale en sustainable manier voor een weekendje Nijmegen is dus met de trein, zo kan je nog je favoriete Netflix–reeks verder kijken of een boek lezen terwijl je rijdt naar de oudste stad van Nederland.
Een treinticket vanuit België boek je via B Europe en heb je al vanaf 22 euro (enkele rit). Je bent hiermee vanuit Antwerpen ook zo’n 2 uur onderweg met een overstap in Breda. Voor meer info of de dienstregeling kan je steeds terecht in de app van de NMBS of NS.
Sustainable overnachten in Nijmegen
Wanneer je treint naar Nijmegen, wandel je op 5 minuten van het station naar Guesthouse Vertoef, wat ook mijn slaapplek was tijdens de shorttrip naar Nijmegen. Het hotel streeft er naar om zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo laad je je smartphone op met de elektriciteit die afkomstig is van de zonnecollectoren op het dak en douche je jezelf met water dat verwarmd wordt door verwarmingsbuizen en een luchtwarmtepomp.
Guesthouse Vertoef wordt gepoetst met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen terwijl het bedlinnen en de handdoeken gereinigd worden in een wasserij waar zoveel als mogelijk water gespaard word. Wanneer je de voetjes onder tafel schuift voor het ontbijt eet je zoveel als mogelijk biologisch en lokaal. Zo komen de broodjes onderandere van ‘Brood op de plank’, een maatschappelijke onderneming.
Verder kan je bij Vertoef ook fietsen huren die gemaakt werden in een sociale werkplaats, zo krijgen oude fietsen meteen een nieuw leven. Je slaapt bij Vertoef vanaf 71 euro per nacht, afhankelijk van de periode en de grootte van de kamer die je selecteert. Alle info rond de kamers vind je hier.
© Reistebrij © Reistebrij © Guesthouse Vertoef
Duik de binnenstad in
Trek meteen na het inchecken de Nijmeegse binnenstad in. Je hebt geen nood aan een papieren wegwerpkaart van de stad, want door de hele binnenstad kan je een groene lijn volgen. Deze loopt langs alle culturele, historische en legendarische must-see’s. De lijn is zo’n 7 kilometer lang en neemt je mee langs alle plekken in Nijmegen. Met een startpunt hoef je geen rekening te houden, aangezien de lus je de hele stad toont en opnieuw op het startpunt brengt wanneer de wandeling er op zit. Meer informatie rond Walk of the town vind je hier.
In het stadscentrum krijg je meteen van alles op je bord. Je portie natuur haal je in het Kronenburgerpark, dat je waarschijnlijk kent van het bekende lied van Frank Boeijen. In het park vind je de Kruittoren, die nog een onderdeel is van de oude stadsmuur. Wanneer je de groene lijn blijft volgen, kom je niet enkel natuur tegen, maar ook street art. Zo vind je in Nijmegen heel wat leuke murals. Ga zeker op zoek naar de kleurrijke vogel, de imker of het gigantische hert.
De geschiedenis van Nijmegen
Naast het induiken van de binnenstad is een museumbezoek zeker ook aan te raden. Zo vind je in Nijmegen Bastei, het museum dat je het verhaal brengt van de stadsgeschiedenis op natuur- en cultureel vlak. Zo kom je er alles te weten over de Waal, en de fauna en flora van de Nijmeegse streek. Ook wanneer je met kinderen reist is het museum zeker haalbaar, aangezien Bastei verkozen werd tot kidsproof museum in 2021.
Aan de stadsrand kan je ontspannen aan het water bij het Rivierpark of op zoek gaan naar het gigantische Romeinse masker.
© Unsplash © Lonneke Snel
4 x sustainable shoppen in Nijmegen
Nijmegen is best wel een winkelstad te noemen. Zo vind je in de binnenstad tientallen winkels waar er voor iedereen wel iets te vinden is en vind je een hele mix aan lokale producten.
Tijdens mijn trip bezocht ik enkele winkels die toch wel in het oog sprongen. Een van mijn favorieten was Make My Day, een lifestylewinkel die opgesplitst werd tussen mannen, vrouwen en het atelier. De 3 shops liggen dan ook tegenover elkaar. Bij Make My Day Women vind je een grote collectie aan kleding en lifestylespullen. Terwijl vooral de interieur-artikelen mijn aandacht trokken. Bij Make My Day Men kon ik meer m’n hart ophalen met leuke kleding, vinyl …
Even verderop vind je Het duurzame Warenhuis. Hier vind je werkelijk alles wat duurzaam is, wat ergens logisch is als je de naam hoort. Op deze plek kan je zowel interieur-, keuken- en tuinspullen kopen als kleding of accessoires. Voor mezelf vond ik hier meteen al ontzettend leuke sokken. In Het Duurzame Warenhuis kan je zeker en vast heel wat tijd spenderen. En vergeet niet de gigantische monstera-plant even te bekijken wanneer je de zaak binnenwandelt.
Bij 512 Nijmegen vind je meteen 2 winkels in één. Wanneer je binnen loopt kom je terecht in een kledingwinkel voor vrouwen (minder mijn ding, excuus) waar Jettie haar eigen modemerk WAKKER verkoopt. Hier vind je dus duurzame kleding die geproduceerd wordt in beperkte oplage én handgemaakt wordt in Nederland.
Aan de linkerkant van 512 ging m’n hart wel sneller slaan. Bij Bleshyou kom je terecht in een kleine, maar bijzonder leuke plantenwinkel. Hier koop je planten met een verhaal én krijg je meteen ook de verzorgingstips mee. Terwijl het ene deel van de plantencollectie van bij de kweker komt, zal het andere deel van de planten al een eigen leven gehad hebben bij een vorige eigenaar. Zo krijgen planten die voor de ene misschien te groot of onhandig geworden zijn een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar.
Wanneer je je plant binnenbrengt (en deze niet morsdood/ziek is) kan je deze ruilen voor een nieuwe plant of een waardebon. Geen plantverspilling dus. Naast planten vind je er ook een hele collectie aan potten, hangers en andere plantspullen. Een plek waar ik als plantdad me thuis kon voelen.
6 x duurzaam drinken & tafelen in Nijmegen
Voor een vegan ontbijt, lunch of avondmaal kan je terecht bij Bhalu. Denk maar aan smoothiebowls, salades, toasts of burgers. Allemaal met een Aziatische toets. Naast het eten nog wat tijd over om tot rust te komen? Boek dan een sessie yoga in de ruimte onder het restaurant.
In de namiddag zin in een koffie of een high tea? Spring dan even binnen bij Tati, waar je geniet van vegan gebak en koffies met haver- of sojamelk. Uit goede bron heb ik vernomen dat de worteltaart blijkbaar een enorme aanrader is.
Wanneer het iets steviger mag zijn, ga je best langs bij Wally. Hier krijg je een kaart vol met burgers. Het rundsvlees is biologisch en lokaal, maar ook voor de vegetariër of veganist zijn hier verschillende opties van burgers met bieten of oesterzwammen. De Buns zijn huisgemaakt en worden geserveerd met side dishes.
Bhalu Bhalu Bhalu
Een unieke, culinaire plek in Nijmegen is zonder twijfel restaurant De Nieuwe Winkel, waar chef Emile met zijn team botanische gastronomie op je bord brengt. Ze experimenteren, koken voornamelijk met planten en brengen wat je dichtbij kan vinden op tafel. De groenten halen ze uit voedselbossen, natuurakkers … Wat de natuur te bieden heeft op een specifiek moment bepaalt wat je eet in De Nieuwe Winkel.
Het restaurant werd bekroond met een MICHELIN-ster en haalde daarnaast een groene ster binnen, waarmee slechts 8 restaurants in Nederland kunnen uitpakken. Hierdoor reserveer je best tijdig een tafeltje. De Nieuwe Winkel zit zo’n 5 maand op voorhand volboekt.
Na al dat eten nog zin om te genieten van een drankje in de stad? Ga dan drinken bij het kunsthuis Lux of het oudste café van de stad; In De blaauwe hand, waar je de Rooie Tieptop drinkt, lokaal gebrouwen bij stadsbrouwerij De Hemel in Nijmegen.
Deze trip is een samenwerking met Nederlands Bureau voor Toerisme & Visit Nijmegen, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!