2021 was tot op de dag van vandaag een bijzonder jaar. Waar ik er begin vorig jaar nog op uittrok (voor een pandemie m’n reisplanning kwam verstoren), zit ik nu nog even de kat uit de boom te kijken qua reizen buiten de Benelux. Misschien ben ik momenteel nog iets te afwachtend met hoop en plannen, maar toch kijk ik er ook alvast enorm naar uit om opnieuw op pad te gaan en te reizen naar nieuwe plekken. Al zal het voorlopig toch nog vrij dicht bij huis blijven, aangezien landen als Vietnam en Thailand voorlopig geen optie zijn.
En tot die tijd reizen we digitaal langs de leukste bestemmingen. Zo kreeg ik onlangs een boeket Nederlandse bloemen thuis geleverd en verkende ik voor jou de bloemenpracht van onze noorderburen vanuit m’n eigen zetel. Je leest er alles over in deze blogpost.

De bloemenpracht in Flevoland
De tulp is een synoniem van Nederland. De bekende bollenvelden trekken dan ook in de lente normaal gesproken miljoenen bezoekers die genieten van het kleurrijke schouwspel. Met meer dan 5000 hectare aan tulpenvelden, bloemenfestivals en bloemrijke activiteiten is Flevoland één van de meest spectaculaire regio’s om de Nederlandse bloemenindustrie te ontdekken.
Tijdens m’n vorige bezoek aan Flevoland, waar je hier alles over leest, ontdekte ik Nederlands jongste provincie en het grootste landaanwinningsproject ter wereld. De provincie werd officieel toegevoegd aan Nederland in 1986. Waar vroeger zee was vind je nu natuur, cultuur én heel wat bezienswaardigheden. Mijn laatste bezoek was in september, maar in de lente moet je ook echt eens een bezoek brengen aan de bloemenvelden, waar de kleurrijke bloemen uit de grond schieten op het land dat ooit de zeebodem van de zuiderzee was.

In de hele regio ontdek je de mooiste natuur, ideaal voor een fiets- of wandeltocht vanaf het weer veilig mag en kan natuurlijk. Hier maak je de mooie herinneringen om nooit meer te vergeten. Aanraders zijn onder meer ‘Tulpenroute Flevoland‘ en ‘Tulpenfestival Noordoostpolder‘. Tijdens deze routes die tussen de 10 en 90 kilometer lang zijn, pauzeer je normaal onderweg voor een heel aanbod aan activiteiten, al is dat dit jaar nog even anders. Alle info lees je op de website van het evenement. Wil je de bloemenvelden eens van bovenuit bekijken? Boek dan een helikopter- of ballonvlucht.
Ook zeker een bezoekje waard is het Tulpeneiland, wat zoals het zichzelf beschrijft een eiland is, in de vorm van een tulp. De gemeente Zeewolde heeft 150.000 tulpenbollen geplant, wat hierdoor een kelk oplevert die bijna zo groot is als een voetbalveld. Het eiland is verbonden aan het vasteland door een 200 meter lange dam.
Uiteraard valt er ook buiten de lente nog wat te beleven in Flevoland op bloemenvlak. Zo ontdek je op de Orchideeën Hoeve een tropische tuin waarin je exotische planten ontdekt in een op het Amazonegebied geïnspireerd regenwoud.
Vooruitkijken naar de lente van 2022
Buiten corona kijken ze in Flevoland enorm uit naar 2022. Niet enkel om de versoepelingen van de maatregelen, maar wel voor het indrukwekkende bloemenevenement ‘Floriade’ dat 10-jaarlijks georganiseerd wordt en uitnodigt tot een wandeling door de meest inspirerende tuinen en tropische kassen, langs architectionische wonderen en de modernste tuinbouw.
In 2022 verwelkomt de Nederlandse tuinbouwsector, samen met nationale en internationale partners je in Almere van 14 april tot en met 9 oktober. Zo ontdek je de groene oplossingen om steden leuker, leefbaarder en duurzamer te maken met als thema ‘Growing Green Cities’ op een terrein van 60 hectare groot. Ze pakken zelfs uit met een kabelbaan van 850 meter waarmee je over het showterrein zweeft in 5 minuten. Kortom, prachtige plannen voor een bezoek in 2022 aan een hopelijk covid-vrij Flevoland.

Naast het letterlijke hoogtepunt van de kabelbaan, wordt het ‘Bobbing Forest’ ook één van de must-sees op Floriade 2022. Na 5 jaar in de Rotterdamse Rijnhaven, wordt het drijvend bos verplaatst naar het Weerwater in Almere. Het kunstwerk bestaat uit 20 gerecycleerde zeeboeien uit de Noordzee, die gevuld werden met 20 Nederlandse iepenbomen. Het drijvend bos zorgt voor extra vergroening, CO2-compensatie en de vermindering van fijnstof. ‘Bobbing Forest’ zal te bekijken zijn vanuit de kabelbaan, een rondvaartboot en vanop het terras aan het Weerwater.
Bloemencorso’s, de Nederlandse trots
Je kan niet ontkennen dat onze noorderburen niet creatief zouden zijn. Ze maken de mooiste creaties met bloemen. Zo hebben ze de fijne traditie om een corso te maken. Dit is een stoet van praalwagens of boten die versierd zijn met bloemen, fruit, groenten en soms ook met mensen in klederdracht. De stoet trekt door de straten, begeleid door een fanfare of begeleidende muziek. De mooist versierde wagen/boot wint dan ook nog eens een prijs.

Jaarlijks vind je in Nederland zo’n 30 verschillende corso’s terug, verschillend in omvang en karakter. Sommige stoeten gaan zelfs ‘s avonds in het donker door, in een heel andere sfeer. Eén praalwagen kan tot 500.000 dahlia’s bevatten. De corso’s brengen dus niet alleen het volk samen om te kijken, maar ook vriendengroepen en gemeenschappen die maanden werken aan de opbouw van de praalwagens. Er zijn voor het hele land zo’n 75.000 vrijwilligers bezig aan alle corso’s, dit voor de meer dan 1,5 miljoen toeschouwers uit binnen- en buitenland. Eind 2021 maakt de Corso-cultuur kans op de UNESCO-lijst voor Cultureel Erfgoed.
Do’s en don’ts bij de bloemenvelden
Je leest het, Nederland is een prachtig land vol bloemen. Ga ze zeker bewonderen, maar wees voorzichtig. Je neemt niet enkel selfies bij bloemenvelden. Deze plekken zijn ook een belangrijke tak van de Nederlandse handel én de nationale trots. Ga er respectvol mee om.
Neem gerust foto’s met de bloemen, maar loop niet zomaar een bloemenveld in. Elk jaar lopen de kwekers honderdduizenden euro’s schade op door wandelaars tussen de bloemen. Je kan hierdoor de bloemen en bollen beschadigen of ziektes verspreiden onder de bloemen. Let er op dat deze terreinen meestal ook privéterrein zijn. Neem dus foto’s aan de rand van de tulpenvelden en pluk enkel bloemen in snijtuinen waar plukken is toegestaan.
Giet water bij de tulpen en krijg vodka
In het hart van de Nederlandse tulpenvelden stoken ze sinds 2015 bij Clusius Cradt Distillers een bijzondere drank. Na meer dan 300 jaar tulpen telen, hebben ze hun kennis rond tulpen gebruikt voor een uniek distillatieproces, waaruit een premium alcohol van wereldklasse ontstaan is uit tulpenbollen. Je ontdekt alles over de Pure en Premium Blend op hun website.
Weet dat voor de Pure zo’n 350 tulpenbollen per fes gebruikt worden, terwijl dit bij de Premium blend zo’n 40 bollen zijn. Qua prijs zit dit per fles op zo’n 295 (Pure) en 40 (Premium blend) euro.
De vodka is prima geschikt voor een moscow mule en heel wat andere cocktails. De recepten vind je hier.
Deze blogpost is een samenwerking met Visit Netherlands. Zij zorgden voor een online persreis én een mooi boeket bloemen. Bedankt!
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!