Lente! Af en toe kunnen we al eens genieten van een mooie lentedag met zonnig weer en aangename temperaturen. Nog net voor we overgestapt zijn naar het zomeruur, wou ik nog het laatste tripje maken van de voorbije winter. En ja, ik had geluk. Het weer viel enorm mee, hierdoor kon ik de eerste lentekriebels al voelen. In deze blogpost neem ik je mee naar een nieuwe, vaak nog onbekende stad in Polen. Ik bezocht Wroclaw, maar ook de regio errond en vertel je wat jij er allemaal kan ontdekken.
Wroclaw?
Eerst en vooral spreek je de naam van de stad uit als uitspreekt als ‘vrotswaf’. Wroclaw is een stad in het zuidwesten van Polen en ligt aan de Oderrivier. Wroclaw is de belangrijkste stad van Silezië en sinds 1999 ook de hoofdstad van Neder-Silezië. Met meer dan 650.000 inwoners is Wroclaw meteen de 4e stad van Polen, na Warschau, Krakau en Lodz. De stad werd in 2016 uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa en is intussen geliefd bij toeristen die Polen verkennen. Lonely Planet bekroonde de stad tot een must-visit bestemming, dus een tripje naar Wroclaw is zeker de moeite.

Je trip plannen naar Wroclaw
Als je enkel Wroclaw wil bezoeken, heb je genoeg tijd wanneer je hiervoor 2 volledige dagen voorziet. Zo kan je de stad op een rustig en eigen tempo verkennen. Wil je meer van Neder-Silezië ontdekken? Voorzie dan nog een dagje of 2 dagen extra.
Het weer is gelijkaardig aan het weer bij ons. In de winter kan het hier heel koud worden, voorzie dus genoeg warme kledij. Bij zomerweer kan de temperatuur snel oplopen. Ook in Polen zijn er warme zomers.
Je vliegt het makkelijkst en goedkoopst naar Wroclaw vanuit Charleroi met Ryanair. Vertrek je liever vanuit Eindhoven? Dan vlieg je naar Wroclaw aan gelijkaardige prijzen met Wizzair. Vluchten zijn er vanaf 20 euro heen en terug (zonder bagage). Vanuit Zaventem zijn er momenteel (nog) geen directe vluchten naar Wroclaw. Misschien komt dit er nog in de toekomst, maar dat lijkt voorlopig niet te gebeuren.
In Polen kan je niet betalen met de euro. De lokale munt is de Poolse Złoty. 1 euro is ongeveer 4,29 Złoty. Je kan euro’s omruilen bij een wisselkantoor of afhalen bij een geldautomaat. Let er wel op dat je dan automatisch per transactie ook een kleine wisselkost betaalt.
Waar overnachten in Wroclaw?
Er zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten in de stad. Op zoek naar een budget-overnachting? Dan kan je terecht in een van de hostels. Meer op zoek naar rust en een eigen plekje? Check dan zeker even bij Airbnb. Op zoek naar een hotel? Je kiest jouw hotel zo uit op Booking.com.
Tijdens mijn verblijf in Wroclaw sliep ik voor 3 nachten bij Ibis Wroclaw Centrum. Voor meer informatie over het hotel en de prijzen, kan je terecht op hun website.
Wroclaw, een stad met verhalen
Het oude stadscentrum van Wroclaw kan magisch genoemd worden. De rijhuizen rond het marktplein hebben allemaal verschillende kleuren en geven meteen heel wat sfeer aan het plein. Het centrale plein is opgedeeld in 4 verschillende stukken, zo heeft de stad meteen 4 verschillende stadspleinen. Wil je jezelf even uitdagen? Dan kan je op zoek gaan naar het valse raam. Op een van de gevels is een extra raam geschilderd, om het uitzicht nog mooier te maken. Probeer het raam gerust even te zoeken en laat me weten als je het gevonden hebt. De huisjes geven de oude binnenstad een bijzondere sfeer. Sommige gebouwen hebben zelfs een eigen verhaal.
Wroclaw voor hipsters
Wroclaw is een bijzondere stad. En hipsterwaardig ook nog. Naast koffie drinken bij Giazdo, kan je in de straten op zoek naar de leukste streetart. Zo vond ik er onder andere deze prachtige walvis. De toeristische dienst werkt momenteel nog aan een streetarttour om zo de leukste werken op te lijsten. Intussen kan je gewoon zelf op zoek naar streetart.

Wanneer de avond valt, kan je heel wat andere zaken ontdekken. Tijdens mijn bezoek in Warschau bezocht ik nog het neonverlichtingsmuseum, in Wroclaw vind je gewoon een straatje vol neon-verlichting.

Je kindertijd herbeleven in Wroclaw
Soms is het fijn om je kindertijd opnieuw te beleven, ook al reis je niet met kinderen. In Wroclaw vind je heel wat zaken die ook ontzettend leuk zijn om samen met kinderen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van miniatuurtreintjes spotten bij Kolejkowo?! Een magische beleving voor zowel kinderen als volwassenen. Meer dan 15 treintjes rijden door tal van landschappen en steden, zowel in dag als nacht en dit met meer dan 3000 figuurtjes in verschillende settings. Kinderen kunnen op zoektocht naar verschillende figuurtjes en zijn dus uren zoet. Als volwassene is het leuk om op zoek te gaan naar hilarische details.

Normaal heb ik het minder met het schrijven over en promoten van dierentuinen, omdat bij velen de dieren slecht opgevangen worden of in kleine hokken/kooien zitten. Gelukkig kon ik tijdens mijn bezoek aan Wroclaw Zoo met mijn eigen ogen zien dat de dieren hier enorm in de watten gelegd worden, in de grootste zoo van Polen. De dierentuin heeft als doel om meer te betekenen dan enkel de bezoekers animeren, ze willen hen ook bijleren en sensibiliseren. In de toekomst plant de zoo nog veel meer nieuwe gedeeltes, maar momenteel is het Africarium zeker een bezoek waard.
Neder-Silezië ontdekken
Je kan uiteraard ook enkel Wroclaw bezoeken wanneer je slechts een weekend hebt. Maar een paar dagen langer voorzien om meer van de regio te ontdekken is ook zeker een aanrader, aangezien Polen een prachtig land is en heel wat te bieden heeft.
Neder-Silezië heeft heel wat prachtige kastelen die je kan bezichtigen. Slot Fürstenstein is het grootste kasteel van Silezië en ligt in het noorden van de stad Wałbrzych, op zo’n 80 kilometer van Wroclaw.

In Świdnica vind je de vredeskerk. Deze is volledig uit hout opgebouwd in 10 maanden tijd rond 1656. De kerk is het grootste vakwerk qua kerken in heel Europa en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt de kerk op zo’n 60 kilometer van Wroclaw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op Hitler’s commando meer dan 200 kilometer aan tunnels gebouwd in de Owl Mountains. Waarom weet niemand, omdat alle plannen vernield werden bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en er enkel wapens, explosieven en enkele raketten gevonden werden bij het ontdekken van de tunnels. Tot nu toe werd al 8 kilometer van de tunnels opnieuw in kaart gebracht, de rest is nog niet ontdekt, maar de legende spreekt over een trein vol goud, die ergens in het grottencomplex verstopt werd, toen de Russen Polen binnen vielen.
Tot op de dag van vandaag zoekt men nog altijd naar de trein, maar nog steeds is er niks gevonden. Zou deze trein echt bestaan? Of houdt de mythe iedereen in de ban voor niks? Wat wel zeker is, is dat duizenden krijgsgevangenen en Joodse kampwerkers gewerkt hebben aan het complex en de meesten het niet overleefd hebben. Niemand kan dus de échte waarheid vertellen. Het bezoek aan de tunnels roept heel wat vragen op en is heel mysterieus. Meer info over de tunnels en een bezoek, vind je hier.
Deze trip is een samenwerking met Polska – Polish tourism organisation & Dolny Slask tourism organisation, zij zorgden voor het budget en de organisatie van deze trip, waarvoor dank.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!
Comment
Comments are closed.