Gdańsk

Vrijdag 11 november. Ik neem voor de tweede keer de kraskaart van Srprsme in de hand. Wanneer ik de code invoer op mijn smartphone, ontdek ik de zesde bestemming waar ik een weekend zal vertoeven voor Reistebrij. Het wordt Gdańsk, in Polen. Spannend, echt spannend. Gdańsk is echt niet de meest voor de hand liggende citytripstad. Dat merk ik meteen wanneer ik nog snel een reisgids probeer te scoren op de luchthaven. Reisgidsen voor Gdańsk bestaan gewoonweg niet. Dus deze keer stap ik het vliegtuig op zonder voorbereiding. Ik laat dit weekend alles op mezelf af komen. Een nieuwe manier van reizen.

De laatste strepen zon trekken weg wanneer het vliegtuig de landing inzet. Met een ondergaande zon vliegen we over het besneeuwde Poolse landschap. De rode zon kleurt de bomen en verandert de velden, straten en huizen in een wonderlijk landschap. Wanneer ik de luchthaven buitenstap en naar de bushalte loop om de stad in te trekken, voel ik de koude. De zon is intussen al volledig weggetrokken en het is nog niet eens 17u. Het is koud, de ijzige wind snijdt aan de handen en oren. Ik wacht op de bus en raak aan de praat met een Britse leraar. Hij komt met zijn studenten naar Polen voor een filmfestival en was opnieuw naar de luchthaven moeten komen omdat hij zijn rugzak vergeten was. “Karma is a bitch”. Gelukkig verschijnt de bus nog relatief snel en komen we een half uurtje later aan in het midden van Gdańsk centrum. Na een tiental minuutjes wandelen ben ik uiteindelijk aan mijn hostel.

Ook deze keer heb ik de keuze en organisatie van mijn trip opnieuw overgelaten aan de mensen van Srprsme. Zij kozen deze keer het Five Point Hostel uit. Een fijne plek om te overnachten waar comfort, het unieke, de goede sfeer, de positieve vibes en design de speerpunten zijn. In het midden van Gdańsk, in een vrijwel normaal huis dat vlakbij alle bezienswaardigheden ligt. Ik slaap deze keer op een kamer met vier anderen. Geen stapelbedden zoals in de meeste hostels, maar een kamer die meer een huiselijk slaapkamergevoel loswekt, doordat iedereen zijn eigen bed en houten ‘schatkist’ heeft om zijn spullen in op te bergen. Het raam kijkt uit op het Kobzdej Plein. Naast mijn kamer ligt er een leefruimte die je doet vermoeden dat je eigenlijk gewoon bij een van je vrienden logeert. Een keuken, een zetel en een tafel waar je gerust zelf je maaltijd kan bereiden. Gezelligheid ten top. Het voordeel aan dit hostel is dat er slechts zo’n 20 bedden zijn en er ook voornamelijk Poolse locals komen slapen. Je kan gerust Poolse vrienden maken, al is communiceren in het Engels geen must. Je moet soms je handen en voeten gebruiken omdat Engels niet door iedere Pool gebruikt wordt.

Wanneer ik me geïnstalleerd heb in het hostel, krijg ik wat honger en wandel ik door de stad. Ik ga binnen bij Izakaya, een sushibar in het hart van Gdańsk. Ik neem plaats aan de toog en heb zicht op enkele Japanners die gepassioneerd sushi aan het maken zijn. Ook al heb ik een onweerstaanbare drang naar sushi, deze keer kies ik voor iets warm. Het is koud buiten en dan smaakt een warme maaltijd nog beter. Ik kies voor ‘Yaki Soba‘, gebakken noodels met rundsvlees en groenten. En zeg nu zelf, hoe goed ziet dit er wel niet uit?

My dinner is better than yours. 🍜

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Na een stevige, opwarmende maaltijd wandel ik nog even door de stad. Het is ijzig koud en het is licht aan het sneeuwen. Ik wandel door talrijke straten en probeer voor mezelf een eerste beeld te scheppen in deze voor mij onbekende stad. Wanneer ik aan het reuzenrad kom bij het water, blijf ik even stilstaan. Het reuzenrad wordt gekleurd door een schitterend lichtspektakel en geeft een prachtige reflectie op het water van de rivier die door het stadscentrum stroomt. Genoeg indrukken voor de eerste avond in Gdańsk. Ik zoek mijn bed op in het hostel, kijk nog een film en ga dan slapen. De komende twee dagen worden nog intens. Minder tijd dan normaal om een stad te verkennen, dus het moet deze keer allemaal iets sneller gaan.

Dag 2

Ik word wakker, neem een douche en trek met open verwachtingen de stad in. Gdańsk ligt in het noorden van Polen, aan de Oostzee. Het is een kleine stad met zo’n 450.000 inwoners. Wanneer ik door het stadscentrum wandel, doet de stad me denken aan andere grootsteden waar ik eerder was. De binnenstad vertoont kenmerken van Amsterdam en Kopenhagen. Toch merk je dat er in deze stad een hele andere sfeer heerst dan in de andere steden. Voor mijn ontbijt trek ik naar Neighbour’s Kitchen, een kleine en gezellige bar. Na een heerlijk vers ontbijt met een koffie wandel ik verder langs de buitenwijken van de stad. Best grappig. Wanneer je uit het stadscentrum komt sta je meteen in de natuur, buiten de sovjetblokken uiteraard. Ik start met een wandeling van zo’n tien kilometer richting Westerplatte, een schiereiland bij Gdańsk waar van 1926 tot 1939 een Pools militair depot gelegen was. Op 1 september 1939 begon de Duitse invasie van Polen met een beschieting vanop de zee. Uiteindelijk werd zes dagen later de slag gewonnen door nazi-Duitsland. De ruïnes van de barakken en blokhuizen vallen nog steeds te bezichtigen en zijn best indrukwekkend om door te lopen. Ook vind je er een stenen monument op een 28 meter hoge heuvel dat geplaatst is ter nagedachtenis aan deze gebeurtenissen. Een onmisbare plaats tijdens een bezoek aan Gdańsk.

Voor ik aankom op het schiereiland wandel ik langs een lange rijbaan en moet ik uitkijken waar ik stap. Buiten het stadscentrum ligt er enorm veel sneeuw en is de grond aangevroren. Het is glad en dus best gevaarlijk om je benen te breken. Wanneer ik opmerk dat ik aan de kustlijn ben, pauzeer ik even. Ik ga op een besneeuwd strand zitten, helemaal alleen, in pure stilte. De zon schijnt en probeert de koude te verzachten. Met een blik op oneindig kijk ik naar de zee, hier laden mijn batterijen ten volle op.

🌊

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Nadien zet ik mijn pad verder naar Westerplatte waar ik de indrukwekkende resten vanuit de geschiedenis kan bezichtigen en deze maken toch een zekere indruk op mezelf. Na mijn bezoek aan Westerplatte vordert de dag zich vlot, ik neem een overvolle bus terug naar het Stadscentrum en wandel door de grootste straten van de binnenstad. De stad heeft namelijk heel wat leuke bars en restauranten waar je iets kan eten of drinken.

Het wordt donker wanneer ik ergens in een warme omgeving een koffie aan het drinken ben. Ik post enkele foto’s op mijn instagrampagina en geniet al na van een eerste en geslaagde volledige dag in Gdańsk.

When the sun goes down. 🕊⛅️🕊

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Het is donker, het regent hard en ik trek terug naar het hostel waar ik opnieuw even opwarm en ’s avonds iets in de buurt ga eten. Daarna praat ik nog even met enkele andere mensen in het hostel en drink ik van de fles rode wijn die ik kreeg van Srprsme omdat ik de tweede keer bij hen geboekt had. ‘Bedankt jongens, jullie zijn zalig’. Enkele uren later kruip ik uitgeteld in mijn bed, tevreden na een zonnig koude, maar geslaagde dag.

Dag 3

De zon komt op. Het belooft weer een koude, maar zonnige dag te worden in het Poolse Gdańsk. Tijdens het drinken van de rode wijn gisteren had ik met mijn Poolse roomie besproken om samen rond te trekken langs de dorpen en stadjes rond Gdańsk. Ik weet niet of het aan de wijn lag of niet, maar mijn roomie had duidelijk niet veel zin om op te staan. Toen ze uiteindelijk toch wakker werd wist ze me te vertellen dat haar plannen (tijdens haar slaap) veranderd waren en dat ze toch niet kon gaan rondtrekken met mij. Geen probleem, ik ben inventief en pienter genoeg om mijn plan te trekken in het buitenland. Ik beslis om vandaag buiten Gdańsk te gaan en download snel Uber, een app waar je met anderen taxigewijs kan meerijden. De betaling gebeurt volledig via je visa. Gewoon een bestemming selecteren en enkele minuten later pikt een chauffeur je op. Met wat geluk spreekt hij/zij Engels.

De eerste stop van de dag wordt het Oliwski Park dat zo’n tien hectare groot is en intussen aanzien wordt als een monument. Zonder twijfel omdat het park deze titel gewoonweg verdient. Het park is besneeuwd en krijgt hierdoor nog een extra dimensie. De bomen en struiken staan op de perfecte manier ten opzichte van elkaar en zorgen voor een natuurlijk spektakel. Met de mooie herfstzon krijg je hier heel prachtige taferelen. Na wat rond te wandelen in het park bestel ik opnieuw een uberrit en ga ik door naar de volgende stop. 

Bye Gdańsk! 👋🏻 This night i will depart back to Belgium.

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wanneer de uberchauffeur aankomt stap ik in de wagen. Piotr neemt mij mee voor een rit naar Sopot, een stadje vlakbij Gdańsk. Ik heb geluk. Piotr zijn engels is semi in orde, ik kan toch een gesprek met hem voeren zonder enkel met handen en voeten te communiceren. Wanneer ik aankom in Sopot merk ik meteen een gezellige drukte. Het lijkt op een stad met een dorpsgevoel, niet onbegrijpelijk als stad met zo’n 40.000 inwoners. Niet enkel in de zomer is Sopot een populaire badplaats. Sopot ligt aan de Oostzee en heeft de langste houten pier van Europa. Die pier is maar liefst 515,5 meter lang en zowel in de zomer als de winter een aangename plaats om even uit te waaien boven de zee. Een stadje waar je kan doorsluimeren op een zondagmiddag zonder je druk te maken, gewoon genieten. Genieten van de zon, de zee en de tientallen meeuwen die je rond het hoofd vliegen. 

Sunday by the sea. 🌊☀️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

Wanneer het opnieuw donker wordt stap ik de trein op en rij ik voor minder dan 1 euro opnieuw naar Gdańsk. Ik maak mijn spullen opnieuw klaar om terug huiswaarts te keren. Vannacht vertrek ik terug naar België. Nadat ik mijn spullen verzameld heb ga ik nog snel een hapje eten. Even later raak ik nog aan de praat met mijn nieuwe roomies. Een Franse kerel en een meisje uit Litouwen. Zij beslissen om iets te gaan drinken in de bar onder ons hostel. Ik beslis om rond 23u uiteindelijk toch te gaan slapen, want mijn wekker loopt af rond 3u om opnieuw naar huis te vertrekken. Het was een korte, maar mooie trip. Wil je een citytrip doen naar een niet voor de hand liggende stad? Dan is Gdańsk een goede keuze. 

Goodmorning Gdańsk! It's gonna be a beautiful day. ☀️❄️

A post shared by Glenn On The Go (@reistebrij) on

 

 

Tot de volgende trip! Dan neem ik je mee om pré-Kerstmis te gaan vieren in Parijs. 

 

Glenn 

 

Volg mij op facebook, twitter en instagram en mis niks van de reistebrij-updates!

 

 

 

 

 

 

7 Comments

  1. Brian schreef:

    Leuk artikel, zelf kwam ik de volgende tips ook nog tegen: http://www.reiziger365.nl/tips-gdansk

    1. glenndeschrijver schreef:

      Dankjewel! Inderdaad, een stad met honderden leuke plekjes!

  2. Pingback: Warschau

Reacties zijn gesloten.