Ho Chi Minh City

In één van mijn vorige blogposts, deelde ik mijn vijf tips voor backpackers in Vietnam. Ik wil jou natuurlijk meer meegeven dan enkel handige tips om te reizen door het land van de draak. In deze blogpost vertel ik je meer over Zuid-Vietnam, meer bepaald over Ho Chi Minh City en de Mekong Delta.

Ho Chi Minh City?

Mijn backpacktrip door Vietnam, startte in Ho Chi Minh City, of Saigon. Het is zowat de grootste en drukste stad van Vietnam. Het centrum bruist, maar is tegelijk één en al chaos. De stad is het zakelijke en financiële hart van Vietnam en heeft heel wat te bieden op verschillende vlakken.

Naar Ho Chi Minh City

Bij elke bestemming van mijn reis door Vietnam, geef ik je mee hoe ik er geraakt ben. Aangezien Saigon mijn eerste stop was, betekent dit dat ik ben aangekomen met een vlucht vanuit Brussel. Ik vloog met Emirates, omdat zij de goedkoopste en snelste vlucht konden aanbieden, aan een heel goede prijs (17u en 18u met overstap in Dubai aan 420 euro H/T).

Na het landen, ga je eerst langs bij immigratie en de bagageband. Hierna heb je verschillende opties om naar de stad te geraken. De Tân Sơn Nhất luchthaven ligt op zo’n 7 kilometer van het stadscentrum, je bent er dus vrij snel met bus 109 (dit kost je zo’n 20K VND, wat minder dan 1 euro is). Liever comfort? Boek dan een Grab (de prijs zie je in de app, deze verschilt afhankelijk van drukte, tijdstip, …).

Slapen in Ho Chi Minh City

Bij mijn vertrek naar Vietnam had ik slechts 1 nacht geboekt. Het is makkelijk en geen enkel probleem om je verblijf nog te verlengen. Een slaapplek boeken kan ook nog de dag ervoor of de dag zelf. In het hoogseizoen kan dit wel moeilijker zijn.

In Saigon sliep ik bij ‘9 Hostel and bar‘. Een hostel dat geopend werd in 2018 en intussen heel wat backpackers een slaapplek voorziet in de grootste Vietnamese stad. Het hostel ligt in district 1, het hart van de stad en alle belangrijke bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Je slaapt hier voor zo’n 4 euro per nacht.

De kamers zijn ruim, je hebt een gordijn aan je bed (privacy, yay!) en een persoonlijke locker om je backpack/persoonlijke spullen in op te bergen. De badkamer is proper. Qua accomodatie dus een heel goed hostel en zeker een aanrader voor (je eerste nachten in) Saigon.

Bij de receptie kan je excursies boeken, dit probeerde ik zelf niet. Maar ik ging wel mee op de streetfoodtour die ze enkele dagen per week, GRATIS organiseren. Je komt op nieuwe plaatsen in de stad, waar je als backpacker normaal niet zou komen. Verder krijg je ook typisch Vietnamees eten op je bord en start voor jou het avontuur. Je betaalt enkel wat je eet. Aanrader!

Wat te zien/doen in Ho Chi Minh City?

Loop de stad in en maak kennis met het vaak (iets te) drukke Vietnam. Als dit het begin van je trip is, is dit een goede stad om je verkeersgevoel aan te passen naar de normen van Zuidoost-Azië. Durf de straat over te lopen en wees niet bang van het naderende verkeer. Na één dag ben je er mee weg en loopt dit vanzelf.

Je kan heel wat zaken bezichtigen in Saigon. Ben je gek op kerken? Dan zijn de Notre-Dame Basiliek en de Tan Dinh kerk zeker een bezoekje waard. Die laatste is trouwens knalroze en past perfect op die instagramfeed van jou.

Als je toch bij de Notre-Dame Basiliek bent, kan je ook meteen een bezoekje brengen aan het hoofdpostkantoor van Saigon. Fijn voor een korte stop of om old school kaartjes te versturen naar het thuisfront.

Hou je van architectuur? Een van de pareltjes qua architectuur in Saigon, is het stadhuis dat opgebouwd is tijdens Frans Kolonie. Liever moderne bouwstijlen? Dan kom je sowieso aan je trekken bij de Bitexco Financial Tower & Sky Deck. Deze toren is 262 meter hoog en geeft je vanop het dakterras een uitzicht over de hele stad. Architectuur combineren bij muziek kan bij het Saigon Opera House. Dit is misschien wel fijn als je houdt van opera of klassieke muziek.

De Vietnamoorlog is eigenlijk nog niet heel lang voorbij. In Saigon vind je op heel wat plekken linken met de oorlog. Ben je hierin geïnteresseerd? Dan zijn de Cu Chi tunnels misschien wel iets voor jou. Deze bezocht ik zelf niet. Maar het War Remnants Museum toont je een goed beeld over de lange en grove Vietnamoorlog. De foto’s zijn het meest confronterend en pijnlijk om te zien. Bereid je voor op extreme beelden, die niet voor gevoelige kijkers bedoeld zijn.

Zijn markten meer jouw ding? Dan kan je in Saigon terecht bij de Ben Than Market, een markt die zich vooral richt op toeristen. Wil je een meer lokale markt zien? Ga dan even naar de Binh Tay Market.

Op daytrip naar de Mekong Delta

Naar mijn mening heb je met 1 volledige dag genoeg tijd om Saigon te zien. Ik gebruikte de stad vooral om even te acclimatiseren. Na 1 volle dag kan je nog zuidelijker gaan om een bezoek te brengen aan de Mekong Delta.

De Mekong Delta is een gebied in het zuidwesten van Vietnam, waar de Mekongrivier in de Zuid-Chinese zee uitmondt. In het gebied van bijna 40.000 vierkante kilometer valt heel wat te ontdekken.

In een dikke 2 à 3 uur, afhankelijk van het verkeer rij je vanuit Saigon naar de Mekong Delta. Je kan hier uiteraard langer dan één dag verblijven, maar een daytrip kan je alvast ook genoeg tonen. Let hier wel op dat je een goede daytrip uitkiest en niet een toeristenreisje langs enkel de winkeltjes, fabrieken, … Vandaar raad ik je ook af om dezelfde excursie te boeken dan degene die ik deed. Boek je daytrip niet bij Kim Travel. Deze excursie is goedkoop (15 EUR), maar voldoet naar mijn mening NIET aan een volwaardige excursie. Het doel is om je vanalles te laten kopen en op het einde van de rit heb je gewoon te weinig gezien van de streek.

Ondanks mijn negatieve ervaring met Kim Travel, is de streek wel mooi en heeft deze heel wat te bieden. Met een boot vaar je langs de mooiste waterwegen van de Mekong en stop je bij een drijvende markt, waar je het leven van de locals van dichtbij bewondert. Heb je meer tijd of blijf je voor enkele nachten? Fiets dan even door de rijstvelden en lokale dorpjes. Of ga vogels spotten in een van de nationale parken.


Dit was het verslag over mijn verblijf in Saigon. In de volgende Vietnam-blogpost vertel ik je meer over mijn verblijf in Dalat.

Bekijk hieronder de vlog van mijn verblijf in Saigon en de Mekong Delta.

Mini-vlog Ho Chi Minh City & Mekong Delta

Deze blogpost werd geschreven uit eigen ervaring tijdens mijn reis door Vietnam. In deze blogpost staan er enkele links, deze links zijn spontaan gekozen en zijn geen samenwerking met eender welk merk.

Glenn

Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de reistebrij-updates!


2 Comments

Reacties zijn gesloten.