De zomer gaat vlot vooruit, de coronamaatregelen worden soepeler en reisgoesting is groter dan ooit. Ik trok naar onze kust en kan alleen maar bevestigen dat de koningin der badsteden heel wat te bieden heeft deze zomer. Nu ja, we moeten het met kleine stapjes doen. Oostende kan je niet vergelijken met een citytrip naar Barcelona of Tel Aviv. Toch zijn er heel wat redenen om een weekendje weg te plannen naar ”t zeitje’. Je leest er alles over in deze blogpost.
Oostende, stad aan zee
Het zou me verwonderen mocht je nog nooit eens een dagje of weekend naar Oostende geweest zijn. Buiten alle toeristische plekken kan je in Oostende meer beleven dan het Q-beachhouse of de lange winkelstraat.
Onze Belgische kust is zo’n 65 kilometer lang. Oostende ligt pal in het midden van onze 10 Belgische kuststeden. De stad is met haar 72.000 inwoners meteen een centrumstad met een historische en dichtbebouwde binnenstad, zee- en luchthaven.
Aangezien de stad centraal ligt, raak je er meestal vrij makkelijk. Let er wel op dat je even onderweg kan zijn. Het verkeer loopt meestal ellendig vast aan het John F. Kennedy rondpunt, waar je op zonnige dagen heel wat tijd verliest voor je een parkeerplek kan zoeken.
Parkeerstress vermijden kan je door de trein te nemen met rechtstreekse verbindingen vanuit Brugge, Kortrijk, Brussel, Gent, Luik en Antwerpen. Check hiervoor zeker de app/website van de NMBS voor info rond tickets/ritten. Hou er wel rekening mee dat treinen naar zee op zomerse dagen vaak stampvol zitten. Vanuit het station wandel je in no time de stad in.
Binnenin de stad kan je je makkelijk te voet verplaatsen of met een deelstep. Wil je het meer buiten het centrum zoeken, maak dan gebruik van de kusttram.
1 nacht bij de luchthaven
Er zijn uiteraard heel wat mogelijkheden om te overnachten in de binnenstad van Oostende. Wij overnachtten buiten het stadscentrum omdat we werden uitgenodigd door ‘Ibis Budget Oostende Airport‘. De hotelnaam verklapt het al zo’n beetje .. een budgethotel waar je overnacht vanaf 70 euro.
De verwachtingen voor een nacht bij Ibis Budget lagen niet hoog. Na een nacht kunnen we besluiten dat je waar krijgt voor je geld. Verwacht geen decoratie ofzo op de kamer, want je krijgt gewoon waar je nood aan hebt.
Een bed op een vrij basic (en kleine) kamer en een eigen mini-badkamer met lavabo, douche en toilet. Ideaal wanneer je dichtbij de luchthaven moet slapen voor het nemen van een vlucht. Minder ideaal voor een weekendje weg naar Oostende doordat het hotel bijna 7 kilometer buiten het stadscentrum ligt.
We werden vriendelijk verwelkomd door het personeel dat duidelijk achter het mondmasker en plexiglas ook een grote glimlach had. Na een overnachtig schuif je ‘s ochtends de voetjes onder tafel bij het ontbijtbuffet.
Gaan eten, nu het weer mag.
Maanden zijn ze gesloten geweest. De horeca heeft echt een horror-jaar achter de rug. Sinds 8 mei kunnen we opnieuw genieten van eens te gaan eten op restaurant én sinds kort kunnen we ook binnen de restaurants de voeten onder tafel schuiven. En ook in Oostende is de horeca helemaal klaar om je deze zomer culinair te verwennen.
Voor onze lunch gingen we bij ‘De Markt‘ op het Wapenplein. Traditioneel kiezen we aan zee voor een duo van kroketten waar je het gevoel krijgt dat de garnalen los uit de zee in die kroket gekopen zijn. Aanrader!
‘s Avonds zakten we af naar de zeedijk voor een dinner bij ‘Histoires d’O‘, waar je zelfs binnen (zonder zicht op zee) geniet van hun keuken. Momenteel koken ze hier nog met een iets beperktere corona-kaart, maar wanneer je hier weer de volledige kaart krijgt stap je hier tevreden terug buiten om de avond af te sluiten met een strandwandeling.
Op onze laatste middag ging ik naar goede traditie voor een vol-au-vent. Dat hoort er gewoon bij tijdens een trip in eigen land. Niks beters om een weekendje mee af te sluiten. De vol-au vent bij ARNO’S is dan ook bij deze goedgekeurd vanop hun terras.
Buiten deze 3 tips nog meer inspiratie nodig? Klik dan even hier voor meer lunch- of diner-inspiratie. Ook voor vegetariërs , bierliefhebbers en koffiedrinkers zijn er héél wat plekjes in Oostende.
Street-art spotten met Facebook Messenger
Swipe je thuis al genoeg op Tinder? Kies dan voor de supermatch met Oostende, spring de boot op en ontdek The Crystal Ship. Een street-art wandeling die je op andere plekken brengt dan de zeedijk of de winkelstraat.
5 jaar geleden meerde The Crystal ship voor het eerst aan in Oostende en veranderde de stad in het grootste openluchtmuseum van het land. Heel wat murals brengen kleur in de stad en brengen leven aan kale muren.
Ga je graag traditioneel op zoek én kan je kaartlezen? Download dan hier het plannetje met alle nieuwe werken, naast de werken van de vorige edities. Zit je helemaal in 2021 en is kaartlezen zo passé? Wandel dan onder begeleiding van de chatbot op messenger. Je wordt meteen in de juiste richting gestuurd met weetjes, quizvragen én begeleidende foto’s. Hou op de route je ogen open én geef een seintje aan de chatbot wanneer je dorst of honger hebt, zo krijg je meteen advies voor een pitstop.
De wandeling via de chatbot is zo’n 7 kilometer lang, al kan je deze tijdens de wandeling nog verlengen met 4 extra kilometers.
Nog tijd over?
Heb je de trein naar huis gemist, of blijf je tot na de avondspits? Bekijk dan nog even of je op bezoek kan in de Japanse tuin, of zoek naar rust. Je weekend helemaal afronden kan in heel wat beachbars, bij de ondergaande zon.
Deze blogpost is een samenwerking met Ibis Budget Oostende Airport, zij zorgden voor onze overnachting tijdens deze trip.
Glenn
Volg mij op Facebook, Twitter en Instagram en mis niks van de Reistebrij-updates!